Boktips til påskeferien for små og store barn

Barn 4-6 årBarn 4-6 årBoktips til påskeferien for små og store barn

Denne påsken er det en ting som gjelder: det er å skaffe nok (gode) bøker i tide. Det kommer mange underholdende nyheter for barn nå. Her er noen tips blant årets nyheter!

Estimert lesetid 6min
Barn i superheltkostymer
Gi barna gode bøker å lese i denne påsken. (Foto: Depositphoto)

Så blir det en annerledes påske i år også. Da er det godt å vite at det finnes mange gode, underholdene og morsomme bøker å finne trøst i, både for store og små.

Vi har tatt en nærmere kikk på nyhetene denne våren og funnet bøker som passer barn i alle aldre. De minste kan bli med Gubben og katten å bygge bil, mens de litt større barna kan bli bedre kjent med lillesøsteren til Sherlock Holmes, Enola.

Eller hva med å lese en bok sammen? Erlend Loe er aktuell med årets mest elleville krimmysterium, Hvem rumpet brunosten? som fikk terningkast 6 i VG.

En koselig bok for minstemann

Gubben og katten bygger en bil er en liten pappbok med morsomme klaffer, snurrende hjul og finurlige luker til de minste. Historien er hentet fra det populære universet til Gubben og katten. Boka handler om at Pettersen skal bygge en olabil til Findus. Men han trenger litt hjelp! Her finner dere masse morsomt dere kan gjøre i bok, dra av dyna av Pettersen for å få han opp, kikke inn i skap og lete i skuffer.

En nydelig bok som viser mangfold

– Du skal være temmelig hardhjertet for ikke å bli sjarmert i senk av denne energibomba av en bildebok, som handler om å være brun i huden, skrev Dagbladets bokanmelder Maya Troberg Djuve og ga Jeg er brun terningkast 5.

Jeg er brun er en vakker bildebok med et tydelig budskap: Hvert eneste barn er verdifullt og perfekt akkurat som det er! Boken er et speil for fargede barn og et vindu for de med annen hudfarge. En gledesstrålende feiring av den huden du er født med, av å være brun, fantastisk og av å være deg!

Klima, Miljøvern, vennskap og sjalusi

Klima og miljøvern har en viktig plass i denne fine historien om vennskap og sjalusi. Milla er syk, og orker ikke noen ting. Vennen Filla besøker Milla hver dag, men en dag kommer ikke Filla på besøk. Det får Milla til å lure. Hva har skjedd? Kanskje han er syk? Men det oppdager hun at han ikke er. Han er ute i bakgården, og Milla får øyne på at han sitter oppe i kastanjetreet sammen med en annen jente. Omentrent samtidig begynner Amazonas å brenne – noe må gjøres! Milla redder Amazonas føyer seg pent inn i Selma Lønning Aarø og Tiril Valeurs sjarmerende suksesstrilogi om Milla.

Ellevilt krimmysterium fra Erlend Loe

Noen av våre fremste kunstnere, Erlend Loe og Kim Hiortøy, har laget et absurd og morsomt mysterie hele familien kan prøve seg på å løse i påsken i boka Hvem rumpet brunosten?. Det hele starter med at Kongen har fått høre om verdens beste brunost. Den blir laget på gårdsmeieriet til Lisen von Kvantum og hun blir derfor invitert til slottet. Med et stykke brunost selvsagt. Men på togturen ned skjer det noe grusomt, noen har rumpet brunosten! Konduktøren trekker i nødbremsen og verdens beste detektiv, herr Fluffenberg blir tilkalt. Skurken må være om bord, men ingen av passasjerene vil innrømme at de har rumpet noe som helst. Vi lover en god latter med denne!

Om å være 11 og ganske forelska

Bøkene om Rikka handler om å være midt i mellom barn og voksen, og leve med skilte foreldre. Blant annet. Det handler også om vennskap og uvennskap, forelskelse og kjærlighetssorg. I Rikka gir seg ikke fyller hun snart 11 år, og må stadig flytte frem og tilbake mellom foreldrene sine. Så en dag får hun vite at kjæresten skal flytte. Kan det bli verre? Forfatter Maiken Nylund er ekspert på å fange opp temaer målgruppa er opptatt av – og hun gjør det med en stemme og en nærhet som virkelig treffer.

En roman om å stå opp for seg selv

Slottet handler om Tor, vennene hans og et hotell utenom det vanlige … En perfekt roman til lesetrening og den har også et bra budskap. Tor er 12 år og opprørt over ikke å ha blitt invitert på Tommys kule badebursdagsfest. En dag bryter han og vennene seg inn på Slottet for å ta hevn. Slottet er nemlig et luksushotell og Tommy er eierens sønn. Men i vinduet på hotellet får Tor øye på en gjest utenom det vanlige. Det som begynner som en uskyldig hevnaksjon utvikler seg plutselig til noe langt mer dramatisk. Dette er en roman om urettferdighet og vennskap, og om å stå opp for det man tror på.

Finn lesegleden med Billie Ellish!

For alle Billie Eilish-fans er det ikke vanskelig å finne lesegleden med denne boka! Billie Eilish er kanskje mer aktuell enn noen gang tidligere, og her er heldigvis boka til alle fans. Billie Eilish – 100 % uoffisiell er full av spennende fakta, tips og kul info om Billie og hennes liv, musikk, karriere og stil. Boka har massevis av kule bilder og sitater.

Enola Holmes er lillesøstera til Sherlock Holmes

Det er mange som har fått med seg at Sherlock Holmes har en lillesøster ettersom første bok har blitt filmatisert og ligger på Netflix. Denne våren har det blitt sluppet to nye bøker om henne, så her er det bare å bli med på både gamle og nye eventyr i bokformat. Bøkene passer fra 9 års alder, og er litt yngre i uttrykket enn filmen.

I den første boka, Enola Holmes og den forsvunne markien, oppdager Enola at moren hennes har forsvunnet. Spørsmålet er bare hvorfor? Enola setter av gårde for å finne ut hva som har skjedd, og for å finne svar.

Vårens kuleste heltinne?

I den andre boka, Den venstrehendte damen, gjemmer hun seg for sin egen bror. Samtidig har Lady Cecily sporløst forsvunnet. Og mens Enola prøver å oppklare mysteriet, oppdager hun ting som hun egentlig ikke skulle vite om. Bøkene om Enola Holmes er morsomme og spennende bøker som nesten garantert fenger 10-åringen!