Møter død, nød og terror. Hvor tar nødhjelper Lindis Hurum motet fra?

Dokumentar og samfunnSamfunn og debattMøter død, nød og terror. Hvor tar nødhjelper Lindis Hurum motet fra?
Estimert lesetid 3min

Satt ut av spill for første gang

Lindis Hurum har opplevd det meste av det verste. På sine mange oppdrag for Leger Uten Grenser har hun stått støtt i situasjoner som hadde feid de fleste over ende. Vel hjemme i Norge etter det brutale angrepet, fikk hun problemer med søvn, mistet matlysten og besvimte tilsynelatende uten grunn. For første gang var hun satt ut av spill. Diagnose: Posttraumatisk stressyndrom. Men tross dette meldte trangen til å reise ut igjen seg ganske fort. Nå, vel et år senere, har Lindis Hurum valgt å påta seg et nytt hjelpeoppdrag og er klar for et tre måneder langt opphold på Haiti.

Lindis Hurum
Lindis Hurum trodde hun skulle dø da hun ble utsatt for macheteangrep på jobb i Den sentralafrikanske republikk.

Har skrevet bok om sitt krevende livsvalg

Lindis Hurum
Lindis Hurum skriver bl.a. at hun synes det er vanskelig å forstå hvordan vi kan akseptere så mye menneskelig lidelse bare en flyreise unna. Boken Det finnes ingen de andre – det er bare oss kan bestilles her!

I 2016 kom boken Det finnes ingen de andre, det er bare oss, der Lindis Hurum skriver engasjert om å ta et bevisst livsvalg for å hjelpe andre. Hun forteller om menneskemøter som har forsterket troen på at det ikke handler om «oss» og «dem», men et «vi». At hvem som helst av oss kan komme i en situasjon der vi trenger hjelp. Hun forstår ikke hvordan mange aksepterer at mennesker lider så mye. Men tross sin erfaring med nød og bestialsk vold, beskriver hun også møter med fantastiske mennesker, som ikke er så veldig forskjellige fra oss.  

Les nrk.no’s sterke intervju med Lindis Hurum: Lyden av macheter

Hva møter en hjelpearbeider på jobb?

Her kommer et lite utdrag fra Lindis Hurums bok forteller hva som ofte venter en hjelpearbeider i felt: «13. desember 2013 – Bangui: Dette landet har alltid vært et glemt land, men med ett dukker det nå opp i fete overskrifter og på alle nyhetsprogrammer. Det måtte gå fra ille til for jævlig før noen ville fortelle historiene herfra. Noen måtte rasle med skrekkordet folkemord for at krisa skulle nå frem til dagsordenen. Historiene som fortelles, handler om ekstrem vold, hat, blod, massakre, tusenvis av muslimer mot kristne eller var det vice versa? Men det er ikke en glemt krise eller et glemt land jeg har møtt de siste dagene – jeg har møtt et glemt folk.

..jeg er ikke redd for døden. Jeg er redd for en voldsom, smertefull død, ja. Men jeg er mer redd for å ikke leve livet jeg vil mens jeg er her. 
Lindis Hurum til nrk.no