De beste faktabøkene for barn akkurat nå

BarnebøkerBarn 4-6 årDe beste faktabøkene for barn akkurat nå

Barn spør om mye rart, og i bøkene kan de finne mange svar. Faktabøker for barn er i vinden som aldri før. Her har vi samlet de beste nye bøkene, om alt fra kropp til dinosaurer.

Estimert lesetid 6min
Jente står inntil vegg og holder armene ut til siden
La barna utforske seg selg og verden rundt seg gjennom faktabøker. (Foto: Unsplash/ Kiana Bosman)

Nysgjerrige barn fortjener gode svar. Heldigvis finner vi mange av dem i bøkene! Google i all ære, men fordelen med heller å slå opp i bøker er mange: du vet hvor informasjonen kommer fra, den oftest er presentert på en morsom måte, og dere kan bla frem og tilbake i boka sammen (mens man tar til seg alt det nye man lærer). Akkurat nå er faktabøker for barn i vinden som aldri før.

Det finnes mye å oppdage mellom trærne om man bare vet hva man skal se etter. For de minste er Skogen for småfolk både morsom og lærerik, mens Fugler i skogen hjelper 6-12åringer å kjenne igjen svarttrosten, rødstrupa og kråka på tur.

Den litt merkelige og spennende kroppen er gjenstand for granskning for mange småtasser, og med faktaboken Kroppen min eller Kropp er topp for barske barn kan dere oppdage den sammen.

Scroll videre for å lese mer om de beste, nye faktabøkene for barn.

Håndbok for unge antirasister

I Håndbok for unge antirasister tar Tinashe Williamson opp rasisme-tematikken på en finurlig og lærerik måte. Det er et vanskelig tema for oss voksne å navigere i, og for mange er det derfor ekstra krevende å snakke med barna våre om det. Hvor skal man begynne? Tinashe belyser og engasjerer og oppfordrer til dialog. Gjennom ti kapitler og ti fiktive karakterer i «skoledagbokformat» svarer Williamson på spørsmål som hva rasisme egentlig er, hvorfor representasjon er viktig og hva man kan si hvis man opplever at noen blir diskriminert mot på grunn av hudfargen sin. Den passer fra 9 års alder.

Jorden rundt på 80 ord

I det norske språket finner vi ord fra hele verden. Noen har reist kort, andre langt. Vi finner ord fra Sverige og Tyskland, fra Sør-Amerika, Afrika og Asia. I Jorden rundt på 80 ord får barna oppleve at språket vårt er levende og stadig på reisefot. Boka inneholder fargerike kart der man kan følge ordenes reiser. Dette er en bok som gi familier med andre språk som hjemmespråk muligheten til å gjenkjenne «sitt» land på kartet og oppdage hvilke låneord som har funnet veien inn i Norge.

Hvordan er det å være voksen?

Hvordan er det å være voksen? tar Anna Fiske for seg små og store spørsmål om voksenlivet. For det er mange barn som lurer på om det er sånn at voksne kan spise så mye sjokolade de vil, eller hvordan egentlig er å være voksen og bestemme. Dette er en hjertevarm bok for alle som likte Hvordan lager man en baby? og Hvordan begynner man på skolen?.

Kroppen min

¨Kroppen min er en fargerik bok om kroppen for småbarn. I denne lærer dere om ansikt, armer, bein og mage for å nevne noe. Her kan dere finne ut hvor nesen sitter og hva vi kan bruke munn, øyne og øre til. Den forklarer også hvorfor det er lurt å ha på seg klær og hva som er muskler og skjelett. En informativ faktabok med enkel tekst, store utbrettssider og en miniquiz – slik at du blir en ordentlig ekspert.

Rare valper

Dette er en liten søt bok for de som akkurat har lært å lese og som er glade i dyr. Her kan man nemlig gjøre to ting på en gang: underholdes av corny små valper samtidig som man lærer å lese. I Rare valper treffer vi valper som har lilla tunge, og noen som mangler pels. Andre valper har masse rynker og noen er skikkelig kule med dreadlocks. Felles for de er at de er ganske rare. Og søte!

Skogen for småfolk

Det er fascinerende å tenke på at trær og sopp er gode venner og ikke minst at den bittelille mauren faktisk kan trylle. Skogsturen blir aldri det samme igjen etter at småfolkene i familien har lært om maur, blåbær, trær og elg: alle kjente arter fra den norske naturen. I Skogen for småfolk finner dere nærbilder og faktaopplysninger.
Denne boka er perfekt for barna i barnehagealder.

Tommy T-Rex

Tommy T-Rex er den mest berømte dinosauren på jorden. I denne boken guider han oss gjennom ulike tidsperioder og forteller historier om nære og kjære familiemedlemmer. Dette er en morsom og fargerik faktabok om dinosaurer, fossiler og arkeologi. Et must for alle barn som synes dinosaurer er spennende! Boka passer fra 3 år og oppover.

Kropp er topp for barske barn

Kropp er topp for barske barn, følger opp ABC for barske barn og 123 for barske barn på med rampete rim og morsomme illustrasjoner. Denne gangen om den merkelige kroppen vår. Barn elsker å høre om alt som foregår inni oss, om det er rennende neser, blod som drypper eller sterke muskler og spretne ben! Også i denne er det Egil Nyhus som har illustrert teksten.

Hvorfor har vi ikke president i Norge?

Hvorfor har vi ikke president i Norge? besvarer samfunnsdebattant Susanne Kaluza barnas små og store spørsmål om politikk. Ikke minst forklarer hun hvordan ting henger sammen i demokratiet. For hva gjør egentlig en politiker? Kan barn stemme når det er valg? Og er det sånn at statsministeren faktisk bor på stortinget? Dette er en lærerik og morsom bok som er en god samtalestarter for barn i barneskolealder.

Andre verdenskrig på 1 2 3

En av høstens mest spennende Leseløver er Andre verdenskrig på 1-2-3. Her får leserne en smakebit på hvor intenst spennende den norske krigshistorien er. De kan lese om hvordan det var å leve i Norge som barn da det var krig. For hvordan var det egentlig å gå på skolen mens det var krig, og hva slags klær hadde de på seg? Her får man et raskt og til tider humoristisk blikk på krigen i Norge.