11 boktips til vinterferien!

BarnebøkerUngdomsbøker11 boktips til vinterferien!

Enten dere skal på hytta, til Syden eller bare være hjemme – ferie er lesetid! Legg bort skjermen, og øv opp både konsentrasjonen, leseferdighetene og fantasien med en bok istedet.

Estimert lesetid 8min
gutt med snø på lua
Foto: Getty Images

Her har vi samlet tips til nye bøker som passer for barn og ungdom i alle aldre, fra de aller minste til… vel, 88 år. Bøker med klaffer, bøker med lyd, morsomme bøker, eksistensielle bøker, skumle bøker, bøker om mental helse og bøker om skeiv kjærlighet – her er noe for enhver smak!

God leseferie!

Boktips til de minste (1-3 år)

Min første Gruffalo

Ta med Gruffalo på ferie! Pappbøkene med klaffer og lyd passer perfekt for små poter, og er glimrende ferielektyre.

I Julia Donaldsons og Axel Schefflers pekebok med lyd får du bli med på oppdagelsesferd i skogen der Gruffalo bor. I Min første Gruffalo: Hvem hører du? kan du trykke på lydknappen og høre at noen KNURRER i den dype, mørke skogen. Men hvem kan det være? Er det Ugle, eller er det kanskje magen til Mus som rumler?

Min første Gruffalo: Hvem bor her? kan du løfte på klaffene og se hvem som bor hvor i skogen sammen med Gruffalo.

Hvem skjuler seg under tømmerstokkene? Hvem bor i toppen av treet? Og hvem bor helt inne i den dype, mørke skogen?

De populære historiene om Gruffalo har sjarmert både små og store i over 20 år, og finner stadig nye lesere!

Boktips til 3-6-åringene

Samtidig, nede på jorda…

En lekker og tankevekkende bildebok fra den anerkjente kunstneren og barnebokskaperen Oliver Jeffers!

En far forvandler en biltur med kranglevorne barn til en spennende romferd. Mens de reiser lenger bort fra huset sitt, ser de tilbake på jordas historie og konflikter som har funnet sted der siden tidenes morgen. Kan det kosmiske perspektivet vise barna hvordan de skal sitte fredelig ved siden av hverandre, og hvordan de bør oppføre seg i verden i dag?

Samtidig, nede på jorda er en betimelig fortelling for alle jordboere. Boka er en super samtalestarter, og ikke minst en estetisk fryd for øyet med de fargerike og drømmende illustrasjonene. Bildeboka passer for barn i alderen 3-6 år, men tematisk kan den også leses for de som er litt eldre. Den passer spesielt godt for dem som er ekstra glad i verdensrommet, historien vår og spennende fakta.

Kokosbananas og brøleboksen

Kokosbananas er barnas favoritt og strømmevinner i Storytel, men visste du at historiene også finnes som bildebøker? Victoria H. Hauges fargerike illustrasjoner er en fest, og kombinert med tøysete humor, gjenkjennelige situasjoner og en tydelig moral, er det ikke rart barna trives i Kokosbananas-universet!

I Kokosbananas og brøleboksen finner Kokosbananas opp en brøleboks som kan gjøre sinte brøl om til morsom musikk. Den blir veldig populær i familien, men er det egentlig så lurt å stenge alt sinnet inne i en boks?

Dette er femte bok i serien om vår favorittfrukthybrid fra Nøttvik. Du finner hele serien her!

Boktips til litt større barn (6-9 år)

Ridderne tar gull

De to små ridderne er tilbake! Denne gangen er det ridderturnering i Klampenborg, og prinsesse Begonia er sint fordi hun ikke får være med. Prinsessen ber Rosenbusk og Bang om hjelp. De to små ridderne er ikke så gira på å hjelpe til. Men Begonia gir dem ikke noe valg.

Ridderne tar gull følger opp suksessen To små riddere (2021), denne gang med illustratør Camilla Kuhn på laget. Men ridderne er minst like snodige og gøyale og overraskende, og riddertiden er minst like moderne! Og det handler fremdeles om riddere – og en prinsesse – som ikke trives så godt i rollene sine og om stereotypier som har aller best av å bli rusket litt i. For hvorfor får ikke jenter lov til å gjøre det samme som gutter? Og MÅ man være tøff og modig, bare fordi man er gutt? Middelalderen går da tross alt mot slutten!

PS. Bjørn F. Rørvik har også lagt inn en liten overraskelse til alle foreldre som digger Star Wars!

Det spøker på fjellet

Skal du på hytta med barn som har begynt å lese selv? Da er denne spenningsromanen midt i blinken.

Mamma har arvet en hytte etter onkel Gunnar. Simon og familien har bare vært der noen få ganger. Men hver eneste gang de kommer opp på hytta, får Simon en ekkel følelse.

Nå er det påskeferie og endelig møter Simon og søsteren Sanne noen andre barn. Men hva er det egentlig som foregår på den forlatte fjellstua over veien? Og er det ikke noe rart med de barna de møtte…?

Lettlest og passe skummelt for barn i alderen 8-10 år. Perfekt lesestoff på hytta på fjellet!

Klokker og bananer

Så er det boka som passer for alle mellom 8 og 88 år. «En barnebok for voksne, eller en voksenbok for barn» sier forfatteren selv om Klokker og bananer. En frodig og underfundig bok fra Stian Hole og Lars Saabye Christensen, perfekt å lese sammen – både barn, foreldre og besteforeldre.

For første gang samarbeider to av Norges fremste bokkunstnere om en barneroman. Og resultatet er blitt en vakker bok om tid, klokker, vennskap og bananer. Og om å ta det som det kommer.

Klokker og bananer får både forfatter og illustratør utfolde seg. Historien om Otto, som ikke vil overta farens jobb på bananmodneriet, er full av Saabye Christensens velkjente humor og snodige observasjoner. Holes illustrasjoner er fargerike, innholdsrike og inviterer til leting.

Boktips til 9-12-åringene

Udyr

Hva skjer hvis samfunnet plutselig bryter sammen, noe skummelt og ukjent truer og alle er redde for alle?

Abdi (13) og lillesøster Alva må rømme gjennom skogen etter at sivilisasjonen rundt dem kollapser og moren deres – og mange andre – blir drept av noen skumle og hittil ukjente udyr. Strømmen er borte, alle biler står og de menneskene som er igjen, gjemmer seg – for udyra og for hverandre. Vi følger Abdi og Alva gjennom skogen og mot havet. Men hvordan kan de komme seg i trygghet – og hvem kan de faktisk stole på?

Udyr er en original grøsser for barn fra 10 år. Lettlest og ubehagelig spennende!

Uløste mysterier

Uløste mysterier introduserer Pernille Tufte Radeid (skrekk-entusiast og programleder i flere true crime-podkaster) leserne for sine favorittmysterier. Noen av historiene i denne boka er ekte kriminalsaker, andre er fortellinger basert på mystiske opplevelser.

Alt har nok en naturlig forklaring … eller har det egentlig det?
For hvem er skikkelsen som beveger seg gjennom Nidarosdomen i munkekappe?
Hva skjedde egentlig med kvinnen som ble funnet død i Isdalen i 1970?
Og hvorfor ringer telefonen hver natt på Bærums verk?

Pernille Tufte Radeid er manusforfatter og programleder for flere podcaster med skummel og mystisk tematikk, bl.a. Truecrimepodden og Skrekkpodden. Jannicke Hansen er en internasjonalt anerkjent illustratør og har fylt boka med mystiske, nifse og spøkelsesaktige tegninger.

Boktips til ungdommer

Hex

Hex er en mørk og spennende ungdomsroman om det viktige temaet rus og psykose, ispedd en liten dæsj overtro.

Diana går siste året på videregående og har alltid vært flink til det meste – bortsett fra det å skaffe seg venner. Eller kjæreste. En dag dukker det opp en ny gutt på skolen, Simon. Han er kjekk og bedre enn henne i matte, og når Simon viser interesse for Diana vet hun ikke hvordan hun skal takle situasjonen. På en fest lurer Simon noe i drinken til Diana og utnytter hennes viljeløse tilstand. Når Diana kommer til seg selv igjen, oppdager hun noe grusomt: speilbildet viser en stygg, gammel kjerring. En heks. Heksa i speilet veksler mellom å trøste og skjelle ut Diana, og skillet mellom fantasi og virkelighet viskes gradvis ut.

På nettet kommer Diana borti nettsamfunn som faktisk tror på heksekult, og blir overbevist om at hun har inngått en pakt med Djevelen selv, etter det som skjedde med Simon. Hun bestemmer seg for å ta hevn. Men ingenting går som Diana har planlagt…

Hex passer for unge i alderen 12-16 år.

Felefeber

Felefeber er en litterær roman for unge voksne, om å våge å være seg selv. Det er en vakker historie om musikk, kjærlighet og familie.

Ingen i hjembygda veit at Torleif er homofil. Nå har morfaren hans hatt et slag, og Torleif skal hjem, for første gang på to år. I hjembygda treffer han den japanske hardingfelespilleren Horimyo, og alle de tingene Torleif aldri har snakket om begynner å boble opp til overflaten.

Felefeber passer for lesere fra 14 år.