Påskekrim for barn

Barn 4-6 årUkategorisertPåskekrim for barn
Estimert lesetid 7min

Flere av våre samtidsforfattere og dyktige illustratører bærer arven fra eventyrskaperne og de legendariske illustratørene videre. Nå er det snart påske, og det er ikke bare voksne som er lystne på påskekrim. Her kommer noen tilbakeskuende og noen ferske – passe skumle lesetips til påskekrim for barn fra 3-12 år, som kan bidra til spennende lesestunder for familiens yngste i påsken.

«Deiligskumle» barndomsminner

Kittelsen: Trollene på Hedalsskogen. Påskekrim for barn
Trollene på Hedalsskogen, med ett øye til sammen. Nok en av Theodor Kittelsens illustrasjoner som sitter fast på netthinnen for alltid.

– Det er «kummelt»! Selv de aller yngste er i stand til å uttrykke følelsen av uhygge, gjerne med skrekkblandet fryd. Og de fleste av oss har noen «deiligskumle» barndomsminner, ikke minst knyttet til bøkenes verden; Gjerne opplevd trygt på et voksenfang. For egen del er det eventyr som sitter fremst i minnet: De tre bukkene bruse, Smørbukk, Pannekaka, De tre mostre, Grisen og levemåten hans, Småguttene som traff trollene på Hedalskogen, Tommeliten, Da reven skulle være gjeter.. Alle hentet fra Asbjørnsen og Moes samlinger. Spenningen som bygde seg opp gjennom historiene, der gjentagelsene, kampen mellom gode og onde krefter og ikke minst språket satte «uhyggelige» og varige spor i et sart, men vidåpent barnesinn. Men like sterkt sitter Erik Werenskiold og Theodor Kittelsen fantastiske illustrasjoner, og bildene disse skapte.

Kittelsen: Smørbukk. Påskekrim for barn
En av Theodor Kittelsens illustrasjoner til eventyret om Smørbukk. Her ser vi en bekymret mor ta imot trollkjerringa med hodet under armen og en sekk på ryggen – på jakt etter gutten hennes..

Enda husker jeg grøssende formuleringer som..


«Skallen i åa og skrotten i holstet..»
Fra Da reven skulle være gjeter


«.. Smørbukk tok øksen og hakket hodet av henne, som det skulle vært en kylling.»
Fra Smørbukk


«Her lukter kristenmanns blod!»
Fra Småguttene som traff trollene på Hedalskogen


«… prinsessen (…) kom så nær Tommeliten, så han dumpet uti (red.anm.: grøten) og druknet i smørøyet.»
Fra Tommeliten


«Hvete og erter og ligge i silkeseng!» og etter revens ondskapsfulle «propaganda» og hjernevask: «Skyller og rask og ligge i boss!»
Fra Grisen og levemåten hans


Asbjørnsen og Moe i Barnas Beste-serien


I fjor kom en ny utgave med utvalgte eventyr fra Asbjørnsen og Moes samlinger. Den nye eventyrboken, Asbjørnsen og Moe Eventyr, inneholder 15 av kjente og kjære eventyr. Også noen av de jeg har nevnt ovenfor. Boken er fargerikt og frodig illustrert av Asbjørn Tønnesen.

Bjørn Ousland koker Småbarnsuppe

I Bjørn Ouslands «krim» for de aller yngste, Småbarnesuppe, har skumle ting har begynt å skje på nettene. Små barn forsvinner sporløst og foreldrene blir livredde og passer ekstra godt på når de sier god natt. En kveld flyr truende figurer inn på et barnerom. En søster blir puttet i en sekk, mens broren klarer å lure seg ned i en lomme. Og så bærer det avgårde på en sopelime rett inn i hekseberget. Kan en liten gutt alene redde alle barn fra å bli småbarnsuppe? Denne grøsseren ble nominert til kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok i 2015.

Les Bjørn Ouslands blogginnlegg Hvor skummel kan en barnebok være på Forlagsliv.

Radarparet Rørvik og Aalbu aktuelle med ny bok om den populære mesterdetektiven Purriot!


Det er bare å glede seg til Bjørn Rørvik og Ragnar Aalbus fjerde bok om mesterdetektiven Purriot, Purriot og TV-kokken! Her møter vi Purriot og kona Paprika, der de sitter foran tv’en og ser på Folkets favoritter. Denne kvelden er det mesterkokken Tom Rødbetsen og skuespiller Kåre Kålrabi som skal konkurrere om å lage verdens beste lasagne. Men når juryfamilien skal prøvesmake, dukker det opp noen gufne greier i Rødbetsens rett. Hvem i all verden har puttet en underbukse i lasagneformen hans? Og hvorfor var det ingen som så hva som skjedde, enda det ble vist på TV… Heldigvis lar den geniale Purriot seg overtale til å ta saken. Les om Purriot og TV-kokken på Forlagsliv.

Brutalt banandrap på Lillehammer og andre mysterier


Den første Purriot-boken, Purriot og den usynlige mannen, kom i 2012. Les gjerne saken Brutalt banadrap på Lillehammer på Forlagsliv. Bok nr. 2, Purriot og den forsvunne bronsehesten ble utgitt i 2013. Samtidig ble komponisten Gisle Jordskokk tildelt Hurlum kommunes kulturpris. Les om boklanseringen og den spesielle pristildelingen på Forlagsliv. Blogginnlegget Vinterens villeste eventyr handler om bok nr. 3, Purriot og skimysteriet , som ble lansert i 2015.Levi Henriksen har truffet blink med bøkene om Astrid BarosForeløpig har Levi Henriksen skrevet to bøker om Astrid Baros, jenta som får store ting å bale med, som foreldrenes skilsmisse og en ny lillebror når hun selv er i ferd med å bli tenåring. I den første, Engelen i Djevelgapet, innser Astrid at hun ikke kan være et barn for alltid. Hun vokser. Ting endres. Foreldrene skiller seg, men da legger Astrid en djevelsk plan for å gjenforene mamma og pappa. Alt hun trenger er en kjettingtang, en øde øy og litt flaks. Problemet er bare at hun ikke har det siste. Snart er hele familien i en så stor knipe at bare en engel kan redde dem!

Astrid Baros 2: Dommedag kan vente

Astrid skal få en lillebror, og det er ikke akkurat det som står øverst på ønskelisten til en trettenåring. Da er det bedre med den nye bestevennen, innflytteren Matt. Men ting er ikke så enkelt når det gjelder Matt heller – bare en sånn sak som at foreldrene hans forbereder seg på dommedag! Og etter hvert skal det vise seg at skogen rundt Matts hus skjuler verre ting enn dommedagsforberedelser.

Lars Mæhle skriver skumlere enn skumlestLars Mæhle har foreløpig skrevet tre skumle og grøssende bøker i serien Krimteam Siri og Max: nr. 1 Skoddefyrstens hevn og nr. 2 Mesterhjernen. Den ferskeste, nr. 3, er Gjenferdet på Heimvik skole

Krimteam Siri & Max nr. 3: Gjenferdet på Heimvik gods 

Tredje bok om og med Krimteam Siri og Max, Gjenferdet på Heimvik gods, åpner med en klassisk lukket-rom-gåte på et ærverdig gods. En uvurderlig kunstskatt blir stjålet, og den skyldige er nødt til å være en av gjestene i festsalen. Siri og Max tar saken, og den viser seg snart å være deres uhyggeligste hittil, med okkulte fenomener, hemmelige ganger og en krypt der det skjer mystiske ting. Siri er som alltid handlekraftig. Og Max tenker kjapt. Men det spørs om det kan redde dem, når de står overfor noe helt uforutsigbart og uforklarlig … et gjenferd!