De beste barnebøkene for barnehagebarn (3-6 år)

BarnebøkerDe beste barnebøkene for barnehagebarn (3-6 år)

2022 byr på både morsomme nyheter og klassikere i ny drakt. Vi har samlet noen av de beste, nye barnebøkene for barn mellom 3-6 år.

Estimert lesetid 7min
Jente med såpeboble
Blant årets beste, nye utgivelser for barn 3-6 år finner vi et variert utvalg av bøker (Foto: Leo Rivas/Unsplash)

Det er aldri for tidlig å begynne og lese for barn, og ved å lese og synge styrkes barnets språkutvikling. Vi har samlet sammen noen av årets høydepunkter for de mellom 3 og 6. Her er både bøker som kanskje bringer frem gode minner hos oss foreldre, men også nye historier som forundrer og gleder oss.

Pelle finner en ønskestein

En varm og herlig bildebokversjon av en av fortellingene fra Astrid Lindgrens elskede klassiker Vi på Saltkråkan.

En dag ligger tåken tykk over Saltkråkan. Teddy, Freddy, Johan og Niklas har reist ut på sjøen tidlig om morgenen for å trekke garn. Når Tjorven våkner og oppdager at de har tatt med seg Båtsmann blir hun sint som en bie. Utover dagen blir tåken enda tettere og barna kommer ikke hjem. Hvordan skal det gå? Kan Pelles ønskestein hjelpe? En illustrert bildebok perfekt for høytlesning i familien. Tidligere i serien finner vi Å, dra til sjøs! og Pelle får et lite dyr.

Hvordan er det å være voksen?

Anna Fiske er tilbake med en hjertevarm bok til barna. I denne tar hun for seg voksenlivet, på godt og vondt med et glimt i øyet. Boka ufarliggjør det å bli voksen og få mye ansvar. For er egentlig voksne så veldig annerledes en barn, innerst inne? Og kan voksne spise sjokolade akkurat når de vil? Dette er den tredje boka i Hvordan-serien. Tidligere har hun utgitt Hvordan lager man en baby? og Hvordan begynner man på skolen?

Albert Åbergs eksperimenter

Bli med å eksperimentere med Albert Åberg! I denne boka basert på billedbøkene til Gunilla Bergström, går vi inn i forskningens verden og forsker sammen med Albert Åberg og utfører spennende eksperiment med ting vi har hjemme. Boken presenterer ypperlige aktiviteter man kan gjøre sammen som en familie, eller for de spesielt nysgjerrige barna.

Den kjempestore let & finn-boka

Denne morsomme boka har 1000 ting man kan oppdage! Let og finn med ting fra landsbygda, storbyen, stranda, dyreparken og et fantasiland. Man kan brette ut fargerike scener i stort format som også er stappfulle av morsomme aktiviteter. Med denne boka blir det garantert god stemning. Den passer fra cirka 3 år og oppover.

Tøffe maskiner

I Tøffe maskiner får dere de tøffeste maskinene samlet i mellom to permer. Her er både dumper og traktor, gravemaskin og skurtresker og mange andre maskiner. Vi får også forklaringer på hva de ulike maskinene gjør – forfatteren tar de yngste leserne på alvor og viser oss de store arbeidskjøretøyene og -maskinene akkurat slik de er, på en måte som gjør leseren både nysgjerrig og litt klokere.

Pulverheksa hjelper Pokus å fly

Pulverheksa er blitt en moderne klassiker. Forfatter Ingunn Aamodts univers er godt kjent for barn i alderen 3 til 6 år. Dette er en ny og hjertevarm historie fra Pulverskogen.

En ny og frisk historie rett fra Pulverskogen er ute nå. I Pulverheksa hjelper Pokus å fly sitter Kråkefantane i tretoppen og erter Pokus fordi han ikke kan fly. Pulverheksa har en ide, hun foreslår at de spør de andre om hjelp. Men kan egentlig Suppegjøken, Politimannen, Krokodillen, Tyven og Prinsen hjelpe Pokus å fly? Ingunn Aamots hjertevarme univers har etter hvert blitt godt kjent for barnehagebarn, og Pulverheksa er nå som en moderne klassiker å regne.

Blåfjell kalenderbok

Dette er en gave til alle de som likte Jul i Blåfjell. Blåfjell kalenderbok er nyskrevet og nydesignet, illustrert med Svein Solems stemningsfulle oljemalerier. Gudny Ingebjørg Hagen har skrevet teksten om jul i Blåfjell på nytt inndelt i 24 kapitler hvor vi får møte Turte og Tvilling, Blåmor og Blåfar, de andre nissene og alle folkene i Bygda. Blånissene gjør som de har gjort i hundrevis av år, de våkner den første desember for lage Den blå timen hver dag frem til de skal lage den store Julenatthimmelen. De holder fjellet rent og ryddig til tross for at Mamsen og Lillegutt bruker det som søppelfylling, men hva skjer når det kommer en inn i fjellet som ikke er helt lik de andre?

Kropp er topp for barske barn

Kropp er topp for barske barn er full av rennende neser, blod som drypper og spretne ben. Alt på herlig drøye og festlige rim. Anne Østgaard og Egil Nyhus har igjen laget en sprudlende og gøyal bok som denne gangen er fulle av fargerike tegninger og vers om kroppen. Dette er definitivt en bok for alle de som likte ABC for barske barn og 123 for barske barn.

Tommy T- Rex

Har du noen der hjemme som er fascinert av dinosaurer? Da er Tommy T-Rex – Familien min noe for dere! Den berømte dinosauren T-Rex tar oss nemlig med gjennom ulike tidsperioder og forteller historier om nære og kjære familiemedlemmer. Boka inneholder noen av deres stolteste øyeblikk, kjæreste minner og mørkeste familiehemmeligheter. En morsom faktabok om dinosaurer, fossiler, arkeologi og hva man skal tenke på når man er ute på fossiljakt.

En flue fløy

Sondre Lerche og illustratør Victoria Sandøy er tilbake med en ny bildebok. Denne gangen er det et korps og en flue det handler om. For det som skjer er at en flue forviller seg inn i det fargerike korpset, og og brått blir det både ulyder og feiltrinn. Sondre Lerches poetiske og lekne fortellerstemme og Victoria Sandøys nydelige illustrasjoner er en nydelig kombinasjon, noe En flue fløy er et godt eksempel på.

Jeg er brun

Jeg er brun er en bildebok med et tydelig budskap. Alle barn er verdifulle, akkurat som de er! Barn med brun hudfarge er like vanlige og enestående som alle andre. Boka er et speil for barn som kjenner seg igjen, og et vindu for alle de andre. En gledesstrålende feiring av den huden du er født med, av å være brun, fantastisk og av å være deg!

Møt Pelle Propell!

I den første boka Pelle Propell klarer faktisk alt helt selv møtte vi Pelle Propell som er kjempeflink til å klare alt mulig. Nå er to oppfølgere ute, og i Pelle Propell blander alle smaker i hele verden er det bakedag. Pelle får besøk av vennen Bo. Men hva er morsomst – å blande så mange smaker som mulig eller å følge oppskriften? Det er vel egentlig ikke så nøye så lenge man har det gøy. Skaperen av Pelle Propell er Christine Sandtorv, hovedlåtskriver og vokalist i Ephemera. Nå debuterer som barnebokforfatter med serien om den sjarmerende gutten Pelle Propell.

Her kan du lese mer om alle bøkene i serien om Pelle Propell!

Anton vil ikke legge seg

Hvem husker ikke den sjarmerende Anton fra TV-serien «Fra bølle til bestevenn» som gikk på NRK? I fjor debuterte han i bokform også med Anton vil ikke gå på tur. Nå er oppfølgeren her, og denne gangen vil ikke den store og kosete Anton gå i seng! Det store spørsmålet i denne morsomme og koselige boka er selvsagt, – klarer familien å få med Anton til å legge seg?

Bukkene Bruse reiser til Syden

Bukkene Bruse har ingen koronarestriksjoner, så de bruker vinterens sparepenger på en uspesifisert tur til Syden. De har pakket badebukser, kosedyr og solbriller – og vannpistol – i tilfelle det er troll i Syden, men det er det jo ikke. For troll tåler jo ikke sol, håper de da. I boka er vi med de hele veien, fra flyplassen, på flyet og under solen.

Karsten skal flytte

Karsten og familien skal flytte. Tenk om Karsten ikke skal gå i Duestien barnehage mer? Det er mye å ta inn for Karsten, og han får ikke sove. Det beste hadde vært om alt var som før. Familien leter etter et nytt sted, og en dag finner de den rette leiligheten. Karsten og Petra besøker den nye bygården og ser på rommet til Karsten. Kanskje det ikke blir så ille likevel?