Fem barnebøker for miljøengasjerte barn

BarnebøkerBarn 6-8 årFem barnebøker for miljøengasjerte barn

I anledning Strandryddeuka har vi samlet nye og inspirerende barne- og ungdomsbøker for unge strandryddere med hjerte for miljøet.

Estimert lesetid 3min
Gutt på strand
Mange barn og unge er opptatt av naturen og bekymret for fremtiden. Mange vil gjerne gjøre noe for saken med en gang. Vi har funnet frem noen bøker som kan være til inspirasjon på veien. (Foto: Unsplash/Fermin Rodrguez Penelas)

Denne uka er det klart for Strandryddeuka, og tusenvis av nordmenn har tenkt seg ut å plukke søppel langs norske strender. Mange engasjerte barn og ungdom er også med på dugnaden.

Til anledningen har vi funnet frem til seks bøker for barn og ungdom som på ulike måter informerer og inspirerer til miljøkamp. I Miljøagentens bok Hjelp kloden finnes for eksempel konkrete tips til hva man kan gjøre for miljøet, mens den ferske bildeboka Tilla og vannvesenet forteller historien om Tilla som seiler over Atlanterhavet i bestefars badekar for å redde havet.

Tilla og vannvesenet av Flu Hartberg

Tilla og vannvesenet er en fargerik fortellingen av Flu Hartberg.

Tilla må være hjemme med bestefar fordi hun har feber. Plutselig stiger vannet – og hele verden blir oversvømmet! Kanskje presidenten i USA vet noe om saken? Noen må i alle fall gjøre noe, derfor bestemmer bestefar og Tilla seg for å seile av gårde over Atlanterhavet i bestefars gamle badekar.

Boken er en liten skatt: morsom å lese høyt fra, og underveis kan man gjøre små oppdagelser. Fortellingen tar på en svært finurlig måte opp et tema som mange barn er opptatt av, nemlig at vi må ta vare på havet.

Hjelp kloden! av Miljøagentene

Organisasjonen Miljøagentene har laget en guide til miljøengasjerte barn, i form av boka Hjelp kloden!. I denne boka finnes masse tips og triks til hvordan barn kan hjelpe kloden, mange av dem uten videre forberedelser. Dessuten er det mange gode forklaringer på hvordan klimaet og miljøet fungerer i samspill med oss mennesker.

I hverandres verden av Penelope Lea

Den unge klimaaktivisten Penelope Lea er UNICEF-ambassadør, har truffet en rekke mennesker fra hele verden i sitt arbeid – og nå gir hun ut sin første bok. I I hverandres verden deler hun samtaler som har gjort inntrykk på henne i arbeidet for klimasaken. Her møter vi både forskere og andre aktivister, alle med ulike innfallsvinkler til saken. Til sammen gir intervjuene en bred forståelse av klimasaken. Gjennom boka får vi dessuten også den personlige fortellingen fra Penelopes arbeid som klimaaktivist. Dette er boken for den samfunnsengasjerte ungdommen.

Grønne greier av Ole Mathismoen og Jenny Jordal

En fargerik og frisk tegneseriebok, i et format som vil være kjent for de som leser Aftenposten Junior. Mathismoen og Jordal har prydet baksiden av avisen siden 2016. Her er det fakta og inspirasjon, og tips til hva man kan gjøre for miljøet.

Mathismoen er forresten aktuell med den fine bildeboka Trettitre norske trær, for de litt mer voksne.

Søppelplasten i havet av Kirsti Blom og Geir Wing Gabrielsen

Havet er i ferd med å bli en søppeldynge. Plastproblemet har engasjert voldsomt de siste årene, og her gir Kirsti Blom en lettlest og engasjerende innføring. Vet du hva forskjellen på makro-, mikro-, og nano-plast er? Det vil du etter å ha lest denne.

Med seg på laget har Blom seniorforsker ved Polarinstituttet Geir Wing Gabrielsen, så dette er harde fakta.