Mental trening og forberedelse til fødsel. Endelig!

Familie, helse og livsstilForeldre og barnMental trening og forberedelse til fødsel. Endelig!
Estimert lesetid 3min

Mange førstegangsfødende tenker at det er umulig å forberede seg til fødselen. Det er vanlig å tenke: ”Jeg aner ikke hva jeg går til”, og: ”Ingen kan fortelle meg hvordan fødselen min blir”. Ut fra disse overbevisningene følger ofte tankerekken: ”Jeg må bare håpe på det beste og ta fødselen som den kommer….”

Derfor er det så fint å komme med konkrete innspill og et verktøy som utfordrer disse gamle overbevisninger og tankemønstre! Det gjør vi ved å introdusere mental trening under fødselsforberedelsene i Norge. For nå kan faktisk kvinner trene på å få en god fødsel! Treningen er enkel å gjennomføre, tar kort tid, og gir til og med ”bivirkninger” som bedre søvn hos mange gravide!

I boka En god fødsel – forbered deg med mental trening kan du lese om kombinasjonen av tradisjonell fødselsforberedelse og mental trening. I tillegg vil du få tilgang til en QR-kode med det mentale treningsverktøyet som er laget til de gravide.

Tidligere har mental trening hovedsakelig vært kjent for sine gode resultater innen idretten. I dag vil få toppidrettsutøvere droppe å trene mentalt. Dette fordi de vet hvor viktig den mentale treningen er for at kroppen skal fungere når det virkelig gjelder; det vil si under konkurranser. Og fødsler og idrettslige konkurranser har definitivt noen fellestrekk! Sigrid Bonde Tusvik har etter sin erfaring med www.engodfødsel.no gjort en artig sammenligning. Hun kaller verktøyet for Petter Northug-metoden! Selv om OL ble en skuffelse for ham, er det uten tvil bevist at hans mentale trening har effekt i skisporet.

Du har kanskje også hørt om slalåmkjøreren som har kjørt gjennom løypa mange ganger mentalt før selve konkurransedagen? Eller golfspilleren som har ”slått slagene i hodet”, før han går ut på greenen? Årsaken til at idrettsutøvere gjør dette, er at det som sitter på toppen av kroppen, påvirker det som sitter under. Erfaring og dokumentasjon viser at hvis vi gjør aktuelle arbeidsoppgaver mentalt først, er det større sjanse for at vi lykkes når vi gjør dem fysisk. Har du for eksemplel trent mentalt på å møte riene avspent og trent på å slappe av mellom riene, er det mye større sjanse for at  du under fødselen faktisk klarer å gjennomføre dette. Med andre ord: Når det gjelder, stiller du forberedt!

Ved å ha denne kompetansen når fødselen går i gang, er sjansen stor for at du kommer inn i den gode sirkelen. Du opplever at du vet hvordan du skal jobbe i samsvar med kroppen, du føler deg trygg, klarer å nyte pausene, opplever mindre smerter og får en god progresjon i fødselsarbeidet.

Kanskje blir det slik, noen år frem i tid, at det blir utenkelig å føde uten å ha forberedt seg mentalt først? Det vil i så fall tilrettelegge for mange gode fødselsopplevelser i Norge!