De beste barnebøkene for større barn (6-12 år)

BarnebøkerBarn 6-8 årDe beste barnebøkene for større barn (6-12 år)

Det er mange spennende bøker for barn der ute, som rommer både humor, spenning og til og med litt forelskelse! Her har vi plukket ut noen av de som passer for lesere mellom 6 og 12 år.

Estimert lesetid 6min
Barn i ring holder duk
Finn gode alternativer til barna, aktiviteter eller bøker som frister. Her er noen tips! (Foto: Artem Kniaz/ Unsplash)

Her finner dere lettleste bøker med temaer som opptar barn fra seks og opp til tolv år. Det er en god miks av fantasy, som i Tankespinneren og ikke minst krim og spenning i den nye LasseMaja-boken Detektivmysteriet.

For de tegneserieglade er Edward Rubicon et must å sjekke ut. Og for jentene er har Star Stable bøkene mye å tilby som hester, magiske verdener og vennskap.

Grisaldo

Grisaldo er en tøysete høytlesningsbok som vil pirre nysgjerrigheten til hele familien. Reven og Grisungen spiller fotball på Reveløkka. Men på stillingen 5-0 har Grisaldo fått nok av Revens driblinger og scoringer og kjepphøye kommentarer. Han legger opp! Hva skal Reven gjøre da, når de blir utfordret til fotballkamp på Kartongen Arena? Han må visst ut og kjøpe spillere. Dette er den fjortende historien om de to kompisene, minst like morsomt, gjenkjennelig og latterspredende som før!

En venn for lite

I boka En venn for lite møter vi Sara og Helene som har blitt så gode venner at de blir kalt for et tohodet troll. Etter en lang sommerferie skal de to endelig møtes igjen, men det er noe som ikke stemmer: Helene virker ikke interessert i noe, og er helt fjern. Så forteller foreldrene til Sara noen viktige nyheter som setter alt på spill. Nå må alle trå til – til og med rottene til Steinar – for å få de voksne til å endre mening.

Musse og Helium

Eventyret om Musse og Helium starter hjemme hos en jente som heter Camilla – hvor to de to musene har forvillet seg inn. En dag oppdager de et hull i veggen , og nysgjerrige som de er blir de uforsiktige og ramler uti hullet. Der lander de i en parallell verden, Dyreriket. Det viser seg at Musse og Helium er prins og prinsesse i Dyreriket – derfor får de straks et viktig oppdrag: De må finne den forsvunne Gullosten! Slik kan de også sørge for å beskytte Dyreriket fra de onde Duejegerne.

Mio, min Mio – nyillustrert

Hvem husker ikke Astrid Lindgrens klassiske historie om Mio? Fortellingen om Bo Vilhelm Olsson som blir borte fra gata han bor i, og etterlyses på radio. Men Bo har reist til Landet i det Fjerne, hvor hans far, Kongen, venter på han. Mio, min Mio er en vakker fortelling som vekker tanker om både liv og død, det gode og det vonde og om kjærlighetens makt. Denne nye utgaven er illustrert av illustratør og kunstner Johan Egerkrans.

Buffy By er eventyrlysten

Buffy By er ei helt spesiell jente. Hun er fattig, men smart og oppfinnsom og bor vanligvis på Oslos østkant. Men denne gangen må hun ut å reise: Mamma Lillie havner på sykehus og ingen vet hvor lenge hun må være der. Så skal Buffy og Bobby da gjøre? Heldigvis kan de reise til Lillies mamma Olava og bo hos henne. Hun bor i Nord-Norge og går med så vidt på å ta mot de to barnebarna hun knapt kjenner. Buffy By skriver en reiseskildring om alt som skjer i den merkelige tiden.

Edward Rubikons mysterier: Draugens vrede 

Edward Rubicon er en fengende spenningsserie som er lett å bli hekta på! Fortellingene drives frem av en en miks av illustrasjoner, tegneserie og enkel tekst, noe som gjør at disse bøkene passer spesielt godt å komme skikkelig i gang med lesinga med. I fortellingen om Draugens vrede har åtte skip forlist på en uke. Det er veldig mye, selv for Grimsrudkysten. Edward og vennene må ut på sjøen for å komme til bunns i hva som foregår. Edward må møte sin aller største frykt. Hva er det egentlig som skjuler seg nede i dypet?

Dyrenes detektivbyrå: Hvem er redd for Virginia Ulv?

Serien om Dyrenes detektivbyrå blir stadig lest av flere barn. Ikke så rart, den er full av rike illustrasjoner og ikke minst masse spenning (og humor). Vi møter Nora som jobber med den pensjonerte detektiven Carl Berner og en litt hyperaktiv mink som heter Mirja. Sammen utgjør de altså Dyrenes detektivbyrå. En dag dukker det en ulv opp i Nordlund. Det er Virginia Ulv. Bonden blir redd for sauene, folk blir redde for ungene og så begynner hønene å forsvinne. Og alle er redde for Virginia Ulv.

Rikka – en bok om å være 11 år

Rikka gir seg ikke handler om å være nesten 11 år og hele tiden skulle flytte fram og tilbake mellom foreldrene, om at andre rundt deg vil bestemme alt og at kjæresten plutselig skal flytte. Det er ikke lett å være Rikka. Hvem skal hun være sammen med hvis Jimmy flytter og Lise er blitt venn med Gitte, som alltid har vært slem mot Rikka? En varm og gjenkjennelig bok om vennskap, uvennskap og kanskje litt kjærlighetssorg. Dette er den tredje boka om Rikka, de foregående heter Rikka – på ordentlig og forever og Nå eller aldri, Rikka.

For alle som liker Harry Potter

Tankespinneren er en drivende fantasyfortelling som tar leseren med inn i en magisk verden full av norrøne myter: Her er strikkepinner tryllestaver og veggtepper portaler til en annen dimensjon. Hovedpersonen i boka er Anna, og sammen med vennene hennes løser de hemmelige koder, stopper miljøkriminalitet og kjemper mot skumle skurker. Tankespinneren passer for lesere mellom 9 og 12 år. Tankespinneren er første bok i en planlagt trilogi.

Tegneserieromaner om monsterjegeren Edward

Det er ikke lett å være monsterjeger. Men det er akkurat det Edward Rubicon er. Sammen med vennene sine forsøker han å holde småbyen Grimsrud tom for spøkselser og andre overnaturlige vesner. Men nå er han helt ferdig, og dessuten får han kjefte både hjemme og på skolen. Nå er det bok, og han bestemmer seg for å legge bort etterforskningen for godt. Når det skjer mystiske ting på natterstid, er det derfor vennene Kasper og Nadira som må trå til. Klarer de å redde byen uten å ha Edward med på laget? Dette er den femte boka i serien om Edward.

Fra det verdenskjente hestespillet Star Stable

Boka Star Stable: Skjebnerytterne 1 – Jorvik kaller er en klassisk fantasyfortelling om hester, eventyr og magi som er helt altoppslukende! Bli kjent med Lisa, Alex, Linda og Anne når de oppdager kreftene sine og kastes ut i eventyr, fjernt fra hverdagen på skolen og i stallen. Star Stable er et av verdens raskest voksende online dataspill om hester, med over 500 000 aktive spillere hver måned. Drøm deg bort til den magiske øya Jorvik og bli med jentene i en kamp mot de mørke kreftene som skjuler seg under den vakre overflaten.

Star Stable: Skjebnerytterne 2, Legenden våkner

I oppfølgeren til Star Stable: Skjebnerytterne 1 – Jorvik kaller, møter vi nok en gang Lisa, de fire skjebnerytterne og hestene deres på den magiske øya Jorvik. Legendene sier at det gode vil seire når de fire skjebnerytterne samles, men kan de virkelig stole på dette? Hesten til Lisa er stjålet og faren hennes er sporløst forsvunnet, så de fire vennene bestemmer de seg for å finne ut hva som egentlig skjer på øya.