De beste barnebøkene for større barn (6-12 år)

BarnebøkerBarn 6-8 årDe beste barnebøkene for større barn (6-12 år)

Det er mange spennende bøker for barn der ute, som rommer både humor, spenning og til og med litt forelskelse! Her har vi plukket ut noen av de som passer for lesere mellom 6 og 12 år.

Estimert lesetid 6min
Finn gode alternativer til barna, aktiviteter eller bøker som frister. Her er noen tips! (Foto: Artem Kniaz/ Unsplash)

Her finner dere lettleste bøker med temaer som opptar barn fra seks og opp til tolv år. Det er en god miks av humor, som i Hi-hi og ikke minst krim og spenning i Dillstadbanden og i den nye LasseMaja-boken Detektivmysteriet.

For de tegneserieglade er Edward Rubicon et must å sjekke ut. Og for jentene er kanskje særlig Rikka-bøkene ganske så gjenkjennelige, her er det typiske problemer som dukker opp, og mange følelser å hanskes med.

Julegrisen

I den første nye barneboka fra JK Rowling siden Harry Potter får vi møte Jack og kosedyrene hans. Gisse Gis har han hatt siden han var liten gutt, og GG har alltid vært der for Jack i tykt og tynt. En julaften skjer imidlertid noe katastrofalt – Gisse Gis forsvinner. Jack legger ut på en stor reise sammen med Julegrisen (GGs irriterende stedfortreder). Med hjelp fra en snakkende matboks, et modig kompass og et vingevesen ved navn Håp gir de seg i vei for å redde Jacks aller beste venn fra den grusomme, lekespisende Forsvinneren.

En venn for lite

I boka En venn for lite møter vi Sara og Helene som har blitt så gode venner at de blir kalt for et tohodet troll. Etter en lang sommerferie skal de to endelig møtes igjen, men det er noe som ikke stemmer: Helene virker ikke interessert i noe, og er helt fjern. Så forteller foreldrene til Sara noen viktige nyheter som setter alt på spill. Nå må alle trå til – til og med rottene til Steinar – for å få de voksne til å endre mening.

Mio, min Mio – nyillustrert

Hvem husker ikke Astrid Lindgrens klassiske historie om Mio? Fortellingen om Bo Vilhelm Olsson som blir borte fra gata han bor i, og etterlyses på radio. Men Bo har reist til Landet i det Fjerne, hvor hans far, Kongen, venter på han. Mio, min Mio er en vakker fortelling som vekker tanker om både liv og død, det gode og det vonde og om kjærlighetens makt. Denne nye utgaven er illustrert av illustratør og kunstner Johan Egerkrans.

Buffy By er eventyrlysten

Buffy By er ei helt spesiell jente. Hun er fattig, men smart og oppfinnsom og bor vanligvis på Oslos østkant. Men denne gangen må hun ut å reise: Mamma Lillie havner på sykehus og ingen vet hvor lenge hun må være der. Så skal Buffy og Bobby da gjøre? Heldigvis kan de reise til Lillies mamma Olava og bo hos henne. Hun bor i Nord-Norge og går med så vidt på å ta mot de to barnebarna hun knapt kjenner. Buffy By skriver en reiseskildring om alt som skjer i den merkelige tiden.

Edward Rubikons mysterier: Draugens vrede 

Edward Rubicon er en fengende spenningsserie som er lett å bli hekta på! Fortellingene drives frem av en en miks av illustrasjoner, tegneserie og enkel tekst, noe som gjør at disse bøkene passer spesielt godt å komme skikkelig i gang med lesinga med. I fortellingen om Draugens vrede har åtte skip forlist på en uke. Det er veldig mye, selv for Grimsrudkysten. Edward og vennene må ut på sjøen for å komme til bunns i hva som foregår. Edward må møte sin aller største frykt. Hva er det egentlig som skjuler seg nede i dypet?

Dyrenes detektivbyrå: Hvem er redd for Virginia Ulv?

Serien om Dyrenes detektivbyrå blir stadig lest av flere barn. Ikke så rart, den er full av rike illustrasjoner og ikke minst masse spenning (og humor). Vi møter Nora som jobber med den pensjonerte detektiven Carl Berner og en litt hyperaktiv mink som heter Mirja. Sammen utgjør de altså Dyrenes detektivbyrå. En dag dukker det en ulv opp i Nordlund. Det er Virginia Ulv. Bonden blir redd for sauene, folk blir redde for ungene og så begynner hønene å forsvinne. Og alle er redde for Virginia Ulv.

Rikka – en bok om å være 11 år

Rikka gir seg ikke handler om å være nesten 11 år og hele tiden skulle flytte fram og tilbake mellom foreldrene, om at andre rundt deg vil bestemme alt og at kjæresten plutselig skal flytte. Det er ikke lett å være Rikka. Hvem skal hun være sammen med hvis Jimmy flytter og Lise er blitt venn med Gitte, som alltid har vært slem mot Rikka? En varm og gjenkjennelig bok om vennskap, uvennskap og kanskje litt kjærlighetssorg. Dette er den tredje boka om Rikka, de foregående heter Rikka – på ordentlig og forever og Nå eller aldri, Rikka.

For alle som liker Harry Potter

Tankespinneren er en drivende fantasyfortelling som tar leseren med inn i en magisk verden full av norrøne myter: Her er strikkepinner tryllestaver og veggtepper portaler til en annen dimensjon. Hovedpersonen i boka er Anna, og sammen med vennene hennes løser de hemmelige koder, stopper miljøkriminalitet og kjemper mot skumle skurker. Tankespinneren passer for lesere mellom 9 og 12 år. Tankespinneren er første bok i en planlagt trilogi.

Tegneserieromaner om monsterjegeren Edward

Det er ikke lett å være monsterjeger. Men det er akkurat det Edward Rubicon er. Sammen med vennene sine forsøker han å holde småbyen Grimsrud tom for spøkselser og andre overnaturlige vesner. Men nå er han helt ferdig, og dessuten får han kjefte både hjemme og på skolen. Nå er det bok, og han bestemmer seg for å legge bort etterforskningen for godt. Når det skjer mystiske ting på natterstid, er det derfor vennene Kasper og Nadira som må trå til. Klarer de å redde byen uten å ha Edward med på laget? Dette er den femte boka i serien om Edward.

Fengende serie om den 8 år gamle Kjersti

I Kjersti – Livet og døden våkner Kjersti tidlig. Det er 8-årsdagen hennes, og hun venter på at mamma og pappa skal komme. Men de ligger og sover – som om det skulle være en vanlig dag! Akkurat nå er det imidlertid lite som skal vise seg å være normalt. Katten til Kjersti forsvinner, morfar begynner å bli gammel, og hun har en venn som kanskje har funnet seg en ny bestevenn. Kjersti opplever sjalusi, sorg og misunnelse, men også glede, håp og nye vennskap. Dette er tredje boken i serien om Kjersti hvor Helena Hedlund skriver så gjenkjennelig og godt om alle de vanlige følelsene man opplever i denne alderen.