«Sapiens» gjør suksess som tegneserie: – Et godt format for læring

BarnebøkerUngdomsbøker«Sapiens» gjør suksess som tegneserie: – Et godt format for læring

Det viser seg at klassikeren «Sapiens» gjør seg særs godt i tegneserieformat. Nå fylles norske ungdomsrom opp med den nye utgaven av boka.

Estimert lesetid 3min
Illustrasjon fra Sapiens
Anmelderne gir stående applaus og boka er en av Norges mest solgte ungdomsbøker for øyeblikket. (Illustrasjon: Daniel Casanave)

Yuval Noah Harari gjorde verdensuksess med Sapiens. Nå er han aktuell med tegneserieversjonen av boka, Sapiens – En tegnet historie, som gjør innholdet mer tilgjengelig for yngre lesere. Tegneserien havnet på Adresseavisens liste over årets beste tegneserier i 2020, og ingen andre bøker for barn og unge selger bedre hos Ark for tiden.

Aftenpostens anmelder Erle Marie Sørheim sparte ikke på skryten da hun anmeldte boka overskriften «En formidlingsfest i ruter». Der skriver hun: «Historiker Yuval Noah Hararis moderne klassiker Sapiens er blitt en godtepose også i tegneserieformat.»

– Tegneserier er tradisjonelt blitt ansett som ren underholdning. Men kombinasjonen av tekst og bilder gjør formatet svært velegnet til å forklare kompliserte saksforhold, skriver anmelderen.

Øyvind Holen i DN skriver i sin anmeldelse: «Yuval Noah Hararis bok Sapiens har blitt til en flott tegneserieadapsjon, som boltrer seg i det nye mediets muligheter.»

En gudbenådet formidler

Originalboka Sapiens: En kort historie om menneskeheten tok verden med storm da den kom ut i 2015. Bare her hjemme solgte den over hundre tusen eksemplarer.

Sapiens gjør Harari et gedigent sveip over menneskehetens historie med utgangspunkt i det store spørsmålet: Hvordan kan det ha seg at en art som inntil for 70 000 år siden var en unnselig flokk i et hjørne av Afrika, har maktet å dominere verden til de grader at vi nå går inn i en ny tidsalder?

Dette utgangspunktet får Harari til å se på en rekke fundamentale spørsmål for menneskeheten.

Store navn som Barack Obama, Bill Gates og Mark Zuckerberg trykket boken til sitt bryst, og forfattere som Henning Mankell, Ingvar Ambjørnsen og Roy Jacobsen ble også fans.

«Uten tvil tiårets viktigste bok», sa Roy Jacobsen da Sapiens utkom, mens Thomas Hylland-Eriksen, professor i sosialantropologi, har uttalt at «Harari er en gudbenådet formidler».

Vitenskapsformidling i tegneserieformat (Illustrasjoner: Daniel Casanave)

– Han har ikke nødvendigvis rett i alt han skriver, men…

Professor i biologi Dag O. Hessen sier at det ikke nødvendigvis er slik at Harari har rett i alt han skriver, men at han gir oss et sannferdig bilde av de store linjene i menneskehetens historie, og hvorfor vi har havnet der vi er i dag – på godt og vondt.

– Det er god grunn til at Sapiens har blitt et av tiårets store bestselgere, oversatt til mangfoldige språk. Det er også derfor gledelig at den ikke bare er oversatt til norsk, men nå kommer som en tegnet historie, der også de yngre (eller andre) som kvier seg for å gå løs på den opprinnelige mursteinen av en bok, nå får tilgang til Hararis univers i illustrert form, sier Dag O. Hessen om den nye tegnede utgaven av boka.

– Det var tøft med en tegnet utgave. Her er det jo også nye og smarte inndelinger av historien som var interessante, sier Dag O Hessen om nye «Sapiens – En tegnet historie» 

Sapiens: En tegnet historie – Menneskehetens begynnelse er den første av i alt fire tegnede utgaver av suksessboka. Den passer godt fra 12 år oppover – egentlig uten en øvre aldersgrense.

Interessert i Hararis synspunkter om verdens pågående kriser? Her kan du se et intervju med CNN hvor han snakker om utgivelsen, men også om demokratiets trusler og den pågående pandemien.