Forfatternes sommerboktips: Josef Yohannes

BarnebøkerTegneserierForfatternes sommerboktips: Josef Yohannes

The Urban Legend-skaper Josef Yohannes har tips til alle som vil lese seg opp på rasehatets historie i sommer.

Estimert lesetid 4min
Portrett av Josef Yohannes
Josef Yohannes gjør stor suksess både i Norge og USA med tegneserien The Urban Legend. (Foto: Jørgen Storhaug)

I 2012 skapte Josef Tzegai Yohannes superhelt-tegneserien The Urban Legend. Senere samme år debuterte han på det internasjonale markedet under Comic Con i San Diego, og nå er serien oversatt til ni språk. Yohannes er norsk ambassadør for The Nelson Mandela Foundation og en aktiv foredragsholder for barn og ungdom. Nå er The Urban Legend sesong 3 her.

I sommer skal Yohannes skrive manus til en spesialutgave av The Urban Legend, lese James Baldwin og jobbe med utviklingen av sin aller første tv-serie.

Sommermotivasjon

Hva skal du lese i sommer?

– Det er så mange bøker jeg har lyst til å lese, selv om jeg prøver å lese én bok i måneden, så skulle jeg ønske jeg hadde tid til å lese flere. Bøkene som er på lista er biografien til bokseren Joe Louis, I am not your negro av James Baldwin og Revolutionary Suicide av Huey P. Newton.

Skriver du om sommeren?

– Ja, jeg skriver masse. Sommeren er så fin i Norge at det motiverer meg til å skrive mer enn vanlig. Nå skriver jeg på en spesialutgave av The Urban Legend om politivold, og så holder jeg på å skrive manus til min første tv-serie som jeg holder på å utvikle.

Beste leseminne fra sommerferien?

– Det må ha vært da jeg var på Barnes & Nobles i New York og endte opp med å være der i 5 timer og kjøpe 12 bøker. De 12 bøkene leste jeg på veldig kort tid, og det gir meg et flott leseminne fra sommerferien hver gang jeg ser bøkene.

Et bra sommerdikt?

– Jeg kan heller komme med et sitat. Dear summer, you are my biggest love of the year!

Josef Yohannes bokliste

Malcom X og Alex Haley, The Autobiography of Malcolm X. Dette er uten tvil min favorittbok. En bok som har lært og inspirert meg så mye. Handler om Malcolm X, som gikk fra å være kriminell til å bli en av det 20. århundrets største menneskerettighetsaktivister. Han inspirerte en hel generasjon på 60-tallet i USA med sin filosofi, men ble dessverre myrdet under en tale 21. februar 1965.

Robert Greene, The 48 Laws of Power. En fantastisk skrevet bok som handler om hvordan mennesker kommer seg til makten og hvilke kyniske metoder de bruker for å holde på den. Boken viser til masse eksempler på historiske hendelser som gir deg et bedre innblikk i hva som egentlig lå bak. En av de mest leste bøkene i amerikanske fengsler. 

Devery S. Anderson, Emmett Till: The Murder That Shocked the World and Propelled the Civil Rights Movement. Dette er en veldig rørende bok om en 14 år gammel gutt fra Chicago som het Emmett Till. Han dro ned for å besøke sin familie i Mississippi i 1955, og mens han var inne i en butikk med fetterne sine plystret han på en hvit kvinne bak disken. Kvinnen løp i bakrommet og hentet en pistol og gutta løp. Tre dager seinere blir Emmett kidnappet fra sitt hjem midt på natten av to menn som viste seg til å være ektemannen til kvinnen i butikken og halvbroren hans. De tar med den 14 år gamle gutten til en låve, der de torturerer og dreper ham på bestialsk vis. Han blir kort tid senere funnet i Tallahatchie River av noen fiskere. Mennene blir tiltalt, hvor de nekter straffeskyld og blir frifunnet etter et jurymøte på under 1 time. Mennene blir lokale helter i samfunnet deres og de ender opp med å fortelle sin historie til Jet Magazine om hva som virkelig skjedde med Emmett Till for 4 000 dollar. De forteller i detaljer hvordan de drepte og torturerte ham, og hvordan slike som han må lære sin plass i Mississippi. Drapet ble katalysatoren for borgerrettighetsbevegelsen i USA. 

Phil Knight, Shoe Dog. Dette er biografien om grunnleggeren av sportsmerket Nike. Phil forteller om hvordan han som jogger på 1960-tallet sleit med å finne gode løpesko, til han ble introdusert for japanske løpesko, som inspirerte ham til å lage sitt eget sportsmerke. 

Winnie Madikizela-Mandela, 491 Days. Winnie Mandela forteller selv hvordan hun ble satt i fengsel av apartheid regjeringen i Sør-Afrika, hvor hun ble dømt til isolat under de verste forholdene i hele 491 dager. Hun ble tatt fra barna sine, mannen hennes satt med livstidsdom på Robben Island. Dette var en veldig rørende og tøff bok å lese. Da jeg seinere traff Winnie Mandela under min reise til Sør-Afrika, snakket vi om boken og hvordan det faktisk var i Sør-Afrika under apartheid, hvordan det har forandret seg og hvordan det er i dag. Jeg fikk henne selvsagt til å signere boken til meg 🙂