Bøker om tøffe jenter

BarnebøkerBarn 10-12 årBøker om tøffe jenter

I anledning Kvinnedagen har vi funnet frem bøker om tøffe jenter og kvinnekamp for fremtidige feminister.

Estimert lesetid 5min
Seks bøker til små feminister
Inspirerende bøker får vi aldri nok av! Her er et knippe alle kids burde ha i bokhylla si.

Det er kvinnedag og en god anledning til ta frem noen bøker vi kan la oss inspirere av. Enten du har jenter eller gutter i huset, kan det være greit å lære dem litt om hvordan kvinner har banet veien frem til i dag. Og ikke minst – om veien videre.

Kampklare kvinner

Marta Breen og Jenny Jordahl har hatt en formidabel suksess med boken Kvinner i kamp, som er oversatt til 27 språk. Med denne får man virkelig en god og pedagogisk innføring i hva feminisme er.

Da den kom, skrev Anne Cathrine Straume i NRK at den burte bli pensum på skolen. I Kvinner i kamp får man innsikt i noen av de mest dramatiske kampene utkjempet av kvinner, fra erklæringen om kvinners rettigheter i 1948 til abortspørsmål og Malalas kamp, for å nevne noe.

Prinsessen som også ville være ridder

Prinsesse Begonia vil delta i den årlige ridderturneringen, men hennes far setter ned foten. Jenter kan ikke delta i ridderturneringer! Prinsesse Begonia nekter å la begrense på denne måten, og hyrer de to smånervøse ridderne Rosenbusk og Bang til å være hennes personlige riddertrenere. De, på sin side, har ikke egentlig så lyst til å slåss…

Med bøkene om de to små ridderne tar Bjørn F. Rørvik et oppgjør med middelalderens kjønnsroller. Det er morsomt og absurd og gjenkjennelig, enten man er en sta prinsesse eller en engstelig våpendrager. Perfekt høytlesningsbok fra 5 år.

Verdens sterkeste jente – Pippi

Siden den første boka om Pippi ble utgitt i Sverige i 1945, har Pippilotta Viktualia Rullegardina Krusemynte Efraimsdatter Langstrømpe (!) vært et forbilde for mange jenter. Pippi er en helt uvanlig jente: hun bor alene, har superkrefter og er ikke redd for noen verdens ting.

For de som ikke kjenner Pippi, er bildeboka Kjenner du Pippi Langstrømpe? en fin introduksjon.

I forbindelse med 75-årsjubileet i 2020 ble Pippi på rømmen utgitt som tegneserie for første gang. Da filmen med samme tittel kom ut i 1971, ble det samtidig laget en bildebok med tekst og stillbilder. Denne har nå blitt rustet opp og illustrert i tegneserieformat.

For de aller minste har vi også den søte pekeboka Hei, Pippi.

Selvtillitskoden for jenter

«Denne boka bør du snarest gi til 10-åringen i livet ditt» skrev anmelderen i Aftenposten, Mari Grydeland da Ta sjansen! Selvtillitskoden for jenter utkom. Boken er skrevet for å gi tips til unge jenter om hvordan de skal få selvtillit, og ikke minst bruke den. Denne boka inspirerer til å tro på seg selv, og tørre å ta sjanser i livet som kan føre til nye store eventyr. Boka byr på stor variasjon, den har tegneseriestriper, morsomme lister og tester og historier fra virkeligheten. Ta sjansen! Selvtillitskoden for jenter er skrevet av de profilerte journalistene Katty Kay og Claire Shipman.

Ingenting er umulig!

I serien Nattafortellinger for rebelske jenter får vi fortellinger om jenter som har klart seg helt fint selv, uten å bli reddet av noen. Her møter vi ekstraordinære jenter og kvinner som har gjort verden til et bedre sted å være.

I den fjerde boka i den populære serien finner du 100 nattafortellinger om like mange imponerende og inspirerende unge jenter, som på hver sin måte er med på å forandre verden. I den norske utgaven kan du lese om to av våre egne heltinner: miljøaktivist Penelope Lea og artist Marie Ulven (Girl in Red).

I serien Nattafortellinger for rebelske jenter finner du også Nattafortellinger for rebelske jenter,
Nattafortellinger for rebelske jenter 2
og Nattafortellinger for rebelske jenter: 100 sanne fortellinger om black girl magic. Serien passer fra 6 år.

Jenter – svensk spenningssuksess

Sara Ohlsson, Johanna Lindbäck och Lisa Bjärbo er tre av Sveriges fremste ungdomsbokforfattere. Jenter er deres felles prosjekt, som kombinerer humor, vennskap og feminisme med tydelige drag av spenningsroman.

Handlingen i Stygge jenter foregår på en ungdomsskole i Gnesta, hvor noen starter Instagramkontoen «Stygge jenter». Der blir det delt bilder av både populære og mindre populære jenter, og det sprer seg en redsel på skolen for å skille seg ut og en frykt for å bli det neste offeret. Tilde, Eleni og Jasmine går i samme klasse, men har nesten aldri pratet med hverandre – før nå. Selv om de er ulike, bestemmer de seg for å gå sammen. De skal ta den jævelen som står bak kontoen, og de skal gjøre det sammen.

I oppfølgeren, Vanskelige jenter, har jentene på ungdomsskolen i Gnesta oppdaget at de ikke trenger å godta alt som oppleves urettferdig, men får stadig høre at de er «vanskelige». Dagen før vårsemesteret begynner, skjer en tragedie: Gymsalen brenner ned. Det tar ikke lang tid før ryktespredningen på skolen og i samfunnet rundt er i full gang. Kan brannen ha vært påsatt? Og av hvem?
Tilde, Eleni og Jasmine bestemmer seg for å løse saken.

Vanskelige jenter vant Svenska deckarakademins pris Spårhunden for beste barne- og ungdomskrim i 2021, og er en frittstående oppfølger til Stygge jenter.

Serien passer for ungdom fra 12 år.