Hvilken politikerbok velger du?

BiografierUkategorisertHvilken politikerbok velger du?

Det er med bøker som med politikk: Et valgets kval. I anledning årets kommunevalg har vi funnet frem de siste årenes viktigste politiske bøker, så du har litt mindre å velge mellom.

Estimert lesetid 5min
Portrett av Jonas Gahr Støre med boka «I bevegelse»
I motsetning til i overfladiske TV-debatter, får Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre god plass til å begrunne sine politiske synspunkter i boka «I bevegelse». (Foto: Fredrik Arff)

Nå som valgkampen snart er over, er det et annet vanskelig valg som står for tur: Hvilken politikerbok skal du lese i høst?

Har du sett noen av partilederdebattene denne valgkampen, vet du at det ikke er stedet for lange linjer og grundige resonnementer. Med vage påstander og fiffige one-linere , er det ikke lett å bli klok på hvem politikerne egentlig er og hvorfor de mener det de mener.

Da er det godt vi har bøker der politikerne har fått plass til å virkelig boltre seg. Kanskje viser det seg at meningene deres er ganske velbegrunnet, eller kanskje avslører langformatet noen åpenbare hull i argumentasjonen deres.

På valglisten for ditt lille politiske bokvalg, står seks gnistrende bøker om politikerne i politikken og livet deres: Hvem de er og hvor de kommer fra. Hvilken ville du valgt?

Mennesker, ikke milliarder av Erna Solberg

«Mennesker, ikke milliarder» var Ernas forsøk på å knuse bildet av «Kalkulator-Høyre». Da boka kom ut i 2011, var Solbergs prosjekt å få partiet sitt til å fremstå litt mindre opptatt av statistikk og budsjetter, og litt mer av mennesker. Det preger også boka, der Erna bruker egne, personlige erfaringer som utgangpsunkt for å forklare sine politiske ståsteder.

To år etter den kom ut, fikk hun anledning til å sette ideene sine ut i live som statsminister. Derfor er det en bok som egner seg godt for en retrospektiv lesning, og som kanskje kan gi noen nye refleksjoner rundt Solbergs regjerings-prosjekt – nå, seks år etter.

I bevegelse av Jonas Gahr Støre

I bevegelse forteller om Støres egen bevegelse – fra oppvekst og barndom, via studier i Paris og læretid i politikken fram til han i dag står som vår viktigste samtidspolitiker – prosessen han har kalt «sosialdemokrat gjennom modning, partimedlem ved beslutning».

«Modig og viktig debattbok», skrev Dagbladet, og mente det var spesielt ett tema som stakk seg ut: Støres oppgjør med normaliseringen av høyreekstreme holdninger. 

Forfatterens hovedtema er likevel fremtiden for den politiske bevegelsen han er satt til å lede. Hva er de viktigste valg sosialdemokratiet står overfor, hvilke utfordringer må Norge forholde seg til i fremtiden?

Her får du et innblikk i tankene til mannen som er Solbergs tydeligste utfordrer som statsminister, men som har slitt på meningsmålingene i kommunevalget. Kanskje ligger det en forklaring et sted her?

Det svarte skiftet av Eivind Trædal

Parallelt med klimastreikernes oppslutning, har Miljøpartiet De Grønne har fosset frem på meningsmålingene.

Eivind Trædal er, foruten å være partiets kanskje ivrigste twitrer, mannen til Oslo MDGs førstekandidat, Lan Marie Berg.

Det svarte skiftet er en lettlest, tidvis morsom, tidvis deprimerende historie om Norges vei fra ledende klimanasjon til internasjonal klimasinke. Men dette er ikke dette noen partipolitisk propaganda, heller en saklig og pedagogisk forklaring av utviklingen til norsk klimapolitikk siden 70-tallet – der det på talerstoler har blitt snakket varmt om «det grønne skiftet», mens det bak kulissene likevel har foregått et skift mot det svarte.

Mens orkesteret fortsetter å spille av Christian Tybring-Gjedde

Siden Christian Tybring-Gjedde ble innvalgt på stortinget for FrP i 2005, har han vært en av de mest markante og kontroversielle stemmene i den politiske offentligheten.

Hvor mye innvandring tåler det norske samfunnet, før det som splitter oss blir sterkere enn det som holder oss samlet? Hvordan skal det gå med vårt felles prosjekt hvis det særegent norske skal erstattes av en flerkultur? Hva skjedde med individets ansvar for seg selv og sitt eget liv, og hvem er det som til syvende og vil sitte igjen med regningen for den kostbare norske modellen? Dette er spørsmål Christian Tybring-Gjedde stiller seg i denne boken.

Alt med måte av Kåre Willoch og Torbjørn Røe Isaksen

Den ene er norsk politikks ubestridte Grand old man: Kåre Willoch har bekledd praktisk talt alle vesentlige politiske verv i etterkrigstiden, og har som få andre satt sitt stempel på norsk historie.

Den andre er et stigende stjerneskudd på den politiske himmel: Thorbjørn Røe Isaksen er aktiv høyrepolitiker og for tiden næringsminister. 

Sammen har de laget en ambisiøs og morsom samtalebok, der de to får frem forskjeller og likheter mellom to generasjoner konservative politikere.

I en nyhetshverdag som ofte preges av kortsiktige og tilfeldige detaljspørsmål, byr den reflekterte, lange samtalen om de overordnede spørsmål på perspektiver som både er befriende, opplysende og – ikke minst takket være Willochs skarpe replikker – underholdende. 

Hemningsløs – historien om Torstein Lerhol av Ola Henmo

Torstein Lerhol er en uvanlig politiker. Han ligger godt an til å bli ordfører i Vang i Valdres for Senterpartiet, til tross for at legene bare trodde han ville bli to år. Lerhol har nemlig diagnosen SMA, som gjør han bare kan bevege én finger, må ligge i rullestol og behøver assistanse hele døgnet.

Nå er han 32, veier 20 kg og pustekapasiteten er 11 prosent.

Boken viser hvordan han greier det, og fungerer som en brekkstang inn i dilemmaer knyttet til annerledeshet. Samtidig er ikke forfatter Ola Henmo redd for «å distansere seg fra Lerhol, og avsløre hans svake sider og tidvis ubetenksomme politiske utspill», skriver Dagbladet.

Anmelderen skriver attpåtil at «jeg har aldri lest en sterkere bok om å leve livet» og gir terningkast 6.