Pride-vennlige boktips til barn og ungdom

BarnebøkerPride-vennlige boktips til barn og ungdom

Vi har plukket ut de beste barne- og ungdomsbøkene som handler om å være homofil og forelska.

Estimert lesetid 3min
Regnbue på asfalt
Vi har funnet frem noen bøker for barn og unge som først og fremst er skikkelig bra bøker, men som også normaliserer homofili. (Foto: Alex Jackman/Unsplash)

Heldigvis har også homofili blitt en naturlig del av barne- og ungdomslitteraturen. I anledning Pride har vi plukket frem noen gode boktips til barn og ungdom hvor fortellingene dreier seg rundt forelskelse og kjønn.

Her er med andre ord en gylden anledning til å normalisere alle typer forhold gjennom å lese gode bøker.

Benny går berserk

Benny går berserk er en hysterisk morsom, ellevill og hjertevarm historie om å være midt mellom barn og ungdom, og oppleve at ingenting er som før. Og med 11 år gamle Benny som har oppdaget at han er betatt av Ken, sønnen til familiens vennepar. I denne boka får Benny sitt livs sjokk når foreldrene bytter ut den tradisjonelle julefeiringen med en sydentur. Og med Ken og familien som reisefølge! Liker dere denne, har vi en god nyhet – til høsten kommer en nok en ny og ellevill fortelling om Benny ut: Benny går igjen.

Laura Dean driver og dumper meg

Mariko Tamaki har allerede blitt ganske populær her i Norge med Den sommeren. Hennes oppfølger tegneserieromanen, Laura Dean driver og dumper meg, har blitt kalt «queer-romantikk av beste merke» av magasinet Empirix og «en varm bragd om ungdomstid og farlig kjærlighet» av Serienett.no. Historien dreier seg rundt Frederica på 17 år som er sammen med skolens mest populære jente. Problemet er bare at hun er en ganske dårlig kjæreste. Dette er en nydelig og klok bok om å være ung og forelsket. Og at det finnes mange måter å være sammen på.

Hvis du lyver

Tarjei Vesaas’ debutantpris-vinner Thomas Marco Blatt har skrevet den vakre og glasskare romanen Hvis du lyver. Det er en roman om den altoppslukende første kjærligheten, men det er også en tvist her. Klara er ikke forelsket i Matias, som alle tror hun er. Hun er forelsket i den to år eldre nabojenta Sofie. Det er en stor fortelling om den første kjærligheten, men også fortellingen om den tilleggsutfordringen det er å oppdage at den store kjærligheten er til en jente.

Leons hemmelighet

Dette er fortellingen om Leon, og hvordan han oppdager at han er forelsket i Bendik. Det hele starter med at 16 år gamle Leon får en kinobillett – av en gutt. De sitter ved siden av hverandre på kinoen, og snakker litt sammen, egentlig uten at det skjer noe mer. Men så dukker stadig nye følelser opp, og det går opp for Leon noe han ikke har tenkt over før: han forelsker seg i gutter.