Julegavetips til barn 2021

BarnebøkerBarn 6-8 årJulegavetips til barn 2021

Gi barna en pause fra skjermen i jula med ei god bok! Her får du de beste julegavetipsene til barn i alle aldre.

Estimert lesetid 7min
Omslag barnebøker til jul
I disse bøkene venter store opplevelser for de som tar seg tid til å lese i jula. (Foto: Åsmund Holien Mo)

Hva med å gi bort en god lesestund i gave til jul? Så enkelt er det jo faktisk, at man kan erstatte skjermtiden med lesestunder, og slik også få gode opplevelser sammen. Boken kan være en port inn til en magisk verden for de små!

Er det en forfatter som vet å skape magi, så må det vel være J.K Rowling som nå er aktuell med sin første barneroman siden Harry Potter. I Julegrisen får vi bli med på et eventyrlig oppdrag når Jack skal redde kosedyret sitt Gisse Gis.

Den nye serien om de to musene Musse og Helium inviterer også til en reise inn i en eventyrverden, hvor vi får bli med de to på spennende oppdrag.

Under får du enda flere tips til bøker til barn i alle aldre!

Trykk her for å komme rett til riktig alder:

Bøker for barn 0-3 år

Kjenner dere brannmann Sam?

Den populære brannmannen er tilbake i bokform! Og denne boka er spesielt morsom – den har både lydpanel og mange fargerike tegninger. Sam er både modig og snill, og den aller beste av alle til å hjelpe når man er i nød. Det er ikke kjedelig å være brannmann i Pontypandy, for der skjer det stadig vekk ting. Branmann Sam er alltid klar til utrykning, og sammen med medhjelperne sine lærer de barnehagebarn mye nyttig om brannsikkerhet.

Tove Jansson, Gode venner i Mummidalen

En nydelig liten bok til alle Mummi-elskere! Nå har det kommer en morsom pappbok med klaffer og små rim i. I Gode venner i Mummidalen blir vi kjent med Mummitrollet og vennene hans. Dere kan skyve og trekke klaffene – det gjør leseropplevelsen ekstra morsom! Likte dere denne, så kan dere lese videre i Moro i Mummidalen som også har kommet ut denne høsten.

Bøker for barn 3-6 år

Lise Halsnes, Tøffe maskiner

Tøffe maskiner får dere de tøffeste maskinene samlet i mellom to permer. Her er både dumper og traktor, gravemaskin og skurtresker og mange andre maskiner. Vi får også forklaringer på hva de ulike maskinene gjør – forfatteren tar de yngste leserne på alvor og viser oss de store arbeidskjøretøyene og -maskinene akkurat slik de er, på en måte som gjør leseren både nysgjerrig og litt klokere.

Rolf Magne G. Andersen, Kokosbananas og forte-seg-roboten

Kokosbananas er en oppfinner som bor med familien sin Mamma Banana, Pappa Kokos og lillesøsteren Baby Koko. Han har et eget oppfinnerskur og der finner han opp alt mulig sprøe ting. De helsprøe oppfinnelsene fører Kokosbananas i rare og komiske situasjoner. Denne gangen er handler det om å få opp tempoet hjemme hos familien Kokos og Banana. For Kokosbananas bruker lang tid om morgenen, men dessverre er pappa Kokos alltid travel og de er litt i usynk. Kan en Fortesegrobot løse problemet?

Tove Jansson, Tilbake til Mummidalen

Mummitrollene har igjen blitt aktuelle, denne gangen i form av en ny TV-serie og nye bøker. Tilbake til Mummidalen er en bok full av fortellinger i, og trollene er som vi kjenner de fra TV-serien. Blant fortellingene er den om når Mummifamilien reiser til en ukjent øy, når Mummitrollet oppdager en hatt med magiske krefter og det forunderlige maleriet til Mummimamma.

Den kjempestore let & finn-boka

Er dere glad i å lete etter objekter i bilder? Da en Den kjempestore let & finn-boka noe for dere. Denne er full av farger og morsomme bilder. Her kan man utforske både landsbygda, storbyen og dyreparken. Dessuten finner dere et eget fantasiland! Man kan brette ut fargerike scener og få kjempestore bilder. Til sammen er det 1000 ting å oppdage. En herlig bok som både store og små barn kan ha stor glede av.

Anne Østgaard, Kropp er topp for barske barn

Kropp er topp for barske barn er full av rennende neser, blod som drypper og spretne ben. Alt på herlig drøye og festlige rim. Anne Østgaard og Egil Nyhus har igjen laget en sprudlende og gøyal bok som denne gangen er fulle av fargerike tegninger og vers om kroppen. Dette er definitivt en bok for alle de som likte ABC for barske barn og 123 for barske barn.

Bøker for barn 6-9 år

Cecilie Skog, Kom, bli med ut!

Cecilie Skog er både fjellklatrer, eventyr og polfarer. Men hun er også småbarnsmor, og lever som mange andre i en travel hverdag, hvor man kan se langt etter lang etter ekspedisjoner. Kom, bli med ut! er boka til alle barnefamilier som ønsker seg mer tid ute i naturen. Og til alle som kanskje trenger litt tips på veien. Her er det nemlig mange gode råd, både til aktiviteter, ting å se etter eller til god turmat. Skog viser oss hvordan vi tenner det beste bålet og hva man trenger for å sove ute.

Camilla Brinck, Musse og Helium: Mysteriet med hullet i veggen

Eventyret om Musse og Helium starter hjemme hos en jente som heter Camilla – hvor to de to musene har forvillet seg inn. En dag oppdager de et hull i veggen , og nysgjerrige som de er blir de uforsiktige og ramler uti hullet. Der lander de i en parallell verden, Dyreriket. Det viser seg at Musse og Helium er prins og prinsesse i Dyreriket – derfor får de straks et viktig oppdrag: De må finne den forsvunne Gullosten! Slik kan de også sørge for å beskytte Dyreriket fra de onde Duejegerne. «Illustrasjonene er som tatt rett ut av en Disney-film, med en eventyraktig realisme i duse farger. Det er en strek som kler fortellingen (…) Norske barn kan glede seg til å stifte bekjentskap med disse nusselige skapningene», konkluderte Steenberg i sin anmeldelse.

Bøker for barn 8-12 år

J.K. Rowling, Julegrisen

Julegrisen er den første nye barneboka fra JK Rowling siden Harry Potter. I den får vi møte Jack og kosedyrene hans. Gisse Gis har han hatt siden han var liten gutt, og GG har alltid vært der for Jack i tykt og tynt. En julaften skjer imidlertid noe katastrofalt – Gisse Gis forsvinner. Jack legger ut på en stor reise sammen med Julegrisen (GGs irriterende stedfortreder). Med hjelp fra en snakkende matboks, et modig kompass og et vingevesen ved navn Håp gir de seg i vei for å redde Jacks aller beste venn fra den grusomme, lekespisende Forsvinneren.

Tinashe Williamson, Håndbok for unge antirasister

Håndbok for unge antirasister tar Tinashe Williamson opp rasisme-tematikken på en finurlig og lærerik måte. Det er et vanskelig tema for oss voksne å navigere i, og for mange er det derfor ekstra krevende å snakke med barna våre om det. Hvor skal man begynne? Tinashe belyser og engasjerer og oppfordrer til dialog. Gjennom ti kapitler og ti fiktive karakterer i «skoledagbokformat» svarer Williamson på spørsmål som hva rasisme egentlig er, hvorfor representasjon er viktig og hva man kan si hvis man opplever at noen blir diskriminert mot på grunn av hudfargen sin. Den passer fra 9 års alder.

Trine Sandberg, Trines kokebok for unge kokker

Mange barn er kjempeglade i å holde på på kjøkkenet, så hvorfor ikke hjelpe de litt på vei? Den kjente matbloggeren Trine Sandberg har laget en kokebok på de unges premisser. Denne kokeboka passer for barna mellom 10-16 år og er full av digge oppskrifter som ikke er for kompliserte. Her er etter-skolen-mat, middager og noen søte saker selvsagt.