Else Kåss Furuset åpner døren til terapirommet i ny bok

20. oktober er Else Kåss Furuseth aktuell med boken Else går til psykolog – en bok som er både personlig og allmennmenneskelig.

Kåss Furuseth er et kjent navn for de fleste. Komikeren er kjent for både TV og radio, og var sist å se i det TVNorge-sendte programmet Else om: selvmord.

Da Else var 11 år gammel, tok moren hennes livet av seg etter lang tids depresjon. 17 år senere mistet hun også broren sin, Lars Kristian, til samme skjebne. Tragedien som rammet familien, dannet utgangspunktet for teaterforestillingen Kondolerer. Der tok Else tak i en av vår tids største tabuer, og gjorde det, mot alle odds, til en rørende og ikke minst morsom opplevelse.

Elses mor og bror begikk selvmord – her er hennes samtaler med psykologen gjennom to år

«Du bør gå til psykolog»

Av alle brorens formaninger og beskjeder var det en ting han sa som satt igjen hos Else: Du burde gå til psykolog. For hva hvis hun og broren var mer like enn hun hadde trodd? Hva om også hun, som broren og moren, bærer på et stort altoppslukende mørke som bare venter på å slippe ut?

Else går til psykolog består av to år med samtaler mellom den nevrotiske og pratsomme Else og terapeuten hennes. Det er en bok som åpner døren til terapirommet, et rom heftet med mange myter og feiloppfatninger, og som med vidd og en god porsjon alvor reiser et spørsmål som er like personlig som det er allmennmenneskelig: Hva bør vi bør vi snakke om, og hva er det lurest å la ligge? ­

Inviterte hele Norge hjem til seg

Mandag 10. september var det verdensdagen for forebygging av selvmord og Else Kåss Furuseth inviterte til kaffe, vafler, musikk og samtaler i stua si. I midten av oktober kommer boken hennes Else går til psykolog. ­Else har selv opplevd selvmord nært på seg og ønsket å bruke denne dagen til å fokusere på at hvert år er det fire ganger flere som dør i selvmord enn i trafikken – men det snakkes det lite om. Hvis du har det vanskelig eller kjenner noen som har det vanskelig, be om hjelp! Ring en venn, snakk med familien din, gå til fastlegen eller ring Mental Helses hjelpetelefon på 116 123.