Hvordan bli forfatter? Få «Signaler»-redaktør Eivind Evjemos viktigste tips her

Dokumentar og samfunnHvordan bli forfatter? Få «Signaler»-redaktør Eivind Evjemos viktigste tips her

– Mitt inntrykk er at mange blir sittende for lenge på manuset sitt før de søker lesere, fordi det eneste man ser for seg er BOK. I de fleste tilfeller er det flere mellomstasjoner før man når fram dit. «Signaler» kan være en av dem, sier redaktør og forfatter Eivind Hofstad Evjemo.

Estimert lesetid 5min
Eivind Hofstad Evjemo
– Manuset må ha autoritet, og en vilje og selvtillit i stemmen som griper meg fra første setning. En fornemmelse av at teksten vil meg noe, melder at dette er den eneste måten den kan se ut på, sier redaktør for Cappelen Damms debutantantologi «Signaler», Eivind Hofstad Evjemo (Foto: Maja Hattvang).

Hva er dine fem beste tips til forfatterspirer?

  1. Er du poet, vær forsiktig med metafiskjonelle refleksjoner, sånne greier som liksom skal melde at du som poet veit at dette bare er et dikt og derfor mener dette (be)viser at språk bare er flyktig og derfor også meningsløs. Men det stemmer ikke, språk betyr, språk funker. Bygg heller opp enn å bryte ned.
  2. Er du prosaist, er det faktisk helt sant at man nesten ikke trenger adjektiver. Opprett et dokument der du tar bort alle, se hva som skjer.
  3. Legg smarttelefonen laaangt unna skrivestasjonen. Gå deg en lang tur, rist av deg teknologi, tenk på bestemoren din, barndommen din, framtida di, lytt til den stemmen som finnes inni der, den som faktisk er deg. Hva vil den? Hva kan den?
  4. Om du er poet så les over den siste setningen i diktene nøye. Trenger du virkelig den? Er du prosaist kan det være lurt å tenke at ikke alle avsnitt skal begynne med passiv observasjoner, enten det er av en himmel, en stol, kropper som våkner eller at hovedpersonen titter ut av soveromsvinduer. I de fleste tilfeller er det fint med en aktiv setning, at noe skjer, at noe utløses. Greier du å veksle mellom hastigheter på en god måte har du kommet langt.
  5. Vær oppmerksom og nysgjerrig på alle former for litteratur, enten den er hyttebøker, dagbøker, romaner, dikt eller håndskrevne kokebøker fra tante Svanhild. Finn egne forfattere, les gjerne folk du ikke umiddelbart kicker på. Ikke bare fei ting avgårde. Ha tillit til det du finner.

Hvis jeg sitter på en tekst jeg synes er god, hvorfor skal jeg sende den inn til «Signaler»?

– Signaler gir deg en mulighet til å få en profesjonell vurdering fra profesjonelle lesere, både fra meg som redaktør og forfatter, men også fra de faste redaktørene i Cappelen Damm. Det kan være en måte å få vurdert hvor man står i forhold til en bokutgivelse, være en måte å starte en samtale med et forlag og det kan være en måte å møte andre forfattere som vil det samme. Jeg har veldig trua på å møte andre folk, få nye lesere, komme seg ut av trygghetssonen. Mitt inntrykk er at mange blir sittende for lenge på manuset sitt før de søker lesere, da det eneste man ser for seg er BOK. I de fleste tilfeller er det flere mellomstasjoner som skal forseres før man når fram dit. Signaler kan være en av dem.

Eivind Hofstad Evjemo
Etter sin debut i «Signaler» har Eivind Hofstad Evjemo rukket å få Tarjei Vesaas’ debutantpris, Ungdommens kritikerpris, og i tillegg til å bli kåret til en av de ti beste norske forfattere under 35 år av Morgenbladet (Foto: Maja Hattvang).

Er du prosaist, er det faktisk helt sant at man nesten ikke trenger adjektiver.

Hvordan ser prosessen ut fra dere får inn bidrag til utgivelse?

– De skjønnlitterære redaktørene i forlaget gjør først en grovsortering av bidragene. Dette er både fordi det blir for mange tekster å lese for meg alene (400-500), men også fordi de gjerne vil ha en finger med i spillet, sjekke hva som kommer inn, i det stille notere seg noen navn de syns er interessante. Jeg får to bunker med «ja»-er, som de vurderer som de sterkeste, og en bunke med «kanskje»-er som de har vurdert som svakere, men allikevel interessante.

Når de jeg mener er best er plukka, ringer jeg opp og sier YEAH. Da starter redaktør-forfatter-relasjonen som for meg er den mest spennende fasen. Det er liksom her samtalen om litteratur virkelig starter. Dette pågår i ca. 1 måned før ting sendes til produksjon. I noen tilfeller er tekstene veldig ferdig når de kommer inn, i noen tilfeller er det flere ting å diskutere. Jeg syns min oppgave først og fremst er å stille spørsmål og gjøre forfatteren bevist på hvordan teksten fungerer, hva den gjør, for enten å være uenig eller tenke, er det sånn jeg vil at den skal fungere?

Les også:
Råd og vink til deg som vil bli forfatter – av Knut Nærum

Hva ser du etter i tekstene?

– Autoritet, og en vilje og selvtillit i stemmen som griper meg fra første setning. En fornemmelse av at teksten vil meg noe, melder at dette er den eneste måten den kan se ut på. Originalitet er sekundært og bonus.

Mitt inntrykk er at mange blir sittende for lenge på manuset sitt før de søker lesere, da det eneste man ser for seg er BOK.

Vil du si at det er en stor bredde eller en rød tråd i bidragene som plukkes ut?

– Ja, stor bredde om man tenker tematikk, litt mindre bredde når det gjelder form. De fleste bidragene er fremdeles i prosa. Men herregud, det kommer enormt mye snodig, flott, artig, eksperimenterende, himmelstrebende, underjordisk, selvbiografisk, essayistisk. Folk holder på!

Du debuterte selv i Signaler, hva har det betydd for deg?

– Det var en måte å åpne meg selv opp, noe som er viktig. Det skapte bevegelse, fra skriverommet til et mer offentlig rom, en bevegelse som er viktig å ta om man virkelig vil dette. Å møte blikket til folk som har lest tekstene dine, forholdt seg til dem, likte eller hata dem. Det var også fint å få jobbe med Pedro Carmona Alvarez, merke hvordan jeg som forfatter skjerpet meg når jeg visste at det på den andre siden satt en konsentrert person med en spiss redaktørpenn.

Ønsker du å sende inn manus til Signaler?