Om en hillbilly-familie og en kultur i krise

BiografierBiografierOm en hillbilly-familie og en kultur i krise
Estimert lesetid 5min

Hva er en hillbilly? J.D. Vance er bare vel 30 år, men han har skrevet sin selvbiografi, eller snarere et familieportrett, om seg selv og sin familie. Han beskriver også en klassereise, og hvordan en klassereise oppleves. Nå er Hillbillyens klagesang utgitt på norsk, oversatt av Inger Sverreson Holmes.

Det bor 25 millioner hillbillyer i USA, i den appalachiske fjellkjeden som går gjennom sørstatene Nord-Carolina, Tennessee, Virginia og Vest-Virginia. Hillbillyer er hvite arbeiderklasseamerikanere som ikke har fullført college, og som er fattige. Vance sier selv: «For dem er det fattigdom som er familietradisjonen – forfedrene deres var dagarbeidere i slaveøkonomien i sør, etter det var de leilendinger, så gruvearbeidere, så igjen maskinarbeidere og i nyere tid fabrikkarbeidere. Amerikanerne kaller dem hillbillyer, rednecks eller white trash. Jeg kaller dem naboer, venner og familie.»

Hillbillyene har full lojalitet overfor familien, men innad er det fyll og utroskap, manglende skolegang og fraværende ansvarsfølelse. Når det gjelder spise- og treningsvaner, så kommer også hillbillyene dårlig ut med langt lavere gjennomsnittlig levealder enn resten av USA. Vance skriver: «Vi spiser kanelboller til frokost, handler lunsj på Taco Bell og middag på McDonald’s. Vi lager sjelden mat, selv om det er billigere og bedre for både kropp og sjel. Mosjonen vår begrenser seg til lek når vi er barn.»

Vi spiser kanelboller til frokost, handler lunsj på Taco Bell og middag på McDonald’s.

Vance er ikke nådig når han skal beskrive hillbillyene: «Hjemmene våre er kaotisk rotete. Vi brøler og skriker til hverandre som om vi skulle vært tilskuere på en fotballkamp. Minst ett familiemedlem går på stoff – noen ganger faren, noen ganger moren, noen ganger begge to. Når livet er ekstra tøft, slår og fiker vi til hverandre, gjerne foran resten av familien, også små barn; store deler av tiden hører naboene alt som skjer. En dårlig dag blir det om naboene ringer til politiet for å få en ende på dramaet.»

Hvordan lykkes Vance?

Vance er i dag advokat, utdannet fra et av eliteuniversitetene i USA. Men hvordan lykkes han? Vance sier selv at han var bemerkelsesverdig uvitende om hvordan man kommer seg fram i verden, og det har ofte store økonomiske konsekvenser ikke å vite det mange andre vet. Ifølge Vance gir hillbillyene aldri barna de verktøyene de trenger – som fred og ro hjemme – for å klare seg. Selv de beste og skarpeste går på et college i nærheten av der de kommer fra, om de overlever krigssonen hjemme.

Det var bestemoren, Mamaw, som ble redningen for Vance.

Hvorfor stemmer hillbillyene på Trump?

Med utgangspunkt i egen bakgrunn viser Vance den fortvilelsen som råder blant landets hvite arbeiderklasse, hvordan de har slitt og kjempet i flere tiår uten å bli hørt, og gjør det forståelig for leserne hvorfor Trump har så sterk appell blant USAs fattige, hvite.

Minst ett familiemedlem går på stoff – noen ganger faren, noen ganger moren, noen ganger begge to.

Trump er aldri nevnt direkte i boka, men J.D. Vance mener dette er forklaringen på at et hvitt arbeiderklassesamfunn begynte å stemme republikansk: «For så lenge siden som i 1970-årene begynte den hvite arbeiderklassen å gå i retning Richard Nixon fordi de mente, som en mann sa det, at myndighetene «betaler folk for å gå rundt på trygd uten å gjøre et slag! De ler av samfunnet vårt! Og alle vi som sliter og jobber så hardt, blir ledd av fordi vi går på jobb hver dag!».

LES OGSÅ: Hvem skal bygge Norge?

Det Vance mener USA trenger, er at hver enkelt begynner å ta ansvar for egne handlinger, mer enn skylde på alt annet.

«Vi gjorde ikke skolearbeidet vårt da vi var barn, og vi får ikke barna våre til å gjøre skolearbeidet sitt når vi er foreldre. Barna våre gjør det dårlig på skolen. Vi velger å la være å jobbe når vi i stedet burde lete etter en jobb. Av og til får vi en jobb, men klarer ikke å holde på den. Vi får sparken fordi vi kommer for sent, eller fordi vi stjeler varer og selger dem på eBay, eller fordi kundene klager over at vi lukter alkohol, eller fordi vi tar toalettpauser på trettifem minutter i hvert skift. Vi snakker om verdien av hardt arbeid, men sier til oss selv at grunnen til at vi selv ikke jobber, er at vi opplever at vi utsettes for urett: at Obama stengte kullgruvene, eller at alle jobbene har gått til kineserne. Dette er de løgnene vi forteller oss selv for å løse den kognitive dissonansen – den brutte forbindelsen mellom den verdenen vi ser og de verdiene vi påberoper oss.»

En viktig bok om USA

Boka Hillbillyens klagesang er kritikerrost og gikk raskt til topps på New York Times bestselgerliste da den kom ut. Magasinet The Economist skrev om boka: «You will not read a more important book about America this year.”