Ti på topp: Fantasy-bøker du kommer til å sluke

FantasyFantasyTi på topp: Fantasy-bøker du kommer til å sluke

Fantasy-bøker bryr seg ikke om denne kjedelige verden vi lever i. Isteden lager de sine helt egne univers å forsvinne inn i. Her er de 10 beste fantasy-seriene for ungdom og unge voksne.

Estimert lesetid 9min
Kollasje med omslag på fantasy-bøker
Magi, mystiske skapninger og fantastiske verdener. Fantasy-sjangeren er fortsatt en av de mest populære blant ungdom og unge voksne.

Harry Potter, Twilight, Hunger Games. Den hellige treenigheten blant fantasy-bøker – i alle fall for ungdom. Men har man lest alle disse, og kanskje Ringenes Herre og Game of Thrones i tillegg, hva gjør man da?

Vi i Boktips-redaksjonen har funnet 10 litt mindre kjente fantasy-serier som vil holde fantasien i gang en god stund til. For noen ganger er hverdagen rett og slett for kjedelig og forutsigbar. Da er det godt å ha andre verdener å forsvinne i.

God lesning!

1. Livsloven-serien av Neal Shusterman

Connor er et problembarn. I hvert fall i følge foreldrene. Han er vanskelig å kontrollere, derfor vil foreldrene la han bli fragmentert. Det vil si at de tar kroppen hans fra hverandre og organene blir transplantert inn i andre kropper. Det er ikke det samme som å drepe, tvert i mot: Siden 99.44% av kroppen blir gjenbrukt, tenker man at de individuelle delene lever videre hver for seg.

Samme dystre skjebne venter Risa, et barnehjemsbarn som skal bli fragmentert for å kutte barnehjemskostnader. Mens Lev er en tiende, et barn unnfanget for å bli fragmentert, som en del av familiens strenge religion. 

Ved en rekke tilfeldigheter, vikles disse tre fortellingene inn i hverandre i denne dystopiske thrilleren som tar oss med tvers gjennom USA. En tankevekkende bok som stiller spørsmål ved hele eksistensen: Hva vil det egentlig si å leve?

2. Den mørke materien-serien av Philip Pullman

Visste du at en av høstens mest omtalte TV-serier er basert på en fantasisk bok-serie?

Mange litt eldre vil ha et nostalgisk forhold til Den mørke materien-trilogien: Originalt kom den ut på norsk i 1997, før den ble film i 2007. Og nå i 2019 er det altså en storslått HBO-serie. At fortellingen kan kapre tre generasjoner fantasy-nerder, viser at den holder vann og går inn i de moderne klassiker-seriene sammen med Twilight og Hunger Games.

Satt dels til Oxford i England og dels til Svalbard – riktignok i et parallelt univers – møter vi 12 år gamle Lyra og hennes daimon Pantalaimon. Hva er en daimon, sier du? I dette universet tar sjelen form som et dyr, og Pantalaimon er altså Lyras sjel.

Sammen reiser de til Svalbard for å redde en venn fra det onde Magisteriet (ikke til forveksling med Magisteriet-serien lenger ned på lista), som utfører eksperimenter på barn.

Videre følger et episk eventyr, fylt av magi og mystiske skapninger (blant annet panserbjørner), i en storstilt kamp mot de mektige, religiøse kreftene som styrer.

Serien har blitt sterkt kritisert av ulike kristne grupper, ettersom budskapet kan tolkes svært religionskritisk. Oppfølgeren til serien, Støvets bok, ble lansert på norsk i fjor – til stor glede for noen lesere:

3. Rød dronning-serien av Victoria Aveyard

Et gigantisk maktspill. Mennesker delt inn i rødblods og sølvblods. Dette er X-men møter Game of Thrones.

17 år gamle Mare Barrows er rødblods. Det betyr at hun er annenrangs. Det er sølvblodingene som har all makt, med sine enorme krefter og gudelignende egenskaper.

Mare har ingen krefter. Trodde hun. Når hun får seg jobb på slottet, midt blant sølvblodsfolk, oppdager hun at hun har krefter hun ikke skulle ha hatt. For å dekke over det som ikke skulle skje, blir hun utnevnt til prinsesse. Får noen vite det, er kongen på tynn is. Derfor tvinger han Mare til å bli en sølvprinsesse og forlover henne med en av sønnene hans.

Plutselig har Mare makt og rikdom, og hun bestemmer seg for å jobbe i skjul for å hjelpe Purpurgarden, som planlegger et opprør for de røde.

4. Alvetegnet-serien av Sigbjørn Mostue

Espen er på besøk hos morfaren sin, da han plutselig finner en rar nøkkel i skogen. Nøkkelen fører til en parallell virkelighet, med alver, nisser, og snakkende dyr. Og i bakgrunnen lusker Gravbøygen. Gravbøygen vil utrydde alle vesnene hvis skogen hugges ned. Dermed må Espen ta ansvar for å sikre livet til sine nye venner.

Gravbøygen våkner er den første boka i Alvetegnet-trilogien. Dette er blant det aller beste av norsk fantasy de siste årene, og ble blant annet den mest leste barneboka i 2005, i tillegg til at den fikk Arks barnebokpris.

5. Halvgudene-serien av Mari Moen Holsve

Trillingene Dina, Balder og Thea synes skolen er kjedelig og monoton. Men livene deres endrer seg raskt når de plutselig oppdager en fremmed verden: Her gjelder andre regler enn de trillingene kjenner fra før, og de må lære fort. For noen er etter dem. Noen som vet at det er noe helt spesielt ved trillingene, noe øyriket Tiladnen ikke har sett maken til på flere hundre år.

Også denne trilogien vant Arks barnebokpris. Dette er en uforutsigbar og overnaturlig fortelling fylt av dramatikk og en god dose humor.

6. Magisteriet-serien av Holly Black og Cassandra Clare

Hva skal fylle tomrommet etter Harry Potter? Vel, Magisteriet-serien er ikke noe dumt alternativ. Callum Hunt er 12 år, og det betyr at han snart må gjennom Jernprøven. Klarer han det, kommer han inn på Magisteriet, en skole for magikere. Men det vil han ikke – Callum har blitt advart mot magi av faren sin: Magi fører aldri til noe bra. Derfor gjør han alt han kan for å feile, men til ingen nytte: Han mislykkes i å mislykkes.

Dermed må Callum begynne på Magisteriet, en fantastisk, men fryktinngytende skole, der enda større prøvelser venter ham.

Dette er en serie på fem altoppslukende bøker med et stort univers som passer for ungdom fra 10 til 14. Men du får selvsagt lov til å lese dem om du er eldre også.

7. Half Bad-serien av Sally Gardner

Det finnes to typer hekser: De hvite og de svarte. Og så er det Nathan da, som er halvt hvit og halvt svart. Moren, en hvit heks, er død, og faren, en svart heks, er en av de mest beryktede og ondeste heksene som finnes.

Det er nemlig slik at de hvite heksene er i flertall og mener de svarte heksene er onde. Nathan blir derfor konstant overvåket av de hvite, og må følge strenge regler. Etter et fatalt feilskjær, blir han plassert i et bur og misbrukt. Han må komme seg ut, for faren hans har noe viktig å gi ham. Klarer han det ikke før han fyller 17, vil han dø.

Denne første boka i Half Bad-serien holder verdensrekorden for boka som er oversatt til flest språk før publisering. Med oppfølgerene Half Wild og Half Lost byr denne serien på mange timer sitrende spenning i et fantasifullt univers.

8. Arven-serien av Christopher Paolini

Den fattige bondegutten Eragon finner en blå stein i skogen. Kanskje den kan selges, tenker han – men fort finner han ut at dette slett ikke er noen vanlig stein, men et ekte drageegg.

Livet blir snudd på hodet for Eragon, som nå befinner seg midt i blant mektige krefter han ikke ante noe om. Trolldom og skjebnekrefter kjemper i mot, når han og den nyutklekkede dragen er nødt til å redde selveste Riket.

Serien består av fire bøker.

9. Septimus Heap-serien av Angie Sage

Septimus Heap er den syvende sønnen av en syvende sønn. Det gjør at han har helt spesielle evner. Dagen han blir født, blir Septimus stjålet og erklært død. Foreldrene til Septimus finner en bylt i snøen – en liten jente! De tar henne med hjem og kaller henne Jenna. Men hvem er egentlig Jenna og hva har egentlig skjedd med deres egen sønn?

Magi, den første av syv bøker i Septimus Heap-serien, er en original historie om mistet og gjenfunnet identitet, skrevet med humor og hjertevarme. Forfatteren tar oss med på en fantastisk reise hvor vi møter besynderlige karakterer og magisk trolldom, legedrikker og besvergelser. 

10. Blekkhjerte-serien av Cornelia Funke

Tenker du noen ganger at bøkene du leser kommer til live? Blekkhjerte er en eventyrfortelling om tolv år gamle Meggie, som elsker bøker. Men hun blir aldri lest høyt for, for faren har en helt spesiell kraft. Leser han høyt, kan personene i boka bli levende.

Det Meggie heller ikke vet, er at mennesker også kan forsvinne inn i fantasiverdenen. Det skjedde med hennes egen mor da hun var liten, men faren har holdt det skjult for henne. Når en maktsyk villmann fra en barnefortelling kidnapper ham, må datteren skaffe seg virkelige venner og fantasivenner for å redde ham.

BONUS: Den som har begge beina på jorda står stille av Tor Åge Bringsværd

Denne er kanskje litt mer for de voksne barna: Dette er ikke på noen måte en sjangertrofast fantasy-roman, men likefullt inneholder den en rekke fantasy-elementer.

Bringsværds roman fra 1974 er uansett en klassiker å regne – både innen fantasy og innen norsk litteratur generelt. «All makt til fantasien» er slagordet til den anarkistiske grupperingen Alveolene.

Vi blir introdusert for Billy Balantine som hører Guds stemme i hodet. «Den som har begge beina på jorda står stille,» sier Gud. Dermed begynner Billy å gå.

Alveolene har som mål å skape et bedre samfunn. Men hva er bedre i denne sammenhengen? Og hvordan nå frem? Svaret kommer etter hvert som folkemengdene marsjerer mot Bray Hospital i London.

Boka gjenutgis i forbindelse med Tor Åge Bringsværds 80-årsjubileum og er utstyrt med etterord av Thomas Hylland Eriksen.

PS! Husker du fantasy-serien Artemis Fowl? Serien ble utgitt første gang i 2001, og vant masse priser, fikk gode anmeldelser og solgte 20 millioner på verdensbasis. I mai 2020 kommer Artemis Fowl som Disney-storfilm, og ryktene går om at bøkene også kommer i ny innpakning.