Ta din neste eplekake til nye høyder

Eplekake er kanskje noe av det enkleste og beste som finnes, selvfølgelig også gjerne rykende varm rett fra ovnen. Mandler og karamell vil løfte den tradisjonelle eplekaken til nye høyder.

«Mmmmm… Dette er en helt utrolig nydelig eplekake. Epler, mandler og karamell er rett og slett en utrolig god kombinasjon! Kaken blir saftig og litt klissete på grunn av mye, deilig karamellsaus som øses over før steking og som deretter renner igjennom kaken under steking. Kaken er enkel å lage fordi man kan bruke ferdig karamellsaus på flaske, men hjemmelaget karamellsaus kan også brukes,» skriver Kristine Ilstad i sin kakebok, Det søte liv – Kaker for enhver smak.

Kakedeig:

  • 6 egg
  • 6 dl sukker
  • 200 g smør
  • 3 dl melk
  • 11 dl hvetemel
  • 3 ts vaniljesukker
  • 6 ts bakepulver

Eple- og karamellfyll:

  • 8-10 store epler
  • 100 g mandelflak
  • 2 dl karamellsaus
Det søte liv
KAKEDRONNINGEN: Kristine Ilstad driver bloggen Det søte liv, Norges største kakeblogg, med nærmere 4000 oppskrifter og tusenvis av besøkende hver dag. FOTO: Christina Børding

Slik gjør du:

  1. Pisk egg og sukker til eggedosis. Ha eggedosisen over i en stor bakebolle.
  2. Smelt smøret. Bland melken i smøret. Sikt sammen det tørre.
  3. Ha det tørre i eggedosisen vekselsvis med smørmelken og rør til
    deigen er jevn og klumpfri.
  4. Ha deigen i en stor, bakepapirkledd langpanne (ca. 30 x 40 cm).
  5. Skrell eplene og del dem i båter, som så deles i skiver. Stikk epleskivene tett ned i kakedeigen.
  6. Dryss over mandelflak.
  7. Hell karamellsaus jevnt over kaken.
  8. Stek kaken midt i ovnen ved 180 °C i 25–30 minutter (pass på at den ikke stekes for lenge – for da smaker karamellen brent).
  9. Avkjøl kaken i formen. Del din eplekake opp i passe store biter og løft kakestykkene ut av langpannen med en stekespade.