Høstens beste nye krimbøker for barn

Ingenting gjør så mye for barns leselyst som spennende og skumle historier. Detektivserier, mysterier og krimbøker for barn gjør det skikkelig gøy å lese. Her noen boktips med de nyeste og mest populære spenningsbøkene.

Krim for barn bilde
Både barn og voksne elsker å lese spennende bøker. Denne høsten slippes rekordmange nye krimbøker og nye krimserier for barn. (Illustrasjoner: Kaia Dahle Nyhus og Regine Toften Holst.)

Denne høsten kommer det mange, nye barnebøker som spesialiserer seg på spenning og mysterier. Detektivhistorier, snushaner, skurkemøter og hemmelige agenter: Både små og større barn finne en krimbok som fenger blant disse ni nyhetene.

For barna som elsker dyr

Nora er superglad i dyr og blir utrolig lykkelig når hun blir tatt opp som aspirant i Dyrenes detektivbyrå. Her løser hun dyrerelaterte mysterier sammen med den hyperaktive minken Mirja og den pensjonerte mesterdetektiven Carl Berner.

Kattungen til en jente i klassen til Nora blir borte og Nora blir selv mistenkt for å stå bak. Dyrenes detektivbyrå har fått en viktig sak! Kattenapperen er første bok i denne nye krimserien for barn. Forfatter Endre Lund Eriksen står blant annet bak de populære bøkene om Pitbull-Terje. Nå har han laget denne krimserien i samarbeid med Gisle Normann Melhus og med illustrasjoner av Regine Toften Holst.

Nordiske yndlingsdetektiver

Lasse og Maja driver et fremgangsrikt detektivbyrå sammen i den lille byen Valleby i Sverige. Her hjelper de politimesteren med å løse nye mysterier. Bøkene og tv-serien om LasseMajas detektivbyrå er en krimfavoritt blant både norske barn og svenske. Her skriver de sin egen detektivhåndbok hvor de deler tips og råd til alle barn som også vil starte sitt eget detektivbyrå. Bøkene er spennende og lettleste.

Ga opp fotball og ble detektiv på Oslos beste østkant

Med Detektivene på Torshov debuterer den bestselgende internasjonale krimforfatteren Samuel Bjørk med en krimbok for barn. Vi treffer Kim som går i sjette klasse. Fotballkarrieren hans har gått på trynet og han bestemmer seg for å starte en detektivklubb sammen med vennene Pølsa, Aryan og Heidi i stedet. De møtes på tørkeloftet i bygården hvor de bor, snakker sammen via walkietalkie og studerer Den Store Detektiv-håndboka ivrig.  I første bind i serien, Det forsvunne perlekjede, settes gjengen på prøve når fru Abrahamsens perlekjede blir borte.

En perfekt antihelt og snushane

Tore Aurstad og Carina Westberg er allerede godt etablert som krimforfattere for voksne. Nå skriver de krim for barn. Med «Snushanen Hilmar – Mordet i hønsegården» har de laget en ny krimsjanger, nemlig «chicken noir». Snushanen Hilmar liker, som flere detektiver vi kjenner til, å nippe i cocktails på sitt lokale stamsted. Noen ganger må han likevel lette på stjerten for å løse et mysterium. Hanen Gregory blir nemlig funnet drept. «Den stakkars fyren lå livløs på bakken og gapte.» Men hvem kunne gjøre noe så grusomt og hva om Snushanen Hilmar er den neste?

Snushanen Hilmar er en blanding av Dick Tracy og Philip Marlowe i hanedrakt. Dette er første bok ut i en ny krimserie for barn. Bøkene er illustrert av Regine Toften Holst.

En grusom sak for Purriot

Purriot snubler stadig over nye grønnsaksrelaterte mysterier. Denne gangen er Purriot og Paprika på en kveldstur ved vannet når de hører et stygt skrik og et kjempeplask. I sjøen finner de en kropp uten hode. Dette kan bli den verste saken Purriot har vært borti noensinne. Heldigvis er ikke løsningen riktig like forferdelig som de kunne ha grunn til å frykte.

Purriot og den hodeløse kvinnen er den sjette boka i serien om mestergrønnsaksdetektiv Purriot. Bøkene er skrevet av Bjørn Rørvik, forfatteren som også står bak de høyt elskede, siterte og filleleste bøkene om Bukkene Bruse. De er illustrert av Ragna Aalbu.

Ny agentkrim fra Arne Svingen

I en ny spenningsserie for barn møter vi Elvin Griff som gikk på en hemmelig agentskole før han bestemte seg for å rømme. Nå forsøker myndighetene å finne ham. Elvin må vekk. Han møter mobbere, slemme voksne og den hemmelighetsfulle Lydia.

Her er en skikkelig spennende bok for de som liker å lese om agenter med hemmelige evner. Skrevet av den kjente norske barnebokforfatteren Arne Svingen. Han er også aktuell med en kritikerrost barnebok om krig for mindre barn denne høsten. Illustrert av Eivind Gulliksen.

Sterkt kunstnerisk om et notorisk skurkemøte

Det ligger stjålet sjokolade i nattbordskuffen. Men det er ikke lett for en sjokoladeskurk å få sove om kvelden. Plutselig banker det på vinduet og vår unge helt blir ledet ut i nattemørket. Han ender opp midt i det som viser seg å være et skurkemøte. Han møter de skumleste og rareste skurkene, her er det skurker som har gjort langt verre ting enn å stjele sjokolade. Men hva skal de med en simpel sjokoladeskurk?

Kaia Dahle Nyhus rasket med seg et drøss med priser, blant annet Kritikerprisen for sin forrige barnebok Verden sa ja. Sjokoladeskurken er ikke en vanlig spenningsbok, ei heller en del av en serie, men det kriminelle persongalleriet og Kaias unike evne til å tegne og skrive på en måte som snakker direkte til barna samtidig som det er knallsterkt kunstnerisk kvalitet, gjør at vi sniker den med likevel.

Hva er det med de rare naboene da?

Gulliver har flyttet inn i et rart hus fullt av hemmeligheter og rare naboer. Naboen Topsy bor for eksempel sammen med en liten trøffelgris i etasjen over. Men hvem er hun egentlig? Så har du Arne som aldri går ut av huset, men likevel er ekspert på måker. Gulliver Blitz og mysteriet med Professor Uglehus er et eventyr og et klassisk mysterium.

Skrevet og illustrert av Ragnhild Brochmann, kjent som estetiker og moteekspert i Morgenbladet og i NRK-serien Ting!

Monsteragenten Nelly infiltrerer populistisk vampyrvalgkamp

Monsteragenten Nelly Rapp har lært seg å håndtere monstre og spøkelser ved hjelp av ro, visdom og list. Men holder det når Nelly forsøker å bli hørt i det internasjonale vampyrvalget? Det står mellom den sterke Elena som krever gratis blod til alle. Også har du den rolige Rauf som vil at alle vampyrer skal hjelpe hverandre. Klarer Nelly å hindre Elena å komme til makten? Bøkene om Nelly Rapp er skrevet av blant annet forfatteren bak LasseMajas Detektivbyrå. Lettlest og akkurat passe skummel.