Slik holder du plantene i live gjennom vinteren

Hobby, mat og fritidHus og hageSlik holder du plantene i live gjennom vinteren

Er det noen som vet hvordan man holder liv i en plante, er det Anders Røyneberg.Vi ba ham komme med sine beste råd, og svare på om det egentlig hjelper å snakke til plantene.

Estimert lesetid 5min
Fotokollasj av planter og Anders Røyneberg
Anders Røyneberg, også kjent som @arcticgardener på Instagram, gir deg sine beste triks for å få plantene dine til å overleve vinteren. (Foto: Erik Schjerven)

Et hjem fylt med planter er et levende hjem. De grønne vekstene sørger for hygge, renser luften, og gjør mennesker mer harmoniske. Som Anders Røyneberg sier: Plantefolk er fredelige mennesker. I boka Plantelykke tar han den populære Instagram-kontoen @arcticgardener et steg videre, og samler planteglede, kunnskap og gode råd mellom to nydelig illustrerte permer. Vi ba ham dele sine beste råd så alle kan gjøre hjemmet sitt om til en grønn oase.

Boka Plantelykke er for øyeblikket på tilbud i Cappelen Damms nettbutikk.

 
 
 
 
 
Se dette innlegget på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Et innlegg delt av 🌿My Urban Jungle Up North ❄️ (@arcticgardener)

Riktig plante på rett sted

Det viktigste begynner med valg av plante, skal vi tro Røyneberg. Hvilket rom planten skal stå i er viktig for avgjørelsen.

– Til rom med mindre dagslys, slik som soverom og bad, vil jeg foreslå hardføre planter med tykke grønne blader. Smaragdpalme, svigermors tunge eller fiskebeinskaktus er gode valg. De tåler bedre skygge enn andre planter, forteller han.

Foto av stue med planter
Anders Røyneberg ble kjent for å ha stuet inn over 100 planter i sin 40 kvadratmetersleiglihet på Gründerløkka. Nå har planteentusiasten flyttet for å få mer plass til sin grønne oase. (Foto: Erik Schjerven)

Liker du planter, men mangler grønne fingre, velg deg en lettstelt og solide plante som Gullranke

Til rom med bedre lystilgang, som stue og kjøkken, foreslår han lettstelte tropiske planter som vindusblad, gummifiken og grønnrenner. Har du en solrik krok i hjemmet ditt anbefales kaktus og sukkulenter, som er ørkenplanter og liker solbading. Han advarer derimot mot å velge planter som er vanskelige å få til i Norge. De dør ofte i de såkalte tre dødsmånedene november, desember og januar.

– Liker du planter, men mangler grønne fingre, velg deg en lettstelt og solide plante som Gullranke. En svært villig og enkel plante som har gode luftrensende egenskaper. Den overlever som regel vinteren i Norge!

Har du en personlig favoritt?

– Calathea Orbifolia. Dette er en tropisk skjønnhet fra Colombia med store delikate blader. En blikkfangsplante for de som ønsker seg en visuell godbit i stua. Det er ikke den enkleste planten, men min desiderte favoritt. 

Fra boka Plantelykke av Anders Røyneberg: En plante
Røynebergs personlige favoritt, Calathea Orbifolia. (Foto: Anne Valeur)

Unngå overvanning

Hva er den vanligste feilen folk gjør med plantene sine?

– De overvanner, slik at røttene blir stående i vann. Da oppstår rotråte, og bladene blir gule og slappe. For å unngå rotråte er det viktig å ha god drenering, det vil si hull i bunn av potta og lecakuler nederst i potta, under jordlaget. Da renner overflødig vann ut og røttene får puste. 

Hvordan vet man hvor mye vann en plante trenger?

– Vann lite i vinterhalvåret (ukentlig eller hver 14 dag), og doble eller tredoble mengden i sommerhalvåret. Jo tykkere blader, desto sjeldnere trenger du å vanne, fordi planter med tykke blader lagrer opp vann i bladene. 

De aller fleste planter liker å tørke opp mellom hver vanning, forklarer Røyneberg. Er du i tvil har han et triks på lur: det såkalte fingertrikset.

– Stikk fingeren et par cm ned i jorden. Er fingeren tørr når du trekker den opp, kan du vanne. Fremdeles i tvil? Løft potten. En lett potte er tegn på lite vann i jorda, da kan du vanne.  

Om du følger med og er opptatt av plantene dine, vil du i langt større grad lykkes med dem

Noen planter har godt av en dusj. Men pass på å ikke vanne for mye i vinterhalvåret! (Foto: Erik Schjerven)

Sollys er plantemat

Lys er alfa og omega for å lykkes med planter. Anders Røyneberg anbefaler å sette plantene dine der det er mest lys i leiligheten om vinteren, gjerne i sørvendte vinduer. Den nordiske sommeren derimot byr på lange lyse dager, og optimale forhold for de fleste planter. Da kan du prøve å plassere plantene dine på steder med mindre lystilgang, for eksempel lenger inn i stua. For mye av det gode er derimot heller ikke bra.

(Foto: Erik Schjerven)

– Planter er som mennesker, de blir solbrente. Blek vinterhud tåler ikke så mye direkte sol, slik er det og med planter. For å unngå brente blader i sommerhalvåret vil de fleste planter like å stå i halvskygge, litt bort eller til siden fra vinduene. Unntaket er ørkenplanter som kaktus og sukkulenter, de elsker sol og kan gjerne stå i direkte sollys hele dagen.

Hjelper det å snakke til plantene?

– Ja, av den enkle grunn at om du følger med og er opptatt av plantene dine, vil du i langt større grad lykkes med dem. Gir du de litt kjærlighet, vil de elske deg tilbake.

Boka Plantelykke er for øyeblikket på tilbud til bare kr 244,– i Cappelen Damms nettbutikk. Se også Anders Røyneberg som gjest i NRK P2s Drivkraft: