Bokhandleren tipser: Her er de beste bøkene for ungdom i sommer

BarnebøkerTegneserierBokhandleren tipser: Her er de beste bøkene for ungdom i sommer

Trenger du boktips til ungdommen? Her er det som selger mest hos en av landets beste ungdomsbok-bokhandler akkurat nå.

Estimert lesetid 6min
Jente drikker milkshake
Ferietid er lesetid. Vi har sjekket ut hva som gjelder for ungdom akkurat nå (Foto: Unsplash/Caroline Attwood)

Hva skal man finne på for å få opp leselysten hos ungdommen? Et tips kan være å anskaffe noen skikkelige godbiter av noen bøker til sommeren.

For å finne ut hva som et hett lesestoff blant de unge akkurat nå, har vi snakket med Frøya Vik som er barne- og ungdomsansvarlig hos Norli Sandvika, de er nemlig en av butikkene med størst utvalg av bøker for unge i landet.

Frøya Vik hos Norli i Sandvika med noen av sine favoritter. Foto: Dina Borge

Norli-butikken i Sandvika åpnet igjen etter lockdown i april. Da var det to trender som utpekte seg, forteller Vik: ungdommen ville ha tegneserier og de vil lese bøker på engelsk. Kanskje særlig liker de tegneserier som er inspirert av japansk manga. Hun viser til de populære bøkene i Norlys-serien som et godt eksempel. Men det har også vært andre tegnede bøker og norske romaner som har solgt godt. Vi fikk Vik til å gi oss noen tips.

Hør her a!

En personlig farvotitt hos Vik er Hør her’a! som er ute i pocket nå.

– Denne imponerte meg stort! Først og fremst over at han skriver så intrikat, men på en så enkel og likefrem måte. Han har skrevet på ungdommens premisser og lagt seg perfekt der uten å være simpel i språket! Høyst imponert over det, sier Vik om Gulraiz Sharifs roman Hør her’a!

Med boka har Sharif blitt nominert og vunnet en rekke priser. Historien dreier seg rundt Mahmoud på 15 år. Sommeren hans tar en uventet vending når familien får besøk av en onkel fra Pakistan. I løpet av ferien skal Mahmoud bli stilt overfor store prøvelser både som bror og sønn i en pakistansk familie.

Dette dreper oss

En annen roman Vik trekker frem som et godt lesetips denne sommeren er den oversatte thrilleren Dette dreper oss av Tiger Garté. I romanen møter vi 16 år gamle Samuel som forlaget alt og flytter ut i skogen sammen med sin far for å overleve dommedag. Faren er av det autoritære slaget, og Samuel har alltid blitt dratt mellom den manipulerende faren og den snille moren. Da moren dør, velger Samuel å følge faren for ikke å bli forlatt. Men livet i skogen blir ikke som de trodde og valget Samuel tar skal få katastrofale følger.

Dødens spill

Vik har også en leseliste. Det vil si bøker hun enda ikke har rukket å lese, men som står på lista. Og en av bøkene som står der er Dødens spill av Anne Elvedal. Det er den første boka i en paranormal grøsser-serie med handling fra en bygd i Trøndelag. Vi møter Rebekka som er i en sårbar situasjon etter å plutselig ha mistet faren sin i en ulykke. Hun finner et åndebrett som setter henne i kontakt med mørke krefter. Og det hun trodde var en ulykke, viser seg å være et drap. Så begynner merkelige ting å skje. Rebekka konfronteres med et mysterium, langt større enn hun kunne forestille seg.

Victoria Swab – Spøkelsenes by

Den neste Vik vil anbefale faller inn under kategorien dark fantasy.

– Jeg har lest Spøkelsenes by, og den likte jeg veldig godt. Nummer to i serien har også kommet, og står definitivt på leselista, sier hun.

Spøkelsenes by handler om Cassidy Blake som en gang var nær ved å drukne. Etter hendelsen har hun kunnet se gjennom Sløret som skiller spøkelsenes verden fra vår. Bestevennen hennes Jacob er et spøkelse, og sjebenen vil ha det til at foreldrene hennes er spøkelsesjegere med et eget TV-program: Inspektørene. Familien jakter spøkelser i Edinburgh, og for Cassidy og Jacob blir spøkelsene de møter der, ikke bare en vennlig affære.

Laura Dean driver å dumper meg

– Jeg elsker denne tegneserien! Så nydelig! Anbefales alltid!

Tegneserien om Laura Dean fikk også mange anmeldere til å juble da den først utkom. Den sist utkomne som nå er ute i pocket er Laura Dean driver og dumper meg. Den handler om 17 år gamle Frederica. Hun er sammen med skolens mest populære jente. Laura Dean er sjarmerende, selvsikker og sykt søt. Det er bare ett problem: Hun er også en ganske dårlig kjæreste som dumper Frederica stadig vekk. Da Freddy blir dumpet for tredje gang, tar bestevenninnen Doodle henne med til et mystisk medium som råder henne til å gjøre det slutt med Laura Dean. Men hvordan gjør du det slutt med noen du fremdeles er forelsket i, og som alltid kommer tilbake? 

Wilder girls

Vik forteller at det er en voldsom økning i etterspørselen etter engelske bøker, og trekker frem romanen Wilder girls og Loveless som et eksempler. – Wilder girls er noe av det fresheste innen horror scifi akkurat nå, sier hun.

Boka Wilder girls handler om jentene på Raxter School som er satt under karantene. Siden giften slo til og Hettys liv endret seg totalt. Først begynte lærerne å dø, en etter en. Deretter ble studentene smittet og endret de til det ugjenkjennelige. Nå er de avskåret fra resten av verden og etterlatt til å forsvare seg på øya de bor på. Jentene tør ikke gå utenfor skolens gjerde, hvor giften lurer. Men så forsvinner Byatt, og Hatty er klar for å gjøre alt for å finne henne.

Sapiens: En tegnet historie

Også når det gjelder sakprosa-bøker har Vik et par tips. Det første er Sapiens: En tegnet historie.

– En fantastisk tegneserie, sier Vik.

Mange kjenner Sapiens som en ganske avansert tekstbok for voksne. Men Yuval Noah Harari er nå aktuell med en ny versjon av boka. Den er tegnet og gir en lettere og morsom innføring av innholdet, og passer derfor særlig godt til ungdommen, men også til de som er historieinteresserte eller har sansen for en god strek. Dette er første bind i en serie på fire bøker.

Helt ærlig. Om hvordan vi henger sammen

Også sakprosaboka Helt ærlig. Om hvordan vi henger sammen har vært en bestselger hos Norli i Sandvika. I denne livsmestringsboka gir psykolog Kirsten Holtmon Resaland og spesialist i Barne- og ungdomsmedisin, Astrid Nylander Almaas råd til unge som kan lette møtet med små og store utfordringer i livet. Med en form som henvender seg til både ungdom og voksne, og illustrasjoner som tydeliggjør og eksemplifiserer, gjør Helt ærlig kunnskap om livsmestring tilgjengelig for alle.