12 jakttips du bør vite om

Hobby, mat og fritidNatur og dyr12 jakttips du bør vite om

Dag Kjelsaas har drevet med allsidig jakt i femti år. Lurer du på hvordan du kommer innpå viltet? Her er triksene.

Estimert lesetid 7min

Denne mannen vet hva han snakker om når det kommer til jakt. I over femti år har Dag Kjelsaas viet mye tid til sin store lidenskap, jakt. Selv om sesongen er godt i gang på noen dyr, har den så vidt startet for andre. For tiden er Kjelsaas opptatt med å jakte på skogens konge.

Jakt
ELGFANGST: Nylig lokket Dag Kjelsaas til seg denne oksen under høstens elgjakt. Foto: Privat

Dette er det mest fascinerende ved jakt

«En stor utfordring ved jakt er at viltet har sanser som er mange, mange ganger bedre enn våre. For min del er dette noe av det mest fascinerende ved å jakte. Jeg håper at du ved hjelp av denne boka får innsikt i hvordan det er mulig å overliste viltet, skriver Dag Kjelsaas i forordet av sin splitter nye bok – ALT OM JAKT, 2001 jakttips.

Endelig finnes det nå et stort standardverk om jakt. Her er mer enn 2000 jakttips ordnet tematisk etter nummer, noe som gjør det lett å finne frem. Boka er nyttig for deg som skal ta jegerprøven, som skal ut på dine første jaktturer og for deg som vil bli en bedre jeger. Her er alle jaktformer og samtlige arter det jaktes på i Norge. Sikkerhet og ansvar, utstyr og kamuflasje, våpen og våpenbruk vies stor plass.

Forfatteren formidler forskjellige teknikker som kan brukes for å komme nærmere innpå dyra. Her er 12 av dem:

jakt
JAKTBIBEL: Boka er nyttig for deg som skal ta jegerprøven, som skal ut på dine første jaktturer og for deg som vil bli en bedre jeger.
  1. Ikke bråk mer enn at du knapt hører deg selv
    Hvis lyden av at du beveger deg høres av deg selv, kan du regne med at en elg eller andre dyr hører deg på kanskje hundre meters avstand. Du må med andre ord enten sette ned tempoet eller være mer nøye med hvor du trår.
  2. Unngå surklelyder fra myra
    Svuppelyden av en støvel som trekkes raskt opp fra myra varsler dyra om fare. Trekk støvelen langsomt opp og vri den litt så lufta kommer til hvis den henger igjen, slik at det ikke oppstår undertrykk.
  3. Lag jevn bråkelyd dersom det ikke er mulig å gå stille
    Dette tipset gjelder når vi innser at det er umulig å gå stille. Det kan være at vi skal forsere terreng med tørr, knasende lav eller mose, gå gjennom høyt gras eller tett undervegetasjon. Da er det smart å gjøre bevegelsen jevn ved kontinuerlig å lage lyd, framfor å gå ett og ett skritt som bråker ujevnt. Resultatet blir altså en jevn susing eller knasing. Slike lyder godtar dyra lettere enn avbrutte lyder, fordi susing og jevn knasing er noen av naturens egne lyder.
  4. Våt bakke lager liten lyd
    Etter regnvær er marka fuktig og kvister og blader lite sprø. Derfor kan du gå atskillig mer lydløst når bakken er fuktig enn når den er tørr.
  5. Høyt er bra
    En av de vanligste årsakene til at viltet stikker fra oss, er at det får menneskelukt i nesa. Sitter vi høyt oppe, og jo høyere jo bedre, røpes vi sjelden selv om viltet går rundt oss. Derfor er det lurt å bygge høyest mulig jakttårn.
  6. Ut på jakt når snøen faller fra trærne
    Et gunstig tidspunkt for flere typer jakt er når mildvær, sol eller vind gjør at snø som ligger på trærne faller ned. Den stadige lyden av snøklumper som faller mot bakken, kamuflerer effektivt lyden fra skrittene våre. Selv på kladdeføre når det knirker mye fra støvlene, er slikt vær bra snikjaktvær.
  7. Tenk deg at du ser deg selv fra dyrets posisjon
    Under innpåsniking og postering kan det ofte være nyttig å vurdere situasjonen ut fra dyrets standpunkt. Hvordan ser dyret deg mot bakgrunnen? Snu deg og tenk ofte over dette, da unngår du å komme i silhuett eller bli lett synlig mot vann eller snøflater.
  8. Ikke stirr rett på dyret
    Mange episoder vitner om at dyr på merkelig vis kan skjønne at de er i fare. Dette skjer ikke minst hvis vi er nær og nistirrer på dem. Den som er i ferd med å snike innpå eller ligger og venter på kort avstand, bør derfor tenke på dette og heller la blikket vandre til siden.
  9. Unngå sideveis bevegelse om du er nær
    Særlig under jakt på villrein vil det av og til være umulig å komme innpå dyra i ly av trær eller steiner. I slike tilfeller er en helt rettlinjet bevegelse mot dyra langt sikrere enn å bevege seg sideveis.
  10. Ikke la skyggen røpe deg
    Særlig i lav sol vil skyggen vår kunne røpe oss. Da hjelper det lite om vi ellers er godt kamuflert. Spesielt på snø og mot jevne og lyse flater kan skyggen være svært avslørende, noe å være oppmerksom på når vi går i sola. Under jakt på villrein vil det av og til være umulig å komme innpå dyra i ly av trær eller steiner.
    I slike tilfeller er en helt rettlinjet bevegelse mot dyra langt sikrere enn å bevege seg sideveis.
  11. Unngå silhuettvirkning
    Mange dyr ser omtrent like bra som oss, og fuglene ser mye bedre. Alt vilt legger veldig godt merke til kontraster, særlig når det er bevegelse. Vi bør derfor unngå å bli sett med himmel eller vann som bakgrunn, og heller velge å gå i terreng med variasjon og beskyttelse.
  12. Ikke la dyr lure deg ved å beite
    Når dyr er usikre på et eller annet, kan de late som de begynner å beite, for så raskt å løfte hodet. Teknikken kan lett avsløre den som trodde at det nå var mulig å gjøre en rask bevegelse. Også i denne situasjonen gjelder det å bevege seg utrolig sakte og uavbrutt holde øye med dyret.

Her finner du oversikt over de ulike jaktsesongene:

  • Rødrev: Over hele landet, fra 15. juli til 15. april
  • Andefugler: Lokale variasjoner, fra 10. august/10. september til 30. november
  • Villrein: Alle områder, fra 21. august til 30. september
  • Røyskatt: Over hele landet, fra 21. august til 15. mars
  • Elg: Lokale variasjoner, fra 25.september – 23. desember hvor det er åpnet for elgjakt, unntaket er Kautokeino og Karasjok, hvor jakta starter 1. september.
  • Hjort: Der hjortejakt tillates, fra 1. september til 23. desember
  • Jerpe, orrfugl, storfugl: Over hele landet, fra 10. september til 23. desember.
  • Lirype og fjellrype: Sør for Tysfjorden/Hellemofjorden (se detaljert oversikt på Lovdata) 10. september til 28/29. februar og Nord-Norge nord for Tysfjorden/Hellemofjorden, 10. september til 15. mars
  • Hare: Sør for Tysfjorden/Hellemofjorden (se detaljert oversikt på Lovdata) 10. september til 28/29. februar og Nord-Norge nord for Tysfjorden/Hellemofjorden, 10. september til 15. mars
  • Rådyrjakt: Der rådyrjakt tillates, fra 25. september til 23. desember
  • Skarv: Finnmark, Troms, Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag (med enkelte unntak) og noe i Møre og Romsdal, fra 1. oktober til 30. november. I noen områder ved ferskvannslokaliteter kan man ta storskarv fram til 23. desember.
  • Ærfugl: Østfold, vestfold, Buskerd, Telemark og Agder-fylkene, fra 1. oktober til 30. november. Husk at det kun kan felles hannfugl av Ærfugl.


PS! Det er en del lokale variasjoner. Sjekk jakttidsplanen for 2017-2022 for fullstendig oversikt.
(Kilde: aktivioslo.no)

LES OGSÅ:

Torbjørn Ekelund vil få flere ut i skogen!

Ta eplekaken til nye høyder med disse to ingrediensene

Skriver om småkryp for småfolk