Jeanette Roedes triks for sunne og gode familiemiddager

Hobby, mat og fritidKokebøkerJeanette Roedes triks for sunne og gode familiemiddager

Hva skal man egentlig finne på til middag hver eneste uke? Og hvordan få den skikkelig smakfull og sunn i tillegg? Trebarnsmor Jeanette Roede avslører sine beste tips til familiemiddagene.

Estimert lesetid 6min

Det er dilemmaet samtlige familier står overfor hver uke: For det første, hva skal man finne på til middag? For det andre, hvordan få tid til å lage flere middager fra grunnen av? Og det tredje og siste, hvordan få sunn mat til å fremstå godt og smakfullt for alle i familien?

Jeanette Roede har selv tre barn – og sitter i ledelsen i familiefirmaet Grete Roede AS. I januar kom hun og kollega Kari H. Bugge med kokeboken Seriøs matglede – Roede-kjøkkenet for hele familien.

– Det er veldig viktig for meg å vite at mine tre barn, mannen min og jeg får i oss mat som gjør oss godt. Derfor blir det noe vi prioriterer. Det betyr ikke at det aldri er noen mindre bra middager, men det er heller unntaket enn regelen, sier Jeanette Roede.

Jeanette Roedes triks for sunne og gode familiemiddager
Jeanette Roede og Kari H. Bugge har solid kunnskap innen kosthold og ernæring, og for første gang har de laget et gjennomført kokebokkonsept for hele familien. Foto: Svein Brimi

Det viktigste du kan ha hjemme

Jeanette Roedes superkjappe og sunne middager som man alltid kan ty til:

  • Fiskekaker i pitabrød med gulrotstaver ved siden av
  • Tortillapizza: Tortillalefse i stekepanne med tacosaus, kokt skinke, litt revet ost og mais, evt. vårløk, og en tortillalefse på toppen. Stekes et par minutter på begge sider. Også noen knaskegrønnsaker ved siden av – gulrot, agurkstaver og cherrytomat, for eksempel 🙂


Noen familier synes kanskje det er vanskelig å gå fram for å få til sunn og god mat hjemme, uten at det blir for mye fokus på vekt og slanking. Det være seg at familien generelt bør spise sunnere eller at mor/far ønsker å gå ned i vekt. Her har Jeanette flere triks på lur.

– Jeg tror det viktigste man gjør er å ha god og næringsriktig (ikke for fet) mat hjemme, slik at alle kan spise godt og spise seg mette. Trikset er å få i seg nok mat uten at det blir for energirikt, sier Jeanette Roede.

Samtidig spiller måltidsrytmen inn. Har man god måltidsrytme med frokost, lunsj, et mellommåltid mellom lunsj og middag, middag og så en god kveldsmat, er mye gjort. Jevn måltidsrytme bidrar til mindre overspising, mindre småspising, og mindre søtsug og fysenhet.

Ikke vær redd for å snakke om mat

– Jeg tror heller ikke man skal være redd for å snakke om mat, ernæring og passe mye energi/mat hjemme. Dette er viktig kunnskap som alle trenger og som gjør at det blir lettere å ta gode valg. Vi trenger kunnskap, sier Jeanette Roede, og legger til: – Og vi kan snakke om mat på en god måte uten å snakke om slanking.

Hun er overbevist om at dette virker forebyggende på overvekt. For eksempel å vite hva det er vitaminer i, og hvorfor vitaminer er viktig? Det å vite at vi trenger fett – ulike typer og kilder? Og hvilke matvarer man finner det i, er nyttig.

– Akkurat som det er veldig greit å vite noe om hva som er for mye og hvilke «kilder» man bør ha litt mindre av, sier hun.

Jeanettes personlige triks for sunne, gode måltider hjemme:

  • Ha alltid salat, gulrøtter, løk, tomater, agurk, brokkoli, potet, og andre ferske grønnsaker tilgjengelig. Da kan man alltids lage en salat eller dampe/bake grønnsaker til å ha ved siden av
  • Frosne grønnsaker og hermetiske grønnsaker i fryser og skap er perfekt, i tilfelle man ikke får handlet
  • I fryseren har vi også alltid kyllingfileter og som regel kokt skinke, karbonadedeig og fiskefileter
  • Jeg tenker kvelden før (av og til samme morgen) – hva skal vi ha til middag? Da kan jeg ta ut noe av fryseren, om ikke vi har noe ferskt
  • Har et «tørrvarelager» med div. typer pasta, couscous, bulgur, ris osv.
  • I tillegg har jeg mye «sauser» og krydder. Soyasaus, woksauser, teryaki, fond/
  • buljong, grønn karripaste, tomatbokser, tomatpure ect.

Sett av tid til å spise sammen

Både mannen og henne selv har vokst opp med felles måltider – dette er begge opptatt av å bevare i egen familie. Både for å sikre et godt måltid for alle, men ikke minst for samlingsstunden.

– Er en eller to eller tre borte i middagstid, så spiser de som er igjen (de som er borte spiser samme mat enten før eller etter). Der tror jeg litt av hemmeligheten ligger. Jeg tenker at alle skal ha middag, så vi lager mat til alle fem uansett, forklarer Roede.

Ved å spise sammen blir familier oppmerksomme på hva man spiser, oppmerksomme på hverandre og på en selv. Tilstedeværelse og samvær er viktige ingredienser i livet og kan lett bli en salderingspost, mener Jeanette Roede.

– Vi vet at det å spise sammen med familien bidrar til bedre forhold til mat, til seg selv og virker forebyggende blant annet på usunne vaner og overvekt. Jeg fikk selv et tips om at hvis foreldre koser seg med maten, så vil det smitte over på barna etter hvert, og jeg holder meg fast i den tanken om at det er et viktig prinsipp.

Sett grenser for barna

Hvor viktig er det egentlig at foreldre har et naturlig og avslappet forhold til mat overfor barna sine? Roede er opptatt av at foreldre bør ha et naturlig forhold til mat og at alle spiser den samme maten. Samtidig bør man ikke ha et så avslappet forhold til mat at alt er lov alltid – og her er kunnskap, det å vite hvorfor viktig.

– En stor is i kjeks inneholder nesten halvparten av hva en tiåring trenger i løpet av en dag. Er man for avslappet og sier ja hver dag, blir det rett og slett for mye, og det vil jeg si er å gjøre barna en skikkelig bjørnetjeneste. Jeg lar meg inspirere av tittelen på en bok av Jesper Juul, Nei, et kjærlig svar. Det er viktig at jeg kan si nei og sette grenser, men jeg gir alltid en forklaring, sier Jeanette Roede.