Hvordan begynner man på skolen? Anna Fiskes råd til skolestart

BarnebøkerBarn 4-6 årHvordan begynner man på skolen? Anna Fiskes råd til skolestart

Pass på rutinene og sørg for å ha det gøy! Anna Fiskes «Hvordan begynner man på skolen» er obligatorisk lektyre for seksåringer. Vi ba forfatteren dele noen råd til skolestart.

Estimert lesetid 4min
Illustrasjon av skolebarn i skolegården fra Anna Fiskes "Hvordan begynner man på skolen"
Det er ikke alltid så lett å skulle gi opp det trygge livet i barnehagen. Men som alltid, jo mer forberedt man er, jo lettere går det. (Illustrasjon: Anna Fiske)

Forfatter og illustratør Anna Fiske har tidligere hatt stor suksess med bøker som Hvordan lager man en baby og Alle har en bakside. Hun har også utgitt boka som er nærmest har blitt obligatorisk lesning for skolestartere: Hvordan begynner man på skolen?

Å begynne på skolen for første gang er spennende både for store og små. Man vet ikke nøyaktig hva som venter. Anna Fiske reiser mye rundt på skoler, og har møtt tusenvis av skolebarn og mange lærere.

Første skoledag er veldig rørende, synes Fiske, å se førsteklassingene med sekker som nesten er like store som dem selv, de ivrige blikkene. Noen undrende, andre nysgjerrige, noen med store ivrige skritt, andre med små nølende.

– Og noe som alltid slår meg på alle skoler jeg besøker er den gode og fantastiske jobben som lærere gjør for å få barna trygge. De jobber for å se og tilrettelegge for alle, med seg har de sin entusiasme ovenfor både elever og fag. Dessuten er det imponerende å se hvordan lærerne så fint blander læring og lek, sier hun.

Råd til skolestart

Så er ny skolesekk kjøpt inn (det ble kanskje ikke AKKURAT den som stod øverst på lista, men en som er bra nok), og nye sko og bukser er på plass. Hva mer kan man gjøre da?

Masse, viser det seg. Som forelder kan man ta noen gode valg på vegne av barnet for å hjelpe det i gang. Vi har fått Anna Fiske til å oppsummere noen av rådene fra boka, som kan gjøre overgangen fra barnehage til førsteklasse så god som mulig.

Illustrasjon: Anna Fiske

1. Snakk varmt om skolen barnet skal begynne på

Som alltid når man skal gjøre noe nytt, skaper forberedelser ro og trygghet. Derfor kan man gjerne besøke den nye skolen. Man kan leke i skolegården mens det er helg, og ikke minst kan man snakket positivt om skolen og læreren på forhånd.

2.Tren på å vente på tur og sitte stille

Hjemme kan man gjøre unna litt trening for det som venter på skolen. Man kan trene på å gå på do helt selv, kle av og på tøyet sitt og åpne og lukke matboksen.

Så var det denne tålmodigheten da. Man kan trene på å spille spill, legge puslespill, lage mat sammen eller gjøre noe kreativt. Det er en fin måte å øve på å å vente på tur og sitte stille, og på fokus og tålmodighet. Selv om man også er mye i aktivitet, trengs disse egenskapene også nå.

Illustrasjon: Anna Fiske

3. Begynn på skolefritidsordning

På SFO eller AKS kan barna bli kjent med hverandre før skolestart. Det er en god ide å starte før skolen, altså sent i ferien. Da blir overgangen mykere og tryggere når skolen først begynner.

4. Ta livet med ro i starten

Første skoledag er bare èn dag. Så starter de vanlige skoledagene, hvor det er mer fokus på skolen. Det er mange inntrykk som skal fordøyes den første tiden. Derfor er det fint å vite at det er ro hjemme når man kommer hjem etter skolen. Hjemme er alt som det pleier å være. Det er en god ide å ikke ha så mye aktivitet utover skolen i begynnelsen.

5. Lag faste rutiner i hverdagen

Har barnet lekser er det lurt å lage noen faste rutiner for dette. Skap ro og gjør lekser mens energien er der. Det å kjenne på mestring og ha gode rutiner for lekser er noe barnet har nytte av hele skolegangen sin.

Illustrasjon: Anna Fiske

6. Vis at det er gøy å lære nye ting!

Det er viktig å være entusiastisk rundt barnas læring på skolen. Det smitter over på barna. Vi lærer oss nye ting hele livet, ved å stille spørsmål, lytte og å være til stede. Å leke er også å lære. Da er vi nysgjerrige, bruker fantasien og forsvinner inn i ting vi elsker å gjøre.

God skolestart!

Hva passer i skolesekken? En bok, eller en liten båt kanskje? En gris kunne jo vært koselig å ta med, men spørs om man får lov til det. Illustrasjon: Anna Fiske