Malteserfalken – en filmklassiker feirer 70 år

I dag, 18. oktober, er det nøyaktig 70 år siden Malteserfalken hadde offisiell kinopremiere i USA *. Med det feirer man kanskje også startskuddet for det som senere ble kalt film noir, en stilretning som de fleste store regissører med respekt for seg selv har vært innom minst én gang i løpet av sin karriere.

Malteserfalken (1941) - filmplakat

Flere filmhistorikere vil nok sikkert hevde at den klassiske film noir-perioden varte fra 1940 (Stranger on the Third Floor) til 1958 (Touch of Evil). Uansett, at Malteserfalken var en av de første «ekte» noir-filmene er ikke til å komme utenom. Den gangen i 1941 var begrepet film noir ukjent, det ble først «oppfunnet» av den franske filmkritikeren Nino Frank i 1946. Det fantes naturligvis hardkokte krimfilmer før 1940, som oftest basert på populære krimromaner eller inspirert av datidens beryktede gangstere. Til tross for pålagte begrensninger i form av Hays-sensuren, en skamplett som varte helt fram til 1968, så klarte manusforfattere, regisssører og fotografer å finne originale og kreative måter å fortelle en krimhistorie på.

Stillbilde fra Malteserfalken (1941)

Selve historien i Malteserfalken, basert på Dashiell Hammetts roman fra 1930, er eller bør være velkjent for de fleste, så jeg skal ikke gå noe nærmere inn på den her. Boka ble filmatisert første gang i 1931 og deretter i 1936, da som komedien Satan Met a Lady (med Bette Davis). For noir-puritanere er det likevel 1941-versjonen som er den ultimate filmatiseringen av romanen. Den sparket i gang karrieren til Humphrey Bogart (1899 – 1957). Han hadde fram til da vært typecastet i Warner Bros utallige gangsterfilmer på 30-tallet, uten egentlig å komme seg helt opp i Hollywoods førstedivisjon. Filmen startet også regissørkarrieren til John Huston, som senere  regisserte klassikere som bl.a. Sierra Madres skatt, Asfaltjungelen, Afrikadronningen og The Night of the Iguana.

I årene etter Malteserfalken, særlig etter 1945, kom noir-filmene på rekke og rad. Mange av dem svært gode. Naturligvis også en del dårlige kopier med syltynn handling. Har man vært igjennom noen titalls klassiske noir-filmer så vil man nok ganske fort kjenne igjen plot, oppbygging og den store «twisten» i mange av dagens neo-noir-filmer. Malteserfalken er like fullt en 70-åring som holder seg godt. Så godt at det er lov å håpe at Hollywood i mangel på originale historier ikke har planer om å lage en nyinnspilling (eller «reimagining» som de gjerne kaller det på de kanter) med årets stjerneskudd, hvem det nå enn måtte være.

* = Gallapremieren var i New York allerede et par uker tidligere, 3. oktober 1941.

Filmtraileren

Mye kan nok sies om hvordan man lagde filmtrailere i «gamle dager». Helt sikkert berettiget. Traileren nedenfor ville nok neppe vekket hordene til kinosetene i dag.

[youtube width=»520″ height=»421″]http://www.youtube.com/watch?v=phUxnXGhEiI[/youtube]

Filmplakaten

Det ble laget i en rekke varianter av filmplakaten, av ulike designere fra flere land. Her er noen av plakatene.

Maltese Falcon (1941)
Maltese Falcon (1941)
Maltese Falcon (1941)
Maltese Falcon (1941)
Maltese Falcon (1941)
Maltese Falcon (1941)
Maltese Falcon (1941)
Maltese Falcon (1941)
Maltese Falcon (1941)
Maltese Falcon (1941)