Det er ingen tvil om at lesing og leselyst er viktig for språkutvikling, forståelsen av verden rundt seg og læring generelt.
Men hva skal til for at høytlesning og egen lesing blir en naturlig og lystbetont del av barnas liv? Hvordan gi barna leselyst og øke muligheten for at de velger bok fremfor skjerm når de ønsker underholdning eller avkobling?
Fremmer empati
Lesing av litteratur fremmer empati, fastslår idéhistoriker Mari Skyberg Borgen i sin forskningsbaserte artikkel om temaet på Periskop.no.
Vi bruker de samme delene av hjernen til å lese bøker, som vi bruker til å føle og til å forstå andre mennesker. Noen forskere mener derfor at vi «øver hjernen» på empati – på å se nyansene i andres følelsesliv og se saken fra andre sider som er uvante for oss – når vi leser.
Om vi blir bedre mennesker av å lese, vet jeg ikke. Men vi blir i hvert fall mer mennesker! For gjennom bøker lærer vi å se ting fra flere sider.
Tor Åge Bringsværd, forfatter
10 gode tips til å lære barn å lese
Redaktøren for den populære Leseløve-serien hos Cappelen Damm er Cecilie Kirkaune Bodahl. Hun jobber hele tiden for at morsomme, spennende og interessante Leseløver skal finne sitt publikum. Vi har fått ti tips av Cecilie til hvordan man lærer barn å lese:
1. Skap gode vaner
Når barna har begynt å lese, skap gode vaner rundt lesingen. Finn et rolig sted. Lesing krever konsentrasjon. Legg til rette for at de får det hjemme.
2. Vær et forbilde
Barn gjør akkurat som oss voksne. La barna se deg lese.
.jpg?w=220)
3. Snakk om boka
Lag en liten boksirkel med to. Les samme bok samtidig, og snakk om det dere har lest.
4. Varier med lydbok!
Glem ikke at man også kan lese med ørene. Lydbøker er supert!
5. Les sammen
Om det går treigt å lese en hel bok selv, kan dere lese annenhver side. Da går det fortere å komme gjennom en bok. Og gleden er stor når man har lest en hel bok!
6. Se film!
Les boken, se filmen! Mange bøker er blitt filmatisert. Snakk om forskjellene mellom film og bok, hva dere likte og ikke.
7. Belønning
Belønning eller bestikkelser er helt riktig noen ganger. Fin måte å holde i gang lesingen på. Man kan love en liten belønning for hver bok eller antall sider. (Det gjør vi hjemme hos oss. Funker som bare det.)
8. Skap bok-kos
Skap koselige høytlesningsstunder fra barna er små. Da lærer de seg at bøkenes verden er spennende. Og viktig: Ikke slutt å lese høyt selv om barna har lært å lese selv!
9. Hjelp barna i gang
Skap spenning for barna ved å lese begynnelsen på en spennende bok, så kan de lese resten selv.
10. Gå på biblioteket!
Gå til biblioteket sammen. Be bibliotekarene om hjelp, de vet masse!
Nye barnebøker som egner seg til lesetrening
Leseløveserien er en serie bøker som er laget spesielt med tanke på å lære seg, og trene på -å lese. Løveungen passer for de aller ferskeste leserne, de som er mellom 4-7 år. Her er teksten i blokkbokstaver og med kun en setning på hver side. Neste nivå er Min første leseløve, den passer for dem som har lært bokstavene og kan lese litt. Som oftest passer diss i 6-9 års alder. Siste nivå er Leseløve – disse bøkene er lette å lese, med korte linjer og stor skrift. Fortellingene er av varierende lengde.
Fortelling for de ferskeste leserne
Dette er en Løveunge-bok. Pappa og sønn er hjemme alene. Da kan man finne på mye gøy. Man kan for eksempel kle seg ut som vikinger! Og ha fektekonkurranse! Men når pappa blir så ivrig at han treffer barnet i hodet med sverdet, er det ikke lett å være tøff. Da er det bare én ting som hjelper. Is!
Løveunge om vulkaner
Dette er også en Løveunge, fylt av spennende stoff for de som akkurat har lært å lese. Vulkaner er mystiske og litt skumle. Langt nede i jorda er det veldig varm. Så varmt at steinen smelter. Det er nettopp dette som er utgangspunktet for vulkaner. Dette og mye mer om vulkaner, lærer dere i denne løveungen.
Leona er i bursdagstrøbbel
Serien om Leona er en populær og sprelsk serie om Leona. Hun finner på de rareste ting og havner stadig i trøbbel! I denne tredje boka om Leona finner hun ut at hun vil gi en bursdagsgave til rektor. Og hva passer vel bedre enn en vill katt? Men til sammen blir det ganske så kaotisk med en katt, en bløtkake og rektors store bart.
Å lære å lese er ikke gøy, det er latterlig morsomt!
Promp er fortsatt gøy, og her kommer 24 vitser om de! Stinkende, overraskende og noen ganger fuktig promp. Kan det bli gøyere? Denne gangen følger det også med fire bonusvitser. Disse er samlet sammen av landets mest lattermilde redaksjon, og er illeluktende og kvalmende illustrert av den svenske tegneserieguruen, Johan Wanloo.
Faktabok om Europa
I denne boka finner dere rare fakta om Europa. Det er den ultimate boka om merkelige regler og vaner fra mange ulike land. Så her kan dere lese om alle ting du lurer på eller ikke visste at du lurte på, om våre naboland. Visste du at i Sveits skal man ikke bare ha ett marsvin om gangen? Du kan lese om hvorfor i Rare fakta. Europa.
Om slimete snørr og stinkende promp
Denne Leseløven har alt: slimete snørr, stinkende promp, sprutende diaré og lyden av en kniv som skraper mot en tallerken. Kan man ønske seg mer? Verden er full av ekle ting. Men hvorfor synes vi visse ting er ekle? I denne boka får dere svar på det. Men den kommer også med en advarsel: passer ikke for pyser!
Her finner dere en fullstendig oversikt over alle Leseløvene. Lykke til med lesetreningen!