Slik gir du barnet ditt leselyst

BarnebøkerBarn 10-12 årSlik gir du barnet ditt leselyst

Det er bred enighet om at lesing er viktig, og dette vet jo også vi som foreldre godt. Men hvordan kan vi bidra til at barna får mer leselyst og oftere velger bok fremfor skjerm? Her er syv tips!

Estimert lesetid 5min
Jente som med stor leselyst koser seg med bøker i hagen
Ta med bøker ut i hagen eller parken! Fargerike illustrasjoner hjelper ofte på motivasjonen. Og når barna roer seg med en bok, blir det kanskje anledning til at de voksne også kan få lest litt selv? (Foto: Turid Oline Hepsø)

Det er ingen tvil om at lesing og leselyst er viktig for språkutvikling, forståelsen av verden rundt seg og læring generelt. Foreningen !les skriver f.eks. på sine nettsider:

«I dagens informasjonssamfunn er lesing nøkkelen til individenes deltakelse i samfunnet og forståelsen av det […] Lesing kan dessuten bidra til økt kreativitet, utvidede forståelseshorisonter for leseren selv og ens medmennesker, samt mer kunnskap om andre kulturer.»

Fremmer empati

Sist, men kanskje viktigst: Lesing av litteratur fremmer empati, fastslår idéhistoriker Mari Skyberg Borgen i sin forskningsbaserte artikkel om temaet på Periskop.no.

Vi bruker de samme delene av hjernen til å lese bøker, som vi bruker til å føle og til å forstå andre mennesker. Noen forskere mener derfor at vi «øver hjernen» på empati – på å se nyansene i andres følelsesliv og se saken fra andre sider som er uvante for oss – når vi leser.

Sammen med en voksen kan selv små barn ta i bruk bøker som empatifremmende verktøy. Forskning har vist at bøker og filmer er bedre slike verktøy enn f.eks. barne-TV.

Om vi blir bedre mennesker av å lese, vet jeg ikke. Men vi blir i hvert fall mer mennesker! For gjennom bøker lærer vi å se ting fra flere sider.

Tor Åge Bringsværd, forfatter

Men hva skal til for at høytlesning og egen lesing blir en naturlig og lystbetont del av barnas liv? Hvordan gi barna leselyst og øke muligheten for at de velger bok fremfor skjerm når de ønsker underholdning eller avkobling?

Her er syv tips til måter du som forelder kan bidra til leselyst på:

1. Les høyt for barna fra de er små til de er langt opp i skolealder

Prøv å finne tid i hverdagen til en koselig lesestund. Det kan være ved leggetid, etter at middagen er spist, eller ta med en bok du og lillebror kan lese sammen hvis dere er med storesøster på trening. Fortsett med slike lesestunder også etter at barna har lært å lese selv. Det å lese sammen gir positive erfaringer med bøker og lesing, og fremmer leselyst og empati.

– Å lese for barn er noe av det viktigste man kan gjøre, sier Silje Tretvoll, leder av Foreningen !les.

– Møtene rundt litteraturen skaper fellesskap og gode relasjoner mellom foreldre og barn som åpner for samtaler og diskusjoner. Når de kan ta utgangspunkt i det som skjer i bøkene, blir det ofte lettere for barna å sette ord på egne erfaringer. De får også stimulert sine sosiale ferdigheter, og sin fantasi og nysgjerrighet, fortsetter Tretvoll.

2. Les annenhver gang når dere leser sammen

Mange barn synes det er en super belønning om man hjelper dem fremover i en spennende tekst, da får de jo fortere vite hva som skjer! Man kan f.eks. starte med å lese annenhver setning, og gå over til annenhver side etter hvert.

3. Arranger «lesefestival» hjemme

Finn frem litt snacks, lag en skikkelig koselig lesekrok og sett av f.eks. en halvtime til at alle i fellesskap kan kose seg med hver sin bok! Kanskje får man også en fin samtale med på kjøpet, etter at lesestunden er ferdig. Man kan også lage en «lydbokfestial» hvor man lytter til lydbok sammen.

4. Gjør bøkene lett tilgjengelig

Tenk over hvor dere har bøkene plassert. Kanskje de kan stå lettere tilgjengelig for barna selv, og også flere ulike steder i hjemmet? Om bøkene er der barna leker, og i deres høyde, er det lettere for dem selv å velge lesing og lek med bøker.

5. Lag en liste, gjerne sammen med barnet, over hva som kan være spennende å finne i en bok

Noen ønsker seg kanskje ikke en sammenhengende fortelling, men heller fakta om hai, dinosaurer, søte dyr, riddere, kampsport eller rare rekorder.

Illustrasjoner spiller ofte en stor rolle for motivasjonen. Snakk gjerne om hva slags type tegninger eller bilder barna liker. Kanskje finner dere en tegneserie som er midt i blinken! Eller historiske bøker med gamle fotografier? Om det i tillegg er mange hefter eller bøker i samme serie, er det mye god underholdning å glede seg til.

Det finnes også lettleste bøker bl.a. i serien Leseløve med quiz og vitser, som man kan underholde både seg selv, venner og familie med. Alle barn skal kunne finne noe de liker å lese om!

Bibliotekarer er dessuten eksperter på å finne frem bøker man ikke ante at fantes. Spør dem, om dere går tom for idéer.

Det å skape rom for lesing i hverdagen og å gjøre det til en lavterskel-aktivitet er det aller viktigste.

Anne-Thea Haavind, leder for Pegasus, barneprogrammet under Norsk Litteraturfestival

6. Oppsøk aktiviteter som har med bøker og leselyst å gjøre når familien skal finne på noe gøy

Mange biblioteker, og også forlag, har lesestunder og morsomme arrangementer i helgene, ofte er de gratis.

Cappelen Damms barnearrangement Bok og Bolle finner sted ca. hver tredje lørdag høst og vår. Bok og Bolle har gjennom mange år vært blant de best besøkte arrangementene på forlagshuset.

Bibliotekene har også engasjerende lesekonkurranser for barna, med økt leselyst som hovedmål. Bl.a. har Deichman i flere år hatt suksess med konkurransen «Sommerles», hvor deltakerne vinner premier ved å samle poeng. For å få poeng må de løse oppgaver, stikke innom det lokale biblioteket for å hente kodeord, og fremfor alt, lese og registrere så mange bøker de bare orker i løpet av sommerferien.

7. Vær et godt leselyst-forbilde

Det kan synes vanskelig å rydde tid til lesing i en tidsknapp hverdag, men for å gi barna leselyst, er det uten tvil lurt å vise at man også selv har bøker liggende fremme, og har glede av å lese. Litt er veldig mye bedre enn ingenting!