7 barneboktips til høstferien

BarnebøkerBarn 6-8 år7 barneboktips til høstferien

Høstferien banker på døra og det er på tide å starte forberedelsene. Men hva skal barna ha med på tur? Vi har et forslag: bøker! Her er sju boktips for barn i skolealder til ferien.

Estimert lesetid 5min
Jente som ligger i løvet
Høstferien er for mange en deilig pause fra hverdagen. Ferien gir også et rom for å skape leseglede. (Foto: iStockfoto)

Høstferien er en gylden mulighet for å få opp leseferdighetene hos barna. Med skolefri og lange dager er det tid og rom for å dykke ned i en god bok og bli der en stund. Eller man kan endelig ta seg tid til høytlesning sammen og dele opplevelsen av en god historie. Alt man trenger er en god bok for hånda!

Her har vi samlet tips til nye bøker som passer for barn i skolealder. Bli for eksempel kjent med de to søte kaninene Musse og Helium. I Mysteriet med hullet i veggen flytter de inn i et nytt hus og oppdager til sin store overraskelse et hull i veggen som tar dem til et parallelt univers! Og når de kommer dit, står utfordringene i kø for de to musene.

Har dere lyst på en god latter, kan dere lese i Sirkus pepperonini og hønsekanonen – det er en ellevill historie om en sirkusdirektør og alle hønene hans. Et annet godt tips er serien om monsterjegeren Edward Rubikon: her får leserne en miks av striper og spennende tekst – som gjør det lett å lese og henge med i fortellingen fra start til slutt.

Musse og Helium: Mysteriet med hullet i veggen

To små mus har flyttet inn hos en jente som heter Camilla. En dag oppdager de et hull i veggen! De to musene Musse og Helium er ganske så nysgjerrige, så de ender opp med å ramle ned i hullet. På den andre siden oppdager de noe sprøtt: Der finnes det en helt ny verden! Den nye verdenen kalles for Dyreriket, og det som enda sprøere er – er at Musse og Helium er prins og prinsesse i dette riket. Men i Dyreriket har de et stort problem: de må finne Gullosten før den havner i feile hender! Mysteriet med hullet i veggen er første bok i en serie og passer godt som lesestoff for barn mellom 6- 10 år, og som høytlesningsbok fra 4 års alder.

Buffy By er eventyrlysten

Buffy By er ei helt spesiell jente. Hun er fattig, men smart og oppfinnsom og bor vanligvis på Oslos østkant. Men denne gangen må hun ut å reise: Mamma Lillie havner på sykehus og ingen vet hvor lenge hun må være der. Så skal Buffy og Bobby da gjøre? Heldigvis kan de reise til Lillies mamma Olava og bo hos henne. Hun bor i Nord-Norge og går med så vidt på å ta mot de to barnebarna hun knapt kjenner. Buffy By skriver en reiseskildring om alt som skjer i den merkelige tiden.

Sirkus Pepperonini og hønsekanonen

Sirkus Pepperonini og hønsekanonen er full av både høner og god humor! For sikuset det er snakk om består av en ambisiøs sirkusdirektør og alle hønene hans. Og det er ikke hvilke som helst høner: disse hønene kokkelerer, selger billetter og rigger opp – de utfører halsbrekkende kunster i manesjen og selger popcorn til publikum. Dette året har direktøren store planer om å bli kåret til Årets sirkusdirektør, så da er det ekstra viktig at absolutt alt går etter planen.

Dans!

Dans er en både viktig og fengende fortelling om om det å passe inn i vennegjengen. Hva man er villig til å risikerer for å bli populære og unngå å stå utenfor. I sentrum av handlingen er det også masse danseglede, ren og pur danseglede. I denne lettlestboka kan barna lære om mot til å si ifra, og det å være et medmenneske. Dans passer godt fra 6 års alder.

En venn for lite

I boka En venn for lite møter vi Sara og Helene som har blitt så gode venner at de blir kalt for et tohodet troll, og ferien blir ventetid. Når de endelig skal treffes igjen etter verdens lengste sommerferie er det imidlertid noe som ikke stemmer. Helene virker ikke interessert i noe, og er helt fjern. Så forteller foreldrene til Sara noen viktige nyheter som setter alt på spill. Nå må alle trå til – til og med rottene til Steinar – for å få de voksne til å endre mening.

Dillstadbanden: Bassengkuppet

Det er nydelig vær i Dillstad og det frister å gå på stranda. Men Jonathan, Zashe og Lotta får plutselig hendene fulle. Den rike Rick Flotten kommer med nyheter på skolen. De er vant til at han skryter av alt han eier, men denne gangen er det verre enn til vanlig. Rick har fått seg et husdyr, men det er ikke et marsvin eller en fisk. Nå må banden planlegge hvordan de skal sette dette dyret fri. Samtidig annonserer læreren at det blir svømming på Dillstadbadet, alle blir glade, men det er dårlig nytt for Zasha. Serien om Dillstadbanden passer fra 6 års alder.

Edward Rubikons mysterier: Draugens vrede

Serien om Edward Rubikon har etter hvert fått mange lesere, kanskje ikke så rart: her får leserne både spennende tekster og kule striper på en gang. Edward er monsterjeger. Sammen med vennene sine Kasper og Nadira beskytter han småbyen Grimsrud mot diverse overnaturlige monstre. Denne gangen er det brått mange båter som går ned utenfor Grimsrudkysten og Edward og vennene hans drar ut for å komme til bunns i hva som foregår der ute.