Her er de nominerte til Rivertonprisen 2017

KrimbøkerHer er de nominerte til Rivertonprisen 2017
Estimert lesetid 3min

Vi gratulerer de fem nominerte: Aslak Nore, Øistein Borge, Lars Mæhle, Trude Teige og Kurt Aust. Akkurat nå kan du få med deg fire av de fem nominerte på scenen, der de intervjues av Riverton-president Tom Egeland.

Juryens begrunnelse lyder som følger:

Aslak Nore, Ulvefellen (Aschehoug)


Frontkjemperen Henry Storm vil gjøre opp med sin fortid og slutter seg til motstandsbevegelsen i Oslo i 1942. Han gjenopptar studier i Berlin, blant annet for å jakte på det hemmelige våpenet tyskerne skal ha utviklet. I et nervepirrende kappløp følger vi en kamp på liv og død som kan være avgjørende for krigens utfall. En kunnskapsrik og spennende roman, tett opp mot og inn i historiens virkelighet.

En kunnskapsrik og spennende roman, tett opp mot og inn i historiens virkelighet

Øistein Borge: Det som aldri dør (Font Forlag)


Kriminaletterforsker Bogart Bull må nok en gang etterforske et drap i utlandet, denne gangen i Nord-Irland hvor et norsk par har blitt drept. Resultatet er en intens, velkomponert og interessant thriller om hevn og politiske konflikter. Borge skriver godt, med inngående kunnskap om historie og kultur, og romanen er et originalt tilskudd til en sjanger som ofte befatter seg med nordiske forbrytelser og forhold.

… romanen er et originalt tilskudd til en sjanger som ofte befatter seg med nordiske forbrytelser og forhold

Lars Mæhle: Den stille flokken (Det Norske Samlaget)


I den tredje og så langt beste kriminalromanen med psykolog Ina Grieg i hovedrollen handler det om uretten som ble begått mot taterne i Norge på 1900-tallet. Med sikker hånd trekker Mæhle leseren inn i en spennende og bevegende historie det er vanskelig å rive seg løs fra. Språket er rent og enkelt, men på samme tid dypt, og Mæhle engasjerer uten å være påtrengende i en krim som setter spor hos leseren.

Mæhle engasjerer uten å være påtrengende i en krim som setter spor hos leseren
Trude Teige: Pasienten (Aschehoug)


I denne romanen viser Trude Teige igjen sitt gode håndlag med tidligere tiders dramatiske hendelser som får tragiske konsekvenser i vår samtid.

Her dreier det seg om behandlingen av såkalt «sinnslidende» på våre psykiatriske sykehus i en ikke altfor fjern fortid. Forfatteren beskriver både inhumane holdninger og brutal praksis som leseren kan gjenkjenne også i vår samtidige behandling av denne mest utsatte og sårbare pasientgruppen.

I denne romanen viser Trude Teige igjen sitt gode håndlag med tidligere tiders dramatiske hendelser

Kurt Aust: Skipet med det onde øye (Aschehoug)


Dette er den syvende av Austs romaner med hovedpersonene professor Thomas av Boueberge og hans assistent Petter Hortten. Denne gangen opptrer de som passasjerer på et skip i fart mellom København og Afrikas Slavekyst. På reisen begynner folk om bord å forsvinne på uforklarlig måte, og uhyggen stiger. Forfatteren imponerer igjen med sine historiekunnskaper, sin innlevelsesevne i tidligere tiders mennesker, deres oppførsel og tankesett, og ikke minst sin kunnskap om praktiske detaljer, denne gangen fra seilskutenes glanstid.

Forfatteren imponerer igjen med sine historiekunnskaper, sin innlevelsesevne og ikke minst sin kunnskap

Vinneren av Rivertonprisen 2017 annonseres torsdag 15. mars på Litteraturhuset i Oslo.