Tips til bøker for barn 0-5 år

Barn 0-2 årUkategorisertTips til bøker for barn 0-5 år
Estimert lesetid 4min

Lurer du på hva du kan lese for barna de første årene? Det er jo ikke alltid lett å følge med under lesestunden. Da kan det være greit med enkle tekster og morsomme illustrasjoner. Under har vi samlet noen passende bøker for barn fra 0 til 5 år.

Husdyr og Kjæledyr (0-3 år)

Husdyr
Kjæledyr

Hva sier hunden? Og hva sier katten? Hva sier kua? Og hva sier sauen? Klapp den myke pelsen, så hører du det!

Her er det duket for lek og lesing igjen og igjen – og igjen. Dette er to interaktive bøker for de aller minste. Med robust papp kan disse tas i bruk før barnet har fylt ett år. Da kan barnet utforske med hendene, snarere enn lytte til fortellingen. Med ekte dyrelyder og myk pels å stryke på vil dette bli noen gode feriefavoritter for de aller minste. (Begge bøkene er oversatt av Anne Hansen.)

1, 2, 3, bæsj! (2-5 år)

1, 2, 3, bæsj!

Det finnes jo ikke noe så gøy som bæsj! Et evigvarende klassikertema for alle barn. Her kan barnet lære å telle til ti med mauren Bert, Ekorn-Egil, høna Hanne og mange andre dyr som havner i de underligste situasjoner.

Mauren Bert  gjør 1 knøttliten knert.
Ekorn-Egil viser 2 stinkende bollefiser.
Katten Kåre har 3 lorter på lur – nå er det på tide å gå seg en tur!

Kom, bli med og tell på vers  med 1, 2, 3, bæsj! (Oversatt av Anne Hansen)

Sjokolade-Sivert (3-5 år)

Sjokolade-Sivert

En morsom og lett gjenkjennelig vri på historien om Kong Midas, han som ønsket at alt han rørte ved ble til gull! Med rene, uttrykksfulle illustrasjoner formidler forfatter Elna Teigen og illustratør Renate Thor barns umettelige lyst på sjokolade.

Sivert drømmer om sjokolade. Men mamma nekter å kjøpe det i butikken og sier han må vente til lørdag. Sivert tenker: hva om hele verden var laget av sjokolade? Og neste morgen oppdager han at han har fått oppfylt drømmen sin, men er det nødvendigvis bra?

 Alex reiser med fly og Alex er hos frisøren (2-6 år)

Alex er hos frisøren
Alex reiser med fly

Det er ikke så vanskelig å tenke seg til hva disse to bøkene handler om. Men så er det også nettopp dette de minste vil ha. Varme og gjenkjennelig tekster med koselige, fargerike illustrasjoner – det fenger, og det gir en trygghet hos barnet.

Alex og mamma skal reise med fly. Men først må bagasjen veies, passene deres kontrolleres og etter det må de gjennom sikkerhetskontrollen. Til slutt kan de endelig gå inn i det største flyet Alex noen gang har sett. På flyet får Alex eget sete, sitt eget vindu, eget bord, sitt eget lys og sin egen vifte. Alex prøver alt! Det er gøy å kjøre fly, synes Alex.

I den andre boken har Alex sitt hår har blitt for langt og må klippes. Mamma bestiller en time hos frisøren. Spennende, synes Alex. Men hva slags frisyre vil Alex ha? En nydelig bildebok med humor om første besøk hos frisøren. Begge bøkene er skrevet og illustrert av Anna-Karin Garhamn.

Gutt og Jente later som (3-6 år)

Gutt og jente later som

Med korte, lettfattelige setninger og temaer som kjønn og identitet, skjeler forfatter Hilde Matre Larsen til klassikere innenfor brukslitteraturen for de minste. Og illustratør Mari Kanstad Johnsens renskårne, enkle tegninger gir de samme assosiasjonene. Men du vil raskt oppdage at Gutt og Jente later som er noe ganske annet enn 70-tallets pedagogiske bildebøker. Perspektivet er kompromissløst barnlig og alt er mulig for Gutt og Jente. Som å bli til dyrene de kler seg ut som. Eller å låne hverandres hår ved hjelp av saks og lim.  Dette er første bok i en serie.

 Bukkene Bruse begynner på skolen (3-6 år)

Bukkene Bruse begynner på skolen

De tre bukkene Bruse er tilbake – og denne gangen begynner de på skolen! Dette er den mestselgende boken i Norge for tiden – og det er ikke rart! Det var en gang tre bukker som het Bukkene Bruse. De hadde fått et brev om at måtte begynne på skolen. «Hvorfor det?» spurte den minste. «Alle må gå på skolen nå for tida», forklarte den største bukken. Så ble de enige om at de kunne prøve for ei uke eller to.  Men skolen har fått ny rektor – og det er ikke hvem som helst!  Med Bukkene Bruse på badeland og Bukkene Bruse vender tilbake har Bjørn Rørvik og Gry Moursund gitt barna et helt nytt bilde av eventyrets Bukkene Bruse. Og eventyret er langt fra over for de tre bukkene!

God lesestund!

Les mer om alle Bukkene Bruse-bøkene her.

Flere gode tips til barnebøker her.