Nadia Murad ble tatt til fange og torturert av IS – nå tildeles hun Nobels fredspris

Dokumentar og samfunnNadia Murad ble tatt til fange og torturert av IS – nå tildeles hun Nobels fredspris

En augustdag i 2014 invaderte IS Jesidienes område i Irak. 21 år gamle Nadia ble da vitne til at seks av hennes brødre ble henrettet, samtidig som hun selv ble tatt til fange.

Estimert lesetid 4min

I 2014 var Nadia Murad en 21 år gammel jente som drømte om å  bli lærer. Hun bodde i en liten og sammenspleiset landsby i Nord-Irak sammen med moren, brødrene og søstrene sine. Jesidiene, som hun og familien tilhørte, er en religiøs minoritet som lever fredfullt side om side med sine muslimske og kristne naboer. En augustdag i 2014 inntok soldater tilknyttet IS landsbyen deres.

I boken Den siste jenta forteller Nadia sin historie.

Nobels fredspris-vinner 2018

Nadia har blitt en sentral stemme i formidlingen av IS’ overgrep og etter at hun omsider klarte å komme seg til Tyskland, gikk fortellingen hennes verden rundt. Hun mottok Vaclac Havels menneskerettighetspris, og ble FNs første Goodwill-ambassadør for overlevende av menneskehandel.

Nadia Murad og den kongolesiske legen Denis Mukwege mottok Nobels fredspris 2018 for deres arbeid for å stoppe bruken av seksuell vold.

Ble torturert i flere dager

For IS var Jesidiene et enkelt mål, de holdt til i et område av stor strategisk betydning for den militante gruppen, og hadde ingen nevneverdig beskyttelse. Landsbyens befolkning ble samlet sammen på en skole der menn og kvinner ble adskilt. Nadia var vitne til at mennene ble kjørt av gårde i lastebiler og hørte kort tid etter skuddsalver, da de av dem som nektet å konvertere til Islam ble henrettet. Blant dem var seks av Nadias brødre.

Selv ble Nadia plukket ut av en IS-soldat som, sammen med sine medsoldater, gjentatte ganger voldtok og banket henne. Denne torturen pågikk i flere dager, inntil Nadia ved et lykketreff klarte å rømme. Nå forteller Nadia for første gang hele historien om de dramatiske dagene og flukten som fulgte.

– Etter at du ble kidnappet, hva fokuserte du på for å klare og overleve?

Fakta: Jesidier

  • Jesidier, yazider, medlemmer av et religionssamfunn med utbredelse i kurdiske områder i Irak, Iran, Tyrkia, Syria, Armenia og  Georgia.
  • Jesidiene har en monoteistisk tro som har tatt opp i seg elementer fra jødedom, kristendom, islam og zoroastrisme.
  • Jesidiene har  svært vanskelige kår i dagens Midtøsten, og i Irak kan det i 2014 være snakk om etnisk rensning, utført av tilhengere av IS. Kilde: https://snl.no/jesidier 


– Ettersom jeg var under ekstremt mye press og opplevde frykten på kroppen, så klarte jeg helt ærlig ikke å fokusere på noen ting. Jeg var redd og jeg ventet bare på å bli tatt av et nytt IS-medlem når som helst. Jeg tenkte at jeg ikke kom til å overleve, og husker at jeg tenkte at dette er urettferdig, og at noe må endres, forteller Nadia Murad.

Kjempet og ga aldri opp

– Jeg tilbragte omtrent et år i flykningsleir, men fikk så en sjanse til å dra til Tyskland gjennom et program hvor jeg fikk tilbud om behandling og oppfølging. Det er fortsatt tusenvis av kvinner og unge jenter som klarte å rømme fra IS, men som fortsatt bor i leiren og ikke har fått den behandlingen de trenger, sier den nå 25 år gamle Nadia Murad.

– Selv når ting var på sitt verste, var du noen gang vitne til en styrke som inspirerte deg?

– Det som ga meg håp og gjorde meg ekstra stolt over å være en Jesidier er at selv når IS angrep oss fra alle kanter, så kjempet vi og stod på og ga aldri opp. Det er stort av en liten minoritet å stå imot IS på den måten når vi ikke har en forsvarsstyrke. Vi overlevde etter flere dager i fjellet uten noe hjelp. Vi ga ikke opp til tross for at vi var i et klart mindretall, sammenlignet med styrkene som vi møtte.

– Forfølgelsen må ta slutt

Den siste jenta er en naturlig fortsettelse av Nadias viktige arbeid i å formidle overgrepene begått i terrorgruppens navn og et nødvendig bidrag i arbeidet med å bekjempe IS og stille dem til ansvar for sine handlinger.

– Min fremtid er Jesidienes fremtid. Jeg vil at fremtiden for meg og for de samfunnene som lider, skal få rettigheter som redder dem fra den forfølgelsen de står ovenfor i dag. Jeg vil at verden skal kjempe sammen for å forebygge at det som har skjedd med Jesidiene og andre samfunn i Irak, ikke skal skje igjen, sier Murad.

Sitatene i saken er hentet fra Globalcitizen.org.