«Lyden av Oslo» viser oss at musikk sjeldent er apolitisk

BiografierBiografier«Lyden av Oslo» viser oss at musikk sjeldent er apolitisk

Oslo-Filharmonien skulle være hevet over politiske intriger. Slik gikk det overhodet ikke, viser Alfred Fidjestøl i biografien «Lyden av Oslo».

Estimert lesetid 2min
Fotografi fra Oslo-Filharmoniens utekonsert på St. Hanshaugen på 60-tallet
Utendørskonsert på St. Hanshaugen, her fra 1960-tallet, men tradisjonen begynte alt i 1922. Foto: OFOs arkiv

Lyden av Oslo forteller ikke bare den 100 år lange historien om Oslo-Filharmonien. Da orkesteret ble stiftet i kjølvannet av første verdenskrig, var det med en tanke om at institusjonen skulle være hevet over politiske konflikter.

Slik gikk det ikke. Orkesteret har ikke kunne unngått å bli påvirket av samfunnet rundt og har til tider vært en sentral brikke i storpolitiske spill.

Alfred Fidjestøl har hverken laget en sentimental minnebok eller en gjennomgang av interne forhold. I stedet har han satt søkelyset på filharmoniens offentlige rolle, og boka tegner et bilde a en institusjon som fort har latt seg prege av kulturelle og politiske strømninger.

Du får blant annet lese:

  • Hvordan orkesteret i starten ble forsøkt brukt som nasjonsbyggende prosjekt.
  • Hvordan orkesteret lot seg misbruke av nazistene under krigen.
  • Hvordan en sovjetisk sjefsdirigent gjorde at heller ikke Filharmonien kunne unngå den kalde krigen.

I nyere tid har Filharmonien klart kunststykket å holde på det betalende publikummet inn i den digitale tidsalderen, samtidig som de har løftet seg opp i verdenseliten fra et land der kulturpolitikken ofte prioriterer bredde over finkulturelle institusjoner.

På den måten gir Lyden av Oslo en unikt blikk også på historien om Norge på 1900-tallet – fullspekket av historiske fotografier.

Se Emil Triers hyllest til Oslo-Filharmonien

Men Oslo-Filharmonien hadde ikke vært det samme uten Oslo. Regissør Emil Trier har nok hatt det i tankene da han laget denne nydelige, lille hyllesten til både Filharmonien og Oslo, i forbindelse med jublieet.

Her er byen kulisser i det morgenen gryr, og orkestermedlemmene fra hver sin kant begynner ferden mot konserthuset, tonesatt av Igor Stravinskys «Petrushka».

Foto: Fred Arne Wergeland. Klipp: Christian Berg-Nielsen.
Filmen er regissert av Emil Trier. Musikken er Igor Stravinskys «Petrushka».

Forfattersamtale og lanseringsarrangement

Torsdag er det duket for boklansering på Sentralen i Oslo. Forfatter Alfred Fidjestøl møter historiker og musikkritiker Erling Sandmo til samtale om boken i Orkestersofaen.

Orkestersofaen er en uformell arena for samtaler om klassisk musikk, der forbindelser mellom musikk, samfunn og historie diskuteres i en uhøytidelig atmosfære.

Det er attpåtil gratis inngang! Meld din interesse her.