Overraskende vitenskap viser at planter er i stand til å se, berøre og kommunisere

Dokumentar og samfunnNatur og dyrOverraskende vitenskap viser at planter er i stand til å se, berøre og kommunisere

I boken «Smarte planter» bruker plantefysiologen Mancuso flere eksempler for å overbevise om at planter kan kommunisere, huske, lære og forsvare seg.

Estimert lesetid 2min

Tomatplanter forsvarer seg


Morgenbladet skriver i en artikkel om Smarte planter om tomatplanten og måten den forsvarer seg på. «Tomatplanten står stille for seg selv med røttene langt nede i jorden, og har ingen mulighet til å rømme. Så kommer en gruppe larver og begynner å spise på tomatplantens blader. Først gjør den ingenting, å miste et par blader er ikke farlig for tomatplanten. Men når larvene blir flere og spiser mer og mer, produserer den stoffet methyl jasmonat, som gjør at larvene begynner å spise hverandre i stedet. Når tomatplanten er utenfor fare, slutter den å produsere stoffet, og larvene kan begynne å spise på bladene igjen, om de da ikke er døde alle sammen».

Planter ser, berører og sover


Planter har mye å lære oss mennesker, fra nettverkbygging til innovasjon, men bare hvis vi forstår hvordan de lever, skriver Mancuso i sin bok. Smarte planter er en engasjerende og lidenskapelig beretning om plantekongedømmets indre liv.

Mancuso, ledende forsker og grunnlegger av plantenevrobiologien, presenterer en ny innfallsvinkel til planteverdenen. Han kombinerer et historisk perspektiv med planteforskningen, og argumenterer for at vi, på grunn av kulturelle fordommer og menneskelig arroganse, fortsetter å undervurdere plantene.

Planter bearbeider informasjon, de sover, husker og signaliserer til andre – og viser at langt fra å være passive maskiner, er de intelligente og bevisste. Ved å vise oss plantenes evne til å se, berøre og kommunisere, utfordrer Mancuso vår forståelse av intelligens, og viser at plantelivet er mye mer sofistikert enn vi har forestilt oss.

Avhengig av planter


– Vi mennesker er avhengige av planter, og dermed er bevaring av planter nødvendig for menneskets bevaring, sier Mancuso til The Guardian, og legger til at masseutslettelse aldri er bra for kloden.

Likevel har menneskelige handlinger – inkludert avskoging, ødeleggelser, forurensning og klimaendringer, innledet en masseutslettelse av planter.

Til nå har forskere oppdaget rundt 20.000 arter av planter på jorden.

– Hver dag har et konsistent antall plantearter som vi aldri en gang visste fantes, forsvunnet. Forskjellige estimater sier at vi kjenner til ikke mer enn 10 til 50 prosent av plantene som finnes her på jorden, bemerker Mancuso til The Guardian.