De beste sakprosabøkene for barn akkurat nå

BarnebøkerBarn 10-12 årDe beste sakprosabøkene for barn akkurat nå

Her har vi samlet de beste nye sakprosabøkene for barn, om alt fra dinosaurer og menneskehetens historie til kjemi, fotball og true crime.

Estimert lesetid 7min
Jente står inntil vegg og holder armene ut til siden
La barna utforske seg selv og verden rundt seg gjennom faktabøker. (Foto: Unsplash/ Kiana Bosman)

Nysgjerrige barn fortjener gode svar. Og de beste svarene er de som avler nye spørsmål. Heldigvis bugner det av gode sakprosabøker for barn, om alle mulige temaer!

Har du en kommende vitenskapsmann- eller kvinne der hjemme, kan vi anbefale Alexander Sandtorvs VitenGALskap: Elleville eksperimenter. True crime-fans kan glede seg til Uløste mysterier, og Mer enn en klubb er perfekt for de fotballfrelste.

Yuval Noah Harari går løs på menneskehetens historie i sin første bok for barn, mens Line Halsnes tar for seg forgjengerne: dinosaurene. Her er det litt av hvert å dykke ned i for nysgjerrige og vitebegjærlige barn!

Elleville eksperimenter med Norges kuleste kjemiker

Alexander Sandtorv er kjent som rikskjemikeren, og har gjort det til sin fanesak å formidle til barn og unge hvor kult faget hans faktisk er. Elleville eksperimenter er første bok ut i serien VitenGALskap. I tillegg til noen eksperimenter barna kan gjøre hjemme (slapp av, det er helt trygt og ikke så veldig grisete!), er boka proppfull av gøyale fakta og utrolige historier om eksperimenter som har blitt utført gjennom historien. Hørt om det avkuttede hundehodet som spiste ost? Boka passer for barn i alderen 6-12 år.

De tøffeste dinosaurene

Line Halsnes er en kløpper på å formidle faktakunnskap til barn. Tøffe maskiner gikk rett hjem hos alle små motorentusiaster, og med Tøffe dinosaurer vil kunnskapsnivået hos de små dinosaurekspertene heves betraktelig! Visste du for eksempel at velociraptorene hadde fjær?! I boka møter vi sju av de tøffeste dinosaurene, og får presentert fakta på en engasjerende og lettfattelig måte. Bøkene i Tøffe-serien passer for barn mellom 3-6 år.

Uløste mysterier – true crime for barn

Dronninga av true crime-podkaster, Pernille Tufte Radeid, har skrevet den boka hun gjerne skulle lest da hun var barn! Pernille har siden hun var liten vært innmari interessert i kriminalsaker fra virkeligheten, hårreisende spøkelseshistorier og uforklarlige mysterier.

I Uløste mysterier har hun samlet et knippe av dem, akkurat passe skumle for de yngre leserne. Boka er stemningsfullt illustrert av Jannicke Hansen, og passer for true crime-entusiaster fra 9 år og oppover.

11 fotballklubber som er større enn seg selv

Mer enn en klubb er boka for alle fotballfans som vil vite mer om laget og sporten enn akkurat det som skjer på banen.

Hvorfor buer Liverpool-supporterne når den britiske nasjonalsangen spilles? Hvilken rolle har Barcelona i den katalanske frigjøringskampen? Hvordan ble Vålerenga en klubb som kjemper mot rasisme? Hva betyr sportsvasking, og hva har det å gjøre med Paris Saint-Germain?

I Mer enn en klubb tar forfatter Peder Samdal for seg 11 klubber som er større enn seg selv, fra Odd til Borussia Dortmund. Dette er en bok for alle som elsker fotball og som vil forstå hvor viktig fotball er i samfunn over hele verden. Fra 9 år.

Hva er en flyktning?

En viktig bok om et alvorlig tema, formidlet på en enkel måte.

Hvem er flyktninger? Hvorfor blir de kalt det ordet? Hvorfor må de forlate landet sitt? Hvorfor er de noen ganger ikke velkomne i sitt nye land?

Forfatter og illustratør Elise Gravel har med denne bildeboka laget et nyttig verktøy til å introdusere et viktig og aktuelt emne for barn mellom 3 og 9 år.

Yuval Noah Hararis første bok for barn

Det ustoppelige mennesket – Hvordan mennesket tok over verden er Yuval Noah Hararis barnebokdebut. Dette er den ekstraordinære historien om hvordan mennesket ikke bare lærte å overleve, men også tok makten over jorden.
Hvordan snakket våre forfedre med dyr, hva kan fotball fortelle oss om å være mennesker, hvordan har vi brukt våre superkrefter og hvordan kan vi endre verden?

Det ustoppelige mennesket – Hvordan mennesket tok over verden vil du oppdage at verden vi lever i trenger ikke å være sånn den er. Mennesket lagde den som den er, og mennesket kan også endre den.

Harari regnes som en av verdens mest innflytelsesrike intellektuelle stemmer. og hans tidligere utgivelser har solgt over 35 millioner eksemplarer, på 65 språk.

Boka passer for barn fra 9-12 år.

13 utrolig uheldige historier fra virkeligheten

En tragikomisk faktabok om folk som har hatt ekstra mye uflaks, med morsomme illustrasjoner av Sigbjørn Lilleeng.

Bjørn F. Rørvik (mannen bak blant annet Bukkene Bruse og Reven og grisungen) har en utrolig evne til å lage humor og morsomheter ut av alt. Denne gangen har han funnet fram til 12 personer og 1 hund som har hatt usedvanlig uflaks.

Hva med hun som ble truffet av en meteoritt mens hun slappet av på sofaen? Eller han som gikk glipp av sånn cirka 189 000 000 kroner fordi loddet hans ble skrevet ut sju sekunder for seint? Eller han som er blitt bitt av både bjørn, hai og klapperslange?

Eller den mest uheldige av dem alle: Tsutomu Yamaguchi som var på jobbreise til Hiroshima da den første atombomben traff. Han overlevde, og kom seg hjem. To dager senere var han tilbake på jobb – i Nagasaki. Og alle vet jo hva som skjedde der …

Helter fra dyreriket

Dyreentusiast Line Renslebråten har samlet et knippe dramatiske og helt sanne historier om dyr som både har inspirert og hjulpet mennesker på ulike måter.

Helter fra dyreriket er en vakker, informativ, lettlest og gjennomillustrert sakprosabok om dyr som har hjulpet menneskene med de utroligste ting – alt fra romfart til livredning og krig.
Dyr er en viktig del av naturen og økosystemet som holder planeten vår i gang, men dyrene har også spilt en uvurderlig rolle i utviklingen vår fra huleboere til moderne mennesker.

Disse heltedyrene har til nå vært anonyme, og det er sjelden vi får høre historien om dem. Det får du her!

426 rare ord som selv ikke de voksne har hørt om

Hva er en ablegøye? Eller en mukofag? Og hva betyr det å være ailurofil?

Noen tror at barn ikke tåler ord de ikke forstår, men rare ord er ikke farlige. Rare ord er morsomme! I denne boka finner du 426 merkelige, morsomme og mystiske ord som pirrer nysgjerrigheten og utvider ordforrådet. Noen av dem er gammeldagse, sære ord som kanskje bestemor eller oldefar kan. Andre har røtter i gresk og latin og er vitenskapelige, men minst like morsomme og snodige. Med denne boka kan barna imponere de voksne!

Helene Uri er ekspert på ord, og har sammen med den internasjonalt anerkjente illustratøren Kristin Roskifte skapt en leken, fargerik og sprudlende feiring av språket vårt! En perfekt gave til barn fra 7 år og oppover.

Og for de som nå sitter og lurer: En mukofag er en snørrspiser. Resten kan dere finne svar på i boka!

Hvorfor vokser det ikke hår på tunga?

Barn spør om mye rart, og nå er det lege Kaveh Rashidis tur til å svare på 53 små og store spørsmål om kroppen. Hvorfor har vi blod i kroppen? Hvordan virker ørene våre? Hvorfor dør gamle folk? Og kan leger egentlig fikse alle som er syke?

Hvorfor vokser det ikke hår på tunga? er lærerik, lettfattelig og humoristisk illustrert av Leonard Furuberg, og en perfekt samtalestarter om kroppen for barn mellom 6 og 9 år.