Roald Amundsen – polarhelten som vant kappløpet mot Sydpolen

BiografierUkategorisertRoald Amundsen – polarhelten som vant kappløpet mot Sydpolen

En hel verden fulgte polfareren på hans heroiske ekspedisjoner. Privat reiste han hemmelig og forkledd, under navnet Engelbregt Gravning.

Estimert lesetid 3min

Roald Amundsen

  • Norsk polarforsker og første mann på Sydpolen.
  • Slo britiske Robert Falcon Scotts ekspedisjon med én måned og tre dager, og plantet det norske flagg på Sydpolen 14. desember 1911.
  • Fullt navn: Roald Engelbregt Gravning Amundsen
  • Født: 16. juli 1872, død: 18. juni 1928

Roald Amundsen var den siste av de store oppdagere – i 1911 erobret han Sydpolen foran nesen på britiske Scott. Men lenge lå hans eget liv uoppdaget i en dis av myter og mysterier.

I Tor Bomann-Larsens banebrytende biografi blir vi bedre kjent med polarhelten Amundsens fascinerende liv. Bomann-Larsen har fått tilgang til et overveldende kildemateriale som har gjort det mulig å kartlegge Roald Amundsens liv – fylt til randen av eventyrlig triumf og brustne illusjoner, preget av nådeløs kamp mellom menn – og en romantisk lengsel etter kvinnen.

Roald Amundsen: en biografi

Her forteller forfatter Tor Bomann-Larsen litt om noen av Roald Amundsens menneskelige sider og bragder:

Roald Amundsen
Roald Amundsen som barn, ca. 1875. Foto: Joh. Thorsen (Christiania), Nasjonalbiblioteket

Alle Roald Amundsens ekspedisjoner sett under ett, hvilken hendelse vil du trekke frem som den mest fascinerende?

– Jeg ble definitivt mest fascinert av flyekspedisjonen mot Nordpolen i 1925. De to flymaskinene nødlander i isen og blir borte for verden i tre uker.

– De seks deltagerne må bygge en flyplass i den omskiftelige pakkisen for å få det ene flyet til å lette. Det er virkelig en kamp, ikke for å nå et geografisk punkt, men for å overleve. Amundsens mest strålende hjemkomst – som oppstanden fra de døde.

Roald Amundsen
«Fram» og «Terra Nova» i Hvalbukta, februar 1911. «Terra Nova» var Scotts skip. Foto: Nasjonalbiblioteket

Roald Amundsen blir ofte karakterisert som nokså hensynsløs – ble han også ansett som dette i sin samtid? Hvilket bilde tror du leserne av din biografi vil danne seg av ham?

– Amundsen må ansees som en hærfører på erobringstokt. Brutalitet var til en viss grad forutsetning for suksess. Dessverre ble han både i sin samtid og i ettertid gjenstand for adskillig persondyrkelse.

– Per Kristian Olsen skrev i sin anmeldelse (Nordlys) at «jeg gikk løs på en helt og fant et menneske». Det synes jeg var en fin leserreaksjon. Alle mennesker, Amundsen inklusive, har sterke og svake sider.

Hemmelighold del av suksessoppskrift

Roald Amundsen holdt mye av sitt privatliv skjult for offentligheten. Hva tror du var årsaken til at han gjorde dette, og hvordan var det å jobbe med et så vanskelig tilgjengelig kildemateriale?

Roald Amundsen
Roald Amundsen mater isbjørnungen Marie i Russland. Amundsen ville temme isbjørnen for å lære den og trekke slede. Forsøket falt uheldig ut og den ble avlivet. I bakgrunnen ligger «Maud». Foto: Nasjonalbiblioteket

– Hemmelighold var en del av Amundsens suksessoppskrift. Glem ikke at han, sammen med broren Leon, forvandlet nordpol til sydpol uten at noen oppdaget det.

«Bomann-Larsen har skrevet en glimrende bok som vil bli stående som den definitive biografi om Roald Amundsen.»
– Kristian Elster, Morgenbladet

– Når det gjaldt kvinnehistoriene, var hemmeligholdet særlig betinget av at de alle levde i ekteskap. Jeg ble i mitt arbeid fort klar over at det aller meste av Amundsens ekspedisjonsarkiv var fraværende. Og jeg forsto etterhvert at det måtte befinne seg hos broren Leons etterkommere. Funnet av dette enorme arkivet endret forutsetningene for å skrive norsk polarhistorie.

– Funnet av kvinnenes identitet (Kiss og Bess) var et møysommelig puslespill som for første gang gjorde det mulig å skrive om Roald Amundsen, ikke bare som polfarer, men som et helt menneske.