Norgesferie: Tips til Vestlandsturen

Hobby, mat og fritidReiseNorgesferie: Tips til Vestlandsturen

Har du noen gang lurt på hvor alle disse turistbussene kjører, og hva de skal se alle disse utlendingene? I år er det din tur til å finne det ut, når sommeren byr på norgesferie.

Estimert lesetid 7min
Hvor godt kjenner du ditt eget land? I år er kanskje året du reiser til et sted du aldri har vært før. Her ser vi Kristen Henden og Karin Selsvik kledd i finstasen på Nordfjord folkemuseum på Sandane i Gloppen (Foto: Olav Breen)

Alle mann skal ut på tur, så det er bare å finne frem kart og kompass. Det er på tide å oppdage hva Norge har å by på! Midnattssol, spektakulære fjorder, små historiske hoteller og selvplukk av jordbær, mulighetene er mange. Veldig mange. Derfor har vi laget en liten guide.

Første tur går til frodige Vestland fylke. Er du ny i området lover vi deg at du snart vil forstå hvorfor tusenvis av turister legger turen hit fra utlandet hvert år. For selv om Vestland er et nytt fylke, har Vestlandets store variasjoner i opplevelser og natur trukket til seg kunstnere, romantikere, naturelskere og vanlige turister i to hundre år. Overklassen i England skal til og med ha ført opp Sognefjorden på lista over steder man måtte reise til for å bli et dannet menneske.

Reiseguide i bokform

Hardanger, Bergen, Voss og Sognefjorden er bare noen av stedene Vestland har å by på. Og det finnes mye mer å se hvis du er en av dem som kjører vestover i år. Vi har latt oss inspirere av Olav Breen, forfatteren av en komplett reisebok til Vestland. Boka er lagt opp som en kjøretur gjennom fylket. Den begynner i Etne i sør og ender opp i Hornindal i nord – og har med mange avstikkere både i øst og vest.

Vestland – Et spennende fylke har en bredde som gjør at den er fin å bruke både for de som er godt kjente i området, og for de som ikke har vært noe særlig, eller kanskje aldri, i området før.

Her kommer noen solide tips til steder å besøke og ting å gjøre hvis du legger årets ferie til Vestland.

Trolltunga har dukket opp på mange internasjonale  «må besøke»-lister de siste årene. Men som Olav Breen påpeker i boken: glansbildene fra utsikten viser ikke hele bildet; Turen tar hele ti timer i ulendt terreng.

Er du en ekte Bergenser spiser du raspeballer på torsdag!

Bergen er et selvsagt utganspunkt for å utforske Vestland. Bergen har alltid vært en stor og rik by. Overklassen tok med seg skikker fra Europa. Lysthus var datidens hytter, og man kan fortsatt beundre noen av dem som står fortsatt, som Stend, Frydenlund, Fjøsanger, Alvøen og Brødretomten. Hva med å besøke et lysthus og drømme seg bort i 1800-tallets festliv?

Man kan heller ikke gå glipp av en tur på Bryggen, som er ført opp på UNESCOs verdensarvliste. Bryggens profil står fortsatt som det gjorde på 1100-tallet. På baksiden av den fargerike fasaden ligger en egen liten verden, med passasjer hvor du finner små butikker, gallerier og en kafe eller to.

Og skal du ut å spise, så gjør som de ekte bergenserne: spis raspeballer på torsdager! Frister ikke det, kan du heller gå for en fiskesuppe – den er i ferd med å bli et symbol på bergensmatens renessanse, i følge Olav Breen.

Er du i Bergen? Ta deg en tur med Ulriksbanen for en fantastisk utsikt. Banen går fra Haukelandsbakken ovenfor Haukeland sykehus og opp til Ulriken som ligger 643 meter over havet. Foto: Olav Breen.

Stiene mellom øst og vest er levende kulturhistorie

Før Bergensbanen ble anlagt var stiene over Hardangervidda viktige ferdselsveier mellom øst og vest i Norge. Disse slepene er levende historiefortellinger om liv og virke i tidligere tider, skriver Olav Breen i boka. I gamle dager førte handelsmennene varer over vidda, derfor finnes fortsatt mange veier å utforske. Og mange muligheter for både gå- og sykkelturer i helt spesielle omgivelser.

Før i tiden førte driftfolkene store fedriftter til beite på vidda om våren, og om høsten videre til markedene på Østlandet. Noen av disse rutene finner du også i reiseboka. Her er det bare å ta med godt fottøy eller sykkel.

Et godt tips er den populære ruta langs Rallarvegen. Da kan man sykle fra Hallingskeid eller Finse og ned til Flåm. Tilbaketuren tar dere med Flåmsbana. Vanligvis stopper toget ved den berømte Kjosfossen som har et fall på 225 meter. Hver sommer holder studenter fra ballettskolen forestilling for passasjerene. Billetter og tider finner du her.

Grønne fosser, frodige dalstrøk og kulturhistorie. Å ta en tur på Flåmsbanen er stas for alle. (Foto: Visit Flåm/vistiflam.com/no)

Ta inn på Norges eldste hotell

Nordøstover fra Sogndal, langs R55, finnes flere severdigheter. I den lille bygda Solvorn i Luster finner du Norges eldste hotell. Og nesten like imponerende; det er samme familie som driver den i dag som åpnet den i 1690, familien Nitter Walaker. Ta en sveip innom hjemmesiden til Walaker Hotell og drøm deg bort til svunne tider. Like ved hotellet finner dere badestrand med stupetårn som er bygget på dugnad. Her er det definitivt bare å håpe på godt vær. Stedet er kjent for sin sommervarme, under krigen var det så varmt at det faktisk ble dyrket tobakk her, står å lese i Breens reisebok.

…eller bo på et fyr

Er du av den maritime typen skal du vite at det er 60 fyr langs Norskekysten man kan leie seg inn på – og det er en spesiell opplevelse. Ryvarden Fyr nord for Haugesund er et av disse, her har dere naturen virkelig tett på og kan kjenne på litt av livet som fyrvokter.

Ryvarden fyr på Sveio er et av fyrene som man overnatte på. Foto: Olav Breen.

Ta en tur til Ole Bulls odelsgård

«Et Norge i miniatyr» er en vanlig beskrivelse av Osterøy. Det er nemlig ikke bare på Lysøen i Bergen Ole Bull har bodd. På Osterøy finner du finner også «Bullahuset» på Valestrand, hvor Bull løp rundt på sommeren som smågutt. Det var her han møtte felespillere som skulle inspirere han til å bli eminent felespiller.

Huset ligger flott til i bygda, med utsikt til sjøen, så det passer godt å kombinere en omvisning med et besøk på Eides Kafe etterpå. Blir dere varme anbefales en dukkert, det finnes flere vann i nærområdet som Brakvatnet, Husavatnet, Hjellvik, Hosanger eller Storavatnet.

Et gruppebilde med historisk sus, Griegfamilien er på besøk i Bull-familiens hjem. Foto: Knud Knudsen/Spesialsamlingene ved Universitetet i Bergen.

Andre tips når du først er i området:

  • Kjør fylkesvei 55, Sognefjellsveien. Den går gjennom hjertet av Jotunheimen. Den var landets første nasjonale turistvei og er en av de høyestliggende hovedveier i Norge.
  • Besøk Hamre kirke fra 1622. Den skal være en av de mest autentiske tømmerkirkene som avløste stavkirkene. Døpefonten inne i kirka er fra ca 1250!
  • Ta Gondolbanen Loen Skylift til toppen av det 1011 meter høye fjellet Hoven. Taubanen hører med blant Europas bratteste, og toppunktet byr på storslagen utsikt.
  • Besøke Singerheimen ovenfor Olden sentrum hvor den rike amerikanske kunstneren William Singer bosatte seg med sin kone. De bidro til en rekke lokale prosjekter.

Det finnes selvsagt en hel masse ting å finne på når man er på tur i Vestland. Vi anbefaler å gå til anskaffelse av Breens guide for mer utfyllende informasjon og kart. Her finner dere også mange turtips for dere som vil ha en aktiv ferie. Boken kan du bestille her.

Kilder: Olav Breen «Vestland», Osterøy kommune, Visit Bergen, Fylkesarkivet i Sogn og Fjordane, Visit Flåm