Birgit Skarstein bidrar i bok om mensen: – Jeg skulle fått hjelp mye tidligere

BarnebøkerBarn 10-12 årBirgit Skarstein bidrar i bok om mensen: – Jeg skulle fått hjelp mye tidligere

Birigt Skarstein er en av tolv kjendiser som bidrar i den nye boken «Min M Bullet journal». Den er skrevet for jenter og handler om ulike aspekter ved å få og ha mensen.

Estimert lesetid 6min
Birgit Skarstein NTB
Birgit Skarstein med klar melding til alle jenter: Vit at endringene som skjer er helt naturlige. Hvordan kroppen ser ut er ikke det viktigste, det viktigste er at den kan brukes til det hver enkelt ønsker. (Foto: Klaudia Lech /VG/NTB.)

Birgit Skarstein er en av 12 kvinner som deler sine mensen-historier i boka Min M Bullet journal. Teksten under er hentet fra boka, som kan kjøpes her.

Birgit Skarstein er 31 år, paralympisk idrettsutøver og en sosial entrepenør. I høst har hun vært med i TV-programmet Skal vi danse, hvor hun har imponert både dommerne og TV-seerne til gangs.

Skarstein er også en av de som har bidratt med å fortelle sin i historie i Silje Sirnes Winjes bok Min M bullet journal. Boka er tilpasset jenter som venter på eller har fått fått mensen. Den er utformet som en bullet journal, det vil si at den også kan brukes som en planlegger. Inni den er det i tillegg til historiene, gode tips, mood trackers, oppskrifter og mye mer.

«Når skal jeg få mensen da?»

Birgit og lillesøsteren står på badet og skravler om mensen. Antagelig har de mensen begge to. Sånn pleier det nemlig å være hjemme hos familien Skarstein. Med fem menstruerende kvinner i huset er det gjerne noen som har det samtidig.

Etter hvert kommer lillebroren inn på badet til de to søstrene. Han skjønner at de nok en gang prater om ting han ikke er en del av. Gutten slår ut med armene og sier oppgitt: «Men når skal jeg få mensen da?»

– Stakkar lillebror, han ville vel bare være som oss andre jentene, sier Birgit og ler rått av historien som fant sted for mange år siden.

Ikke vær redd for å spørre voksne

Lyden av trafikk overdøver nesten den rungende latteren hennes, men bare nesten. Birgit er nemlig ute på tur.

Det er ettermiddag, og hun skal snart i gang med sin andre treningsøkt. Som en av Norges største paralympiske idrettsstjerner og regjerende verdensmester i roing, bruker hun store deler av dagen på trening.

Heldigvis har hun likevel tid til en liten mensenprat. Dette er nemlig et tema som engasjerer henne.

– Jeg er særlig opptatt av at folk skal søke hjelp dersom de har en menstruasjon litt utenom det vanlige, sier Skarstein.

Birgit hadde akkurat det. Hennes månedlige blødninger varte i unormalt mange dager, men før hun forteller mer om det, la oss hoppe litt tilbake til hendelsen på badet.

Hvor gammel var du da dette skjedde?

– Jeg var vel rundt 14 eller 15 år og var ganske fornøyd med at jeg endelig hadde fått mensen, slik som lillesøsteren min.

Den yngre søsteren til Birgit fikk nemlig raskt et lite pubertetsforsprang.

– Hun hadde fått både pupper og mensen, mens jeg gikk og ventet på at ting skulle skje. På skolen fikk jeg kallenavn som «stankelbein» og «flaggstang». Med andre ord, jeg hadde ikke fått så mye former ennå og syntes vel det var litt irriterende at lillesøster lå foran meg i løypa.

Fem damer under samme tak

Hjemme hos Birgit var det 5-2 til damene. I tillegg til søsteren og lillebroren har hun nemlig to yngre stesøstre.

– Det var mye hormoner som fløy vegg imellom hos oss. Det hendte titt og ofte at både mamma og vi søstrene hadde mensen samtidig. Det er ikke rart lillebror ble litt forvirret og ville være en del av gjengen.

Akkurat når og hvor hun fikk mensen for aller første gang, husker hun ikke. – Jeg husker bare at jeg var glad for at jeg endelig fikk det, men det tok ikke så lang tid før jeg drømte om at det fantes en knapp hvor man bare kunne skru av mensen. En knapp man likesom kunne trykke på når en var klar til å få barn.

I boka «Min M bullet journal» har Silje Sirnes Winje samlet historier og tips, oppskrifter og mood tracks til jentene.

– Jeg husker veldig godt en gang hvor jeg oppdaget en stor blodflekk på stolen da jeg reiste meg for å gå ut av klasserommet. Uff! Jeg syntes det var helt grusomt. Det var så uforutsigbart, plutselig kunne jeg begynne å blø kjempemasse. Jeg var faktisk så redd for å blø igjennom, at jeg ofte brukte nattbind istedenfor vanlige bind. I tillegg til kraftige blødninger varte mensen i veldig mange dager.

– Jeg hadde som regel mensen i 14 dager i strekk. Det var utrolig slitsomt.

Søkte heldigvis legehjelp til slutt

Birgit hadde hørt at å ha mensen var kjipt og smertefullt for mange. At hun hadde kraftige blødninger som varte i to uker om gangen, tenkte hun var noe hun bare måtte akseptere.

– Jeg visste ikke hva som var normalt og godtok situasjonen altfor lenge. Det førte til at jeg var unødvendig mye slapp og hadde en del kramper i de periodene hvor jeg hadde mensen.

Da Birgit nærmet seg 16 år fikk hun hjelp av en lege som tok plagene hennes på alvor.

– Det ble en helt ny verden for meg! Jeg fikk kontroll på både blødinger og smerter. Jeg skulle jo fått hjelp mye tidligere, men vi er en litt sånn «ta deg sammen»-familie. Vi biter det i oss og går videre, forteller Skarstein.

– Det er ikke hvordan du ser ut som er det viktige

Da Birgit som 19-åring fikk livet snudd på hodet og senere ble lam i beina etter en epidural i forbindelse med en ankeloperasjon, ble nok derimot pågangsmotet og evnen til å «bite det i seg og gå videre» redningen. Nå var hun nødt til å bli knallsterk i overkroppen for å kunne bli fri og selvstendig, og idretten ble dermed livsviktig. Opplevelsen fikk også Birgit senere til å ta et oppgjør med kroppspress.

– Jeg er opptatt av at det ikke er hvordan du ser ut mens du gjør ting som er det viktige. Det er det du kan gjøre med kroppen som faktisk er viktig.

Og til alle jenter som kjenner på usikkerhet rundt en kropp i endring i den perioden hvor de får mensen har Birgit en klar beskjed:

– Vit at endringene som skjer er helt naturlige. Hvordan kroppen ser ut er ikke det viktigste, det viktigste er at den kan brukes til det hver enkelt ønsker.