Barnebok-suksessen Musse og Helium ble til ved et uhell

BarnebøkerBarn 4-6 årBarnebok-suksessen Musse og Helium ble til ved et uhell

Den svenske suksess-serien om Musse og Helium er endelig ute på norsk. Reaksjonene har ikke latt vente på seg.

Estimert lesetid 4min
bilde av de tre bøkene i Musse og Helium-serien
Musse og Helium legger ut på et eventyr i en fantasiverden fylt med humor og spenning. Serien har hatt stor suksess i Sverige, og nå ser det ut til at også norske lesere lar seg begeistre av de to små musene (Foto: Åsmund Holien Mo)

I Sverige er det Musse og Helium-feber; hundretusenvis av svenske barn har lest eller hørt på fortellingene om de to sjarmerende musene. Nå er de tre første bøkene oversatt og utgitt i Norge, og Musse og Helium har allerede sjarmert mange lesere og anmeldere.

«Boken passer perfekt som høytlesingsbok for de minste eller for barn i slukealderen», skrev Nora Steenberg i Bok365 om den første boka Mysteriet med hullet i veggen.

Serien er fargerikt illustrert og passer som høytlesningsbok fra 4-års alder, men de kan gjerne leses av barn mellom 6-10 år. Serien har som mål å forene kunnskap og underholdning med vennskap og sosial kompetanse.

Finner et mystisk hull i veggen

Eventyret om Musse og Helium starter hjemme hos en jente som heter Camilla – hvor to de to musene har forvillet seg inn. En dag oppdager de et hull i veggen , og nysgjerrige som de er blir de uforsiktige og ramler uti hullet. Der lander de i en parallell verden, Dyreriket. Det viser seg at Musse og Helium er prins og prinsesse i Dyreriket – derfor får de straks et viktig oppdrag: De må finne den forsvunne Gullosten! Slik kan de også sørge for å beskytte Dyreriket fra de onde Duejegerne.

«Illustrasjonene er som tatt rett ut av en Disney-film, med en eventyraktig realisme i duse farger. Det er en strek som kler fortellingen (…) Norske barn kan glede seg til å stifte bekjentskap med disse nusselige skapningene», konkluderte Steenberg i sin anmeldelse.

En farefull ferd

Jakten på gullosten er den andre boka i serien om Musse og Helium og i denne er de to små musene ute på et farlig oppdrag for å redde Dyreriket fra duegjegerne. På veien møter de både gode og onde skapninger, det er ikke alltid så lett for Musse og Helium å vite hvem som er til å stole på. De blir stadig overrasket underveis og det viser seg at deres venner Ta-Ta og Gribbeline ikke har fortalt hele sannheten om Dyreriket. Det skjer uforklarlige ting, som at usynlige broer dukker opp, eller skikkelser plutselig går opp i røyk. Det virker til og med som trestubber kan prate!

Eventyret i Lindrizia

I den tredje og nyeste boken i Musse og Helium-universet, legger de to musene ut på eventyr inn i enda en magisk verden – vinterlandet Lindrizia, som er prinsessens Frahs rike. Men det skumle snømonstret Galaha bor også her, og om han får tak i Musse og Helium er eventyret deres over! Musene møter ikke bare utfordringer, men de ser og opplever også fantastiske ting. For eksempel dukker det opp usynlige servitører, en giraff med tre hoder og flygende hunder! Vil Musse og Helium finne sporene som leder til gullosten og foreldrene? Selv om alt ikke går som planlagt, er en ting sikkert: Musse og Helium er svært modige. De gjør virkelig sitt beste for å redde Dyreriket og alle dets innbyggere fra de onde duejegerne.

Musse dukket opp ved et uhell

Forfatter Camilla Brinck forteller i et intervju med et svensk nettmagasin at historien om Musse og Helium startet som lydfortellinger. Brinck er nemlig en kjent artist i Sverige, og det var under en innspilling av en duett at hun kom til å skru lyden feil vei og stemmen ble veldig lys.

– Jeg skulle gjøre stemmen min om til en mannsstemme slik at produsentene skulle få en følelse av hvordan det kom til å høre ut. Jeg trakk i feil retning og i stedet for å bli en mann ble det en helt ny karakter, det var Musse som dukket opp.

Sånn startet eventyret som etter hvert også ble til en serie av bøker. Musse og Helium har til og med sin egen Youtube-kanal. Eventyret om Musse og Helium fortsetter i Norge i mai. Da kommer den fjerde boken i serien: I duejegernes grep

Her kan du lese om alle bøkene i serien.