De beste faktabøkene for barn akkurat nå

BarnebøkerBarn 10-12 årDe beste faktabøkene for barn akkurat nå

Her har vi samlet de beste sakprosabøkene for barn, som gir svar på både hvordan og hvorfor om alt fra mat og kjærlighet til oljebransjen, skjermbruk og døden.

Estimert lesetid 10min
gutt ligger på gulvet foran bokhylle og leser
La barna lære mer om både seg selv og verden gjennom de beste sakprosa- og faktabøkene akkurat nå!

Nysgjerrige barn fortjener gode svar. Og de beste svarene er de som avler nye spørsmål. Heldigvis bugner det av gode sakprosa- og faktabøker for barn, om alle mulige temaer – fra utrykningskjøretøy til mat, skeiv stolthet og den norske oljebransjen.

De tøffeste kjøretøyene

Line Halsnes er en kløpper på å formidle faktakunnskap til barn. Tøffe maskiner gikk rett hjem hos alle små motorentusiaster, og Tøffe dinosaurer hevet kunnskapsnivået hos de små dinosaurekspertene betraktelig!

Med Tøffe kjøretøy er det utrykningskjøretøyenes tur. Line Halsnes treffer den tematiske blinken igjen, når hun presenterer de sju tøffeste kjøretøyene, fra brannbil til redningshelikopter. Til og med bergingsbilen er med! Resultatet av omfattende research formidles på en lettfattelig og engasjerende måte. Korrekt skal det være, selv om leserne er små!

Bøkene i Tøffe-serien passer for barn mellom 3-6 år.

To nye bøker i populær serie

Hvorfor spiser vi ikke bananskall? er det nyeste tilskuddet til Og 52 andre ting du lurer på-serien. Ernæringsrådgiver og influenser Emilie Nereng forklarer hvorfor man gråter når man kutter løk, hvorfor chili brenner på tunga og hva det er som gjør laksen rosa. Blant annet. Faktisk er dette den første faktaboka for barn som handler om mat! Forfatteren håper boka kan bidra til å vekke barnas interesse for mat, og skape gode samtaler rundt middagsbordet.

I Hvorfor ramler ikke månen ned? er det programleder og vitenskapsentusiast Dennis Siva Lie sin tur til å svare på 53 spørsmål om vitenskap.

Hvor mye veier en sky? Hvem fant opp internett? Hvor mange trær trenger vi for å lage en rull dopapir? Og hvorfor faller en brødskive med nugatti alltid med påleggssida ned?

Bøkene er lærerike, lettfattelige og humoristisk illustrert av Leonard Furuberg. Perfekte samtalestartere for vitebegjærlige barn mellom 6 og 9 år.

Hvorfor vokser det ikke hår på tunga? og Hvorfor har vi ikke president i Norge? er de to foregående bøkene i serien, som tar for seg henholdsvis kroppen og politikk.

Må vi slutte med olje?

Må vi slutte med olje? er Anne Karin Sæthers barnebokdebut. Boka er en grundig innføring i oljebransjen og dens historie, og tar for seg alt det som er bra og alt det som er dårlig med norsk olje. Den er skrevet for unge lesere, men her er det mye å lære for alle. Boka gir leserne et godt grunnlag for å ta stilling til en av vår tids største utfordringer, uansett hvilken side man er på. Den er illustrert av Kristine Sand.

Boka kommer med en hjertelig anbefaling fra Jannik Lindbæk, konserndirektør for kommunikasjon i Equinor:

Boken setter opp noen tydelige dilemmaer, og får godt frem kompleksiteten i problemstillingene – på en lettfattelig måte.

Jannik Lindbæk

Boka alle bør ha i bokhylla

Med Stolt har Benjamin Baarli Silseth skrevet boka han selv savnet da han var 12 år.

Stolt feirer ulikhet og annerledeshet, og målet er at alle som leser den skal føle seg tryggere på seg selv og være stolte av den de er.

Denne viktige boka er til deg som er nysgjerrig på deg selv, eller på andre. Du trenger ikke være skeiv for å lese den – den er til deg som er hetero, homo, bi, ikke-binær eller noe annet! Den er til deg som vil lære om identitet og kjærlighet, og hvor fantastisk forskjellige vi alle er. Og så er den til deg som vil være en god venn, en god støttespiller, en god forelder, eller bare en god person. Det er med andre ord bare å rydde plass i bokhylla!

Stolt passer for barn og unge i alderen 9-13 år, og er illustrert av Kine Yvonne Kjær.

100 inspirerende og imponerende unge jenter

Den fjerde boka i serien Nattafortellinger for rebelske jenter presenterer 100 små historier om tilsvarende mange unge jenter som på en eller annen måte er med på å forandre verden. I den norske utgaven møter du miljøaktivisten Penelope Lea og musiker Marie Ulven, kjent under artistnavnet Girl in Red – i tillegg til 98 andre imponerende og inspirerende ildsjeler fra hele verden!

Dette er en fabelaktig samling annerledes nattahistorier fra Jess Harriton og Maithy Vu. Boka etterlater leseren med en befriende følelse av uendelige muligheter. Passer for barn fra 6 år.

Drøm søtt – og stort!

Utrolig, men sant om fotball

Bøkene i den populære Fotballskolen-serien er perfekte for fotballinteresserte barn i alderen 9-12 år. 20 fantastiske fotballhistorier er den fjerde boka fra Alex Bellos og Ben Lyttleton, og her får leserne lære mer om de beste fotballklubbene og -lagene, pluss en haug merkelige, sprø og morsomme fakta og hendelser fra virkeligheten.

Boka er, i likhet med de andre bøkene i serien, full av morsomme svart-hvitt-illustrasjoner.

Hvordan snakker man om døden?

Den fjerde boka i den fantastiske Hvordan-serien fra Anna Fiske handler om døden. Barn har en million spørsmål om alt, også om døden. I denne boka, som Fiske beskriver som «en lys bok om et mørkt tema», gir hun på sitt sedvanlige lune og underfundige vis svar på mange av dem.

Hva skjer egentlig med kroppen når man dør? Hva er en begravelse? Og hvorfor må vi egentlig dø?

Hvordan snakker man om døden? er en perfekt samtalestarter for alle som har spørsmål om døden, eller kjenner noen som har gått bort. Boka passer for barn fra 3 år.

Første barnebok om etymologi

Hvor kommer ordene fra? er den første norske boka om etymologi for barn og unge. Forfatter, språkviter og professor ved Norsk barnebokinstitutt, Helene Uri har med seg Ingebjørg Tonne, professor i norsk som andrespråk ved UiO, og illustratør Linnea Vestre på laget.

Etymologi er læren om ordenes opprinnelse, historien til og historien om ord. Forfatterne tar både for seg både helt vanlige, velkjente og velbrukte ord som løvetann og bikini, og nye tilskudd som sjofe og tert, som stammer fra henholdsvis arabisk og urdu og viser tydelig hvordan språket stadig er i utvikling.

Undertittelen Etymologi for store og små sier sitt. I denne boka kan hele familien boltre seg med ord, språk og historie. Smaker ciabattaen annerledes når du vet at ordet egentlig betyr tøffel? Hva har hermetikk og luksusmerket Hermès til felles? Og hva er egentlig en bjørnetjeneste?

Boka passer for barn fra 9 år og oppover.

Saklig om skjermbruk for barn

Er du bekymret for at ungdommen i huset tilbringer litt for mye tid foran en skjerm? Skjermhjernen junior har som mål å gi leseren et bevisst forhold til egen skjermbruk. Hva gjør det med hjernen? Søvnen? Konsentrasjonen?

«Både ungene og bekymrede foreldre og besteforeldre har mye å lære av denne boka» skriver Nettavisens anmelder Jan Ø. Helgesen, som trillet en sekser på terningen.

Her er et utdrag fra boka:

«Det å utnytte teknologien på riktig måte er nesten som å få superkrefter. Uansett om du har planer om å lage film, kunst eller musikk som skal forandre verden. Eller forske, studere eller lage apper og programmer som vil gjøre livet bedre for millioner av mennesker. Eller lære deg mer om noe eller se fantastiske filmer, holde kontakt med venner eller spille utrolige spill. Alt dette fines bare noen tastetrykk unna, for skjermdingsene er dine beste venner i teknologiverdenen. Bare pass på at det er du – og ikke de – som bestemmer.»

Engasjerende vitenskap fra Norges kuleste kjemiker

Alexander Sandtorv er kjent som rikskjemikeren, og har gjort det til sin fanesak å formidle til barn og unge hvor kult faget hans faktisk er.

Elleville eksperimenter, første bok ut i serien VitenGALskap, er proppfull av gøyale fakta og utrolige historier om eksperimenter som har blitt utført gjennom historien. Hørt om det avkuttede hundehodet som spiste ost?

Bok 2 i serien er Syke sykdommer har Sandtorv samlet en haug fascinerende, sjokkerende og ekle fakta om alt som kan feile kroppen vår, og noen skikkelig skrullete forsøk på å behandle disse sykdommene. Gikt? Ja, bare sitt inni en råtten hval i en måned, så blir du nok bra igjen!

Boka er illustrert av Helena Lindholm og passer for barn i alderen 6-12 år.

True crime for barn

Dronninga av true crime-podkaster, Pernille Tufte Radeid, har skrevet den boka hun gjerne skulle lest da hun var barn! Pernille har siden hun var liten vært innmari interessert i kriminalsaker fra virkeligheten, hårreisende spøkelseshistorier og uforklarlige mysterier.

I Uløste mysterier har hun samlet et knippe av dem, akkurat passe skumle for de yngre leserne. Boka er stemningsfullt illustrert av Jannicke Hansen, og passer for true crime-entusiaster fra 9 år og oppover.

Fotball og politikk

Mer enn en klubb er boka for alle fotballfans som vil vite mer om laget og sporten enn akkurat det som skjer på banen.

Hvorfor buer Liverpool-supporterne når den britiske nasjonalsangen spilles? Hvilken rolle har Barcelona i den katalanske frigjøringskampen? Hvordan ble Vålerenga en klubb som kjemper mot rasisme? Hva betyr sportsvasking, og hva har det å gjøre med Paris Saint-Germain?

I Mer enn en klubb tar forfatter Peder Samdal for seg 11 klubber som er større enn seg selv, fra Odd til Borussia Dortmund. Dette er en bok for alle som elsker fotball og som vil forstå hvor viktig fotball er i samfunn over hele verden. Fra 9 år.

Yuval Noah Hararis første bok for barn

Det ustoppelige mennesket – Hvordan mennesket tok over verden er Yuval Noah Hararis barnebokdebut. Dette er den ekstraordinære historien om hvordan mennesket ikke bare lærte å overleve, men også tok makten over jorden.
Hvordan snakket våre forfedre med dyr, hva kan fotball fortelle oss om å være mennesker, hvordan har vi brukt våre superkrefter og hvordan kan vi endre verden?

Det ustoppelige mennesket – Hvordan mennesket tok over verden vil du oppdage at verden vi lever i trenger ikke å være sånn den er. Mennesket lagde den som den er, og mennesket kan også endre den.

Harari regnes som en av verdens mest innflytelsesrike intellektuelle stemmer. og hans tidligere utgivelser har solgt over 35 millioner eksemplarer, på 65 språk.

Boka passer for barn fra 9-12 år.

Fakta om heltemodige dyr

Dyreentusiast Line Renslebråten har samlet et knippe dramatiske og helt sanne historier om dyr som både har inspirert og hjulpet mennesker på ulike måter.

Helter fra dyreriket er en vakker, informativ, lettlest og gjennomillustrert sakprosabok om dyr som har hjulpet menneskene med de utroligste ting – alt fra romfart til livredning og krig.
Dyr er en viktig del av naturen og økosystemet som holder planeten vår i gang, men dyrene har også spilt en uvurderlig rolle i utviklingen vår fra huleboere til moderne mennesker.

Disse heltedyrene har til nå vært anonyme, og det er sjelden vi får høre historien om dem. Det får du her!