Boktips LIVE: Haugianerne, turbotvillinger, spiseforstyrrelser og koronahåndtering

Dokumentar og samfunnBoktips LIVE: Haugianerne, turbotvillinger, spiseforstyrrelser og koronahåndtering

Boktips LIVE 13. oktober byr på høstens beste sakprosa – og en liten dæsj galskap fra turbotvillingene Harald og Robert Stoltenberg.

Estimert lesetid 4min
Fotokollasj av Kari og Selma Løvendahl Mogstad, Trygve Riiser Gundersen, Harald og Robert Stoltenberg, Raymond Johansen
På Boktips LIVE 13. oktober møter du Kari og Selma Løvendahl Mogstad, Trygve Riiser Gundersen, Harald og Robert Stoltenberg, og Raymond Johansen.

Boktips LIVE er et av Cappelen Damms mest poopulære arrangementer. Det er en form for mini-litteraturfestival med både kjente og helt nye forfattere fra mange forskjellige sjangre – alt på én kveld. Og det beste av alt? Det er helt gratis! Boktips LIVE vil i høst bli arrangert som publikumsarrangement på onsdager eller torsdager, ca. hver tredje uke.

Høstens tredje Boktips LIVE finner sted torsdag 13. oktober, kl. 18:00. I Cappelen Damm-huset kan du da møte en stjernerekke av forfattere: Raymond Johansen, Trygve Riiser Gundersen, Selma og Kari Løvendahl Mogstad og Harald og Robert Stoltenberg.

Arrangementet er gratis og åpent for alle. Dørene åpnes kl. 17.30.

Veien ut av spiseforstyrrelser

Spiseforstyrrelser rammer stadig flere, uavhengig av alder og kjønn. Det er et økende samfunns- og helseproblem, men likevel er det mange myter og fordommer, og mangel på kunnskap og åpenhet om disse lidelsene.

Vår vei ut forteller Kari Løvendahl Mogstad om hvordan det var når datteren hennes fikk en spiseforstyrrelse. Mogstad er fembarnsmor, men også en erfaren lege og samfunnsdebattant med stor kunnskap om spiseforstyrrelser. Hun ga i 2017 ut boken Kroppsklemma som omhandler kroppspress og samfunnets store fokus på utseende. Ingen er spart eller skånet for utfordringer, og et par år etter utgivelsen opplever Mogstad selv at datteren Selma får anoreksi. De har bestemt seg for å være åpne om sin historie og i boken følger vi mor og datter gjennom sykdommen og tilfriskningen, og ser hvordan hele familien blir satt på store prøvelser.

Selma Løvendahl Mogstad Leraand, 19 år, bidrar også i boken med sine personlige tekster fra sykdomsperioden. Det er en sterk og troverdig historie, der vi får høre både morens og datterens perspektiv. Deres erfaringer gir håp og innsikt til andre som opplever det samme, enten selv eller som pårørende.

Haugianernes historie gjort levende

Trygve Riiser Gundersen hylles av et samlet kritikerkorps for sin evne til å gjøre historien levende for leserne.

Haugianerne. Enevelde og undergrunn er medrivende, innsiktsfull og annerledes historieskriving om en helt avgjørende periode i norsk historie. Hans Nielsen Hauge og haugianerne er i dag etablerte helter i den norske historien. I 1804 så alt annerledes ut.

I boka tar Riiser Gundersen oss med tilbake til samtida vekkelsen tilhørte. Hva slags bevegelse var egentlig haugianismen? Hvilken virkelighet sprang ut den av? Hva var staten og embetsmennene så redde for? Og hvor har denne redselen blitt av siden? Resultatet er en ny fortolkning av en av de viktigste og mest omtalte fenomenene i den moderne norske historien. Men også et nytt bilde av det norske samfunnet og den norske folkelige kulturen rundt 1800 – i en verden preget av uro, forandring, rastløshet og motstand.

Harald og Robert Stoltenberg med barneboksuksess

Turbotvillingene og den store kanonballkampen er en hysterisk morsom og hjertevarm historie om å være en god bror, en god venn og et godt menneske. Robert Stoltenberg, en av Norges mest kjente komikere, debuterer som barnebokforfatter med sin tvillingbror Harald, og med seg på laget har de superillustratør Leonard Furuberg. Dette er første bok i en rikt illustrert serie om Turbotvillingene som passer for lesere fra 6 til 11 år.

Raymond Johansen om koronaårene

Raymond Johansen sto støtt gjennom den største krisa i moderne tid, og ble en av pandemiens mest markante norske politikere. I boka Gjennom krisa forteller han om de dramatiske øyeblikkene – om ledelse i krise, politisk strid, og en by og et land som over natten ble endret til det ugjenkjennelige. Han bruker sine politiske og personlige erfaringer til å ta tak i utfrodringer vi står overfor som samfunn og som enkeltmennesker.

Gjennom krisa er en fortelling om vår nære historie – fra en som var med på å forme den.