Norsk spionlitteratur på høyt nivå

Norske spionthrillere er på et høyt internasjonalt nivå. Her møter du tre av de som skriver dem: Gard Sveen, Lasse Gallefoss og Aslak Nore.

Estimert lesetid 3min
Portrett av Gard Sveen, Aslak Nore og Lasse Gallefoss
Gard Sveen, Aslak Nore og Lasse Gallefoss skriver norske spionthrillere på høyt internasjonalt nivå.

I dagens podcast-episode møter du tre av våre beste spionthriller-forfattere: Gard Sveen, Lasse Gallefoss og Aslak Nore. De forteller om bøkene sine, og hvordan norsk spionasje er langt mer enn det Frode Berg og Arne Treholt har stått for. Programleder er Sarah Natasha Melbye.

Hør Boktips i din foretrukne strømmetjeneste:

Gud er norsk

Aslak Nore er redaktør og forfatter. De siste årene har han etablert seg som en av de tydeligste stemmene i norsk offentlighet, blant annet med dokumentarbøkene Gud er norsk (2007) og Ekstremistan (2009). Nore er også kommentator i A-magasinet, og sammen med Asbjørn Slettemark skriver han krimbloggen OP-5. Nores siste bok var spionthrilleren Ulvefellen. Den kom ut i 2017, og den fikk Rivertonprisen som beste krimroman det året.

Ulvefellen vil frontkjemperen Henry Storm gjøre opp med sin fortid og slutter seg til motstandsbevegelsen i Oslo i 1942. Han gjenopptar studier i Berlin, blant annet for å jakte på det hemmelige våpenet tyskerne skal ha utviklet. I et nervepirrende kappløp følger vi en kamp på liv og død som kan være avgjørende for krigens utfall. En kunnskapsrik og spennende roman, tett opp mot og inn i historiens virkelighet.

Norges svar på John le Carré

Gard Sveen debuterte som krimforfatter i 2011 med Den siste pilegrimen. Det ble en brakdebut for den fikk Glassnøkkelen – prisen for Nordens beste krimroman. Bjørnen fra 2018 fikk også strålende kritikker, og flere omtalte Gard Sveen da som Norges svar på John le Carré. Som barn så Gard Sveen tv-bildene fra massakren i Beirut i 1982. De grufulle hendelsene danner nå bakteppet for den femte boka i Tommy Bergman-serien, Drømmenes gud.

1982: I et Beirut revet i filler av borgerkrig, og med israelske tanks rullende inn, møter en sykepleier og en gift ambassadør hverandre. Sammen med et knippe andre nordmenn holder de stand. I sommervarmen i 2017 blir den tidligere ambassadøren Leif Wilberg sprengt i lufta av en bilbombe. Hans kone, Hanna Svarstad, er sporløst forsvunnet. Tommy Bergmann, fra PST, skjønner at han må begynne å nøste i fortiden for å finne sannheten.

Suksess med serier for barn og voksne

Jørn Lier Horst er en av Norges mest populære forfattere, og seriene hans selger i store opplag. Til nå har han skrevet 14 krimromaner i serien om politimannen William Wisting. Den er også blitt en populær TV-serie. I tillegg har Horst enorm suksess med serien om Detektivbyrå nr 2 for barn aldersgruppen 6 – 9 år, og med CLUE-serien for ungdom. Fram til september 2013 arbeidet han som etterforskningsleder i Vestfold politidistrikt.

Den siste Wisting-romanen het Illvilje. Der blir en «kald» sak varm igjen da levningene etter en ung jente blir funnet av en turgåer i Svartskog. Hun er drept og partert med samme signatur som seriemorderen Tom Kerr etterlot seg. Men Kerr sitter inne på fjerde året, og alt tyder på at det er mannen media døpte for Den andre, Kerrs medhjelper, som står bak.