Den gang da: Rubiks slange

Dokumentar og samfunnHistorieDen gang da: Rubiks slange
Estimert lesetid 3min
Rubiks slange

Jeg fikk aldri helt tak på Rubiks kube. Slangen, derimot, dette puslespillet med 24 trekanter som man kunne vri til nær sagt det ugjenkjennelige, passet meg mye bedre. Det var ikke det dyr eller den figur man ikke kunne få til med litt fantasi og godvilje. Overraskende nok sitter bevegelsene fortsatt i fingrene, selv etter så mange år (bare se på bildene nedenfor)

Den gangen, tidlig på 80-tallet, visste jeg neppe at det var Ernő Rubik, han som fant opp Rubiks kube, som også stod bak «slangen». Ungareren Ernő Rubik arbeidet som arkitekturprofessor i Budapest og hadde ennå ikke passert 30 da han kom opp med ideen til kuben i 1974. Først i 1977, samme år som han fant opp Rubiks slange, fikk han omsider patent på kuben. Salget gikk tregt i starten. En ungarsk forretningsmann og amatørmatematiker, Tibor Laczi, oppdaget tilfeldigvis (og i følge legenden) at servitøren som tidligere hadde servert ham kaffe lekte med en kube. Han ble fascinert, kontaktet Ernő Rubik og tok senere med seg kuben til den internasjonale leketøysmessen i Nürnberg. Og resten er historie, som man sier.

Kobraslange

I 1980 ble det solgt 1 million kuber bare i Ungarn, og kort tid etter feide altså kubefarsotten innover Vest-Europa og Nord-Amerika. I løpet av de to første årene skal det ha blitt solgt 100 millioner kuber på verdensbasis. Kubefansen kalte seg Cubic Rubes, og noen av dem fant ganske sikkert veien til Anonyme kubeholikere, en forening som ble opprettet allerede i 1980.

Det kunne ha gått annerledes. På 70-tallet var det nemlig flere personer som syslet med de samme ideene, bl.a. en japaner ved navn Terutoshi Ishige og en amerikaner som het Larry Nichols. Etter at Rubik fikk suksess kom naturligvis plagiatbeskyldninger og patentstrider. Mennesker er som vanlig på sitt verste i sånne situasjoner. Det blir naturligvis bare spekulasjoner, men kuben hadde nok ikke blitt den samme farsotten dersom den hadde blitt kalt Ishiges kube eller Nichols kube. Det er liksom ikke den samme schwungen over de uttrykkene.

Rubiks slange (eller Rubiks Twist som den også kalles) ble aldri like populær som kuben, selv om den er mer variert enn en kube som tross alt begrenser seg til enten korrekt eller feil løsning. Visstnok skal det være mulig å lage 13 535 886 319 159 kombinasjoner av Rubiks slange. Om det er sant aner jeg ikke, men her finner du i alle fall en god del av dem (med løsningsforslag).

Så dersom du ikke vet hva du skal gjøre neste helg, trenger noe å fordrive tiden med eller har behov for litt hjernetrim, da er det bare å gå til innkjøp av en slange eller kube. Fortrinnsvis de originale fra Rubik.

Ball
Katt
Flamingo
Svane

Lenker