Åtte bøker som tar deg fra klimanøler til klimabrøler

Dokumentar og samfunnÅtte bøker som tar deg fra klimanøler til klimabrøler

Tusenvis av mennesker samlet seg fredag for å brøle for klimaet. Her er bøkene du trenger for å forstå klimakrisen – enten du er brøleklar eller brølevar.

Estimert lesetid 5min
Mann holder bøkene Natur & ungdom og Streik for klimaet
Hva er egentlig CO2? Og hvordan kan jeg leve mest mulig miljøbevisst? Her er bøkene som gir deg klimakunnskapen du trenger. (Foto: Maja Hattvang)

«100.000 ventes til klimabrøl foran Stortinget», skriver VG. Ytterligere 50.000 er ventet i andre norske byer. Tanken er, ifølge initiativtagerne, at et så stort brøl skal vekke politikerne og få dem til å ta ordentlig tak i klimaproblemet.

Klimakrisen er stor og uoversiktlig, og det kan ofte være vanskelig å vite hva som er riktig: Er ikke norsk olje egentlig klimavennlig? Hva er egentlig CO2? Og hvordan kan jeg leve mest mulig miljøbevisst?

Her har vi samlet åtte bøker som gir gode svar på disse spørsmålene, slik at du slipper å nøle – bare brøle.

For storforbrukeren

1. Et fritt liv av Simen Tveitereid

Løsningen på klimakrisa starter med deg selv. Simen Tveitereid er mannen som har tatt konsekvensene av det: Etter at kona hans såvidt overlevde en komplisert fødsel, flyttet de fra karriere i byen og kjøpte seg et småbruk. Fra småbruket driver Tveitereid til vanlig bloggen Harvest «om sammenhenger i naturen – og betydningen den har for livene våre». I boka spør han ikke hva vi kan gjøre med klimakrisa, men hva kan klimakrisa gjøre med oss? En klok og reflektert livsstil-bok for deg som drømmer deg vekk fra selvrealisering og forbrukersamfunnet. For et enklere, lykkeligere liv er også ofte et grønnere liv.

2. Skap en bærekraftig drømmegarderobe av Nina Skarra

Hun er den første skandinaveren til å delta med egen kolleksjon på Mercedes Benz New York Fashion Week. Men selv om moteindustrien ofte omtales som en klimaversting, er Nina Skarra opptatt av å holde stilen bærekraftig. Her hjelper hun deg til å gjøre færre innkjøp og feilkjøp med sin kunnskap om kledelige snitt og farger, kvalitet og miljøvennlige tekstiler. I Ninas ni-trinns skaprens rydder du for å finne din personlige stil i ditt eget klesskap, og komiker Else Kåss-Furuseth har stilt hele sitt elleville klesskap til disposisjon for å vise hvor lett og morsomt det kan gjøres.

For aktivisten

3. Natur og Ungdom – Aksjonene som endret norsk klimakamp av Ingrid Røise Kielland

En skal ikke undervurdere viktigheten av Natur og Ungdom, organisasjonen som ikke bare har fostert noen av dagens ledende miljøstemmer (Fredrik Houge, Lars Haltbrekken), men som stadig vekker oppsikt og setter dagsorden helt på egen hånd. I denne billedrike boka, laget i anledning organisasjonens 50(!)-årsjubileum, får du komme på innsiden av elleville sivil ulydighets-aksjoner og føle på ungdommelig pågangsmot. Velskrevet og engasjerende, blir dette også en historie om norsk miljøkamp i vidt perspektiv – fra lokalt naturvern til den globale klimsaken.  Ekte aktivist-inspirasjon!

4. Streik for klimaet av Greta Thunberg

Hun trenger knapt noen introduksjon, den 16 år gamle jenta som en dag bestemte seg for å skulke skolen og dermed startet en av de største ungdomsbevegelsene i vår tid. I denne helt ferske boka er de sterke og poengterte talene hennes oversatt til norsk. Her kler hun av den voksne politiske eliten i Davos og FN, og krever handling på vegne av en hel generasjon med ordene: «Jeg vil at dere skal få panikk.» De allerede historiske talene viser at hvem som helst kan gjøre en forskjell. Og ja, hun har skrevet dem selv.

For debattanten

5. De beste intensjoner – Oljelandet i klimakampen av Anne Karin Sæther

Det er liten tvil om at økonomien vår er oljeavhengig, likevel liker vi å tro at vi er miljøvennlige. Hvordan endte vi som nasjon opp her, med el-biler og veganerdietter i den ene hånda, og olja intravenøst i den andre?

Anne Karin Sæther, som har bakgrunn som journalist og kommunikasjonssjef i Bellona,  setter sammensmeltingen mellom stat og bransje, toppledere og politikere under lupen i boka som fikk strålende kritikker da førsteutgaven kom i 2017.

«Med et imponerende grundig kildearbeid i bunn, tar Anne Karin Sæther for seg hvordan norsk klimapolitikk gradvis er blitt tilpasset oljebransjens interesser», skriver Dagbladets Geir Ramnefjell. Det kan høres som en konspirasjonsteori, men er alt annet: Dette er sannheten norsk oljebransje ikke vil du skal vite. Boka kom i ny, oppdatert versjon høsten 2018.

6. Det svarte skiftet av Eivind Trædal

En lettlest, tidvis morsom, tidvis deprimerende historie om Norges vei fra ledende klimanasjon til internasjonal klimasinke. Selv om Eivind Trædal er mest kjent som MDG-politiker, er ikke dette noen partipolitisk propaganda. Derimot er det en saklig og pedagogisk forklaring av utviklingen til norsk klimapolitikk siden 70-tallet – der det på talerstoler har blitt snakket varmt om «det grønne skiftet», mens det bak kulissene likevel har foregått et skift mot det svarte.

For naturviteren

7. C – Karbon – En uautorisert biografi av Dag O. Hessen

Uten karbon, intet liv. Stjernestøvet er en forutsetning for alt levende vi kjenner til. Men det er også et våre største problemer akkurat nå. «CO2 er livets og dødens gass, og for å forstå klimaforandringer – i fortid og framtid – må vi også forstå karbonets runddans og hvordan vi påvirker den.» Professor i biologi, Dag O. Hessen, er kjent som en svært god formidler, og beviser her at han er rett biograf på jobben. Kompleks og ikke minst viktig kunnskap på en lettfattelig måte.

8. Frostens rike av Bjørn Roar Vassnes

Isen som smelter ved polene, vil ikke bare gjøre at vannet vil stige. Vi kan faktisk takke frosten for at vi eksisterer, mener forskningsjournalist Bjørn Roar Vassnes. I Frostens Rike tar han oss med på en iskald reise i det hvite, og forteller både natur- og kulturhistorien til noen av jordas mest øde områder. Hvordan vi overlever på grunn av, og på tross av, «kryosfæren». En uttømmelig kilde til selskapelige funfacts og øyeåpnende sammenhenger i en verden som raskt smelter bort.