Gard Sveen: – Hva skjer med dem som går gjennom flyktningleirene og teller opp nedslaktede kvinner og barn?

Mange anmeldere har sammenlignet Gard Sveen med spionthrillerens mester John le Carré. Nå har hans nye «Drømmenes gud» blitt belønnet med terningkast fem.

Portrettfoto av forfatter Gard Sveen
Gard Sveen er ut med ny, kritikerrost spionthriller. I «Drømmenes gud» utspiller handlingen seg delvis i Libanons hovedstad Beirut i 1982, og delvis i et sommervarmt Oslo i 2017. (Foto: Maja Hattvang)

I Drømmenes gud sprenges en pensjonert ambassadør til Libanon i lufta av en bilbombe i Oslo. Kritikerroste Gard Sveen har tatt utgangspunkt i en konflikt som er lite beskrevet i norsk spenningslitteratur.

– Handlingen utspiller seg delvis i Libanons hovedstad Beirut i 1982, og delvis i et sommervarmt Oslo i 2017, forklarer Sveen.

Sommeren 1982 invaderte Israel Libanon for å kaste PLO ut av landet. Beirut var under beleiring og bombardement i mange uker. Invasjonen huskes best for den etterfølgende massakren i de palestinske flyktningleirene Sabra og Shatila i Vest-Beirut i september 1982.

– Flere nordmenn var til stede i Beirut denne intense og marerittaktige sommeren: helsepersonell, diplomater og journalister – og slik er det også i Drømmenes gud.

Gard Sveen er en ekte kritikerfavoritt. Jeg melder meg gjerne inn i fanklubben, for «Drømmenes gud» er en intens, fortettet thriller […].

Tarald Aano, Stavanger Aftenblad

Et ektepar innhentes av fortiden

I Drømmenes gud følger vi Hanna Svarstad, en politisk radikal sykepleier, som møter den norske – da gifte – ambassadøren Leif Wilberg. Sammen med et knippe andre nordmenn holder de stand. Men som for alle andre nordmenn som var i Beirut, ble massakren i de palestinske flyktningleirene et vannskille i livene deres.

– Sommeren 2017 forsvinner så Hanna Svarstad på vei til et møte i København. Hun har i mange år vært en ledende politiker og byråkrat, og hatt tett kontakt med palestinerne. Dagen etter blir mannen hennes, den pensjonerte ambassadøren Leif Wilberg, drept av en bilbombe på Drammensveien, forklarer Sveen.

Om «Drømmenes gud» er en god spionthriller? Vi snakker det ypperste av det ypperste.

Arild Rønsen, blogger

Hva krig gjør med mennesker

Hva er det som gjør den israelske invasjonen og massakren i Sabra og Shatila i 1982 til et godt bakteppe for boka di?

– Beirut i 1982 gir – dessverre – et svært dramatisk utgangspunkt for en bok som Drømmenes gud. Hva skjer med dem som er innesperret i Vest-Beirut i disse ukene? Hva skjer med dem som i en flyktningleir ser nedslaktede kvinner og barn?

– Krig får fram det verste, men også det beste, i mennesket. Det er svik, brutalitet og råskap, men også heltemot og offervilje. Og det er lett å hate i krig, men nok like enkelt å elske. Man lever intenst, og alle valg man tar kan vise seg å bli skjebnesvangre. Ikke bare der og da – men mange år senere.

En hovedkarakter med uryddig bakgrunn

Tommy Bergmann, din gjennomgangsfigur, har skiftet beite. Hvor er det han jobber nå, og hvorfor dette jobbskifte?

– Tommy jobber nå i PST – i stor grad på bakgrunn av den jobben han gjorde som stringer for PST i den forrige boka, Bjørnen. Tommy er gjennom handlingen i Bjørnen stort sett «blåst» som stringer – får vi regne med – og kan like godt tilbys en jobb i PST. Dessuten gjorde han jo en himla god jobb, får vi si. I Bjørnen beviste Tommy at han kan løse de vanskeligste spionsaker, og han fikk også noen mektige bekjentskaper som nå har hjulpet ham i karrieren. Tommy har jo, forsiktig sagt, en noe uryddig bakgrunn, og hadde nok ikke fått jobb i PST helt uten videre.

– Et artig poeng er at Frankfurter Allgemeine tok opp troverdigheten i dette da de nylig anmeldte Bjørnen. De kom fram til at det er troverdig fordi jeg har jobbet i Forsvarsdepartementet og derfor burde vite dette. Så da kan vi konkludere med at det er helt greit at den svært så trøblete Tommy Bergmann jobber i PST.

Gard Sveen sammenlignes med John le Carré

Flere anmeldere har sammenlignet Gard Sveen med John le Carré. Det tar han som et stort kompliment.

– Det er jo en voldsom sammenlikning, det er langt opp til ham. John le Carré har et svært omfattende og kruttsterkt forfatterskap, og har sammen med Graham Greene blitt kjent som den store «spionforfatteren».

Det er umulig ikke å skule til John le Carré når man skal skrive innenfor spionsjangeren, innrømmer forfatteren.

– Han er den som legger lista. Graden av troverdighet i John le Carrés bøker er så stor at folk automatisk antar at alt han skriver er sant, men han har vel selv sagt noen ganger at han dikter nokså mye. Mange av de mest berømte termene innenfor den sikkerhetstjenesten han beskriver, har han angivelig funnet på selv. Eller har han det?