11 gode barnebøker til sommerferien 2021

Barnebøker11 gode barnebøker til sommerferien 2021

Sommeren er den ultimate tiden for å lese! Her får du tips til bøker som har slått særlig godt an, og som er gjenkjennelige, lærerike eller underholdende.

Estimert lesetid 6min
Barn leser i fanget til mor
En lesestund er en kjærkommen pause. Hva med å finne frem en bok du selv kan lese samtidig som barna? (Foto: Åsmund Holien Mo)

Endelig er sommeren rett rundt hjørnet! Det betyr så klart ferie og mer tid til å lese. Men sommeren er også tiden for å rykke opp i storebarnsavdelingen i barnehagen eller klassetrinn. Noen familier er på flyttefot, mens andre fyller år i ferien. Heldigvis finnes det gode bøker man kan kjenne seg igjen i og bli inspirert av!

Se for eksempel på Anna Fiskes Hvordan begynner man på skolen? en bok full av gode råd til skolestartere. Eller Karsten skal flytte, en gjenkjennelig bok om å flytte til et nytt sted. Har dere en liten skatt som feirer bursdag i sommer, kan dere jo varme opp med å se i Hurra for Lille Kanin.

Hurra for Lille Kanin!

Nå kommer en ny bokserie for de aller minste fra merkevaren Blafre! Bøkene er fargerike og gøyale, og har tekster som rimer. I Hurra for Lille Kanin! har den søte Lille Kanin har endelig bursdag og ser frem til en feiring sammen med vennene sine. I fortellingen får barna se på alt som er gøy med bursdagsfeiring, og de lærer seg i tillegg å telle fra en til ti. Passer fra 1 år og oppover.

Her finner du begge bøkene om Lille Kanin!

Bukkene Bruse drar til Syden

Mens vi venter på vaksinepassene, kan vi bli med Bukkene Bruse til Syden. De har nemlig brukt alle sparepengene sine på en uspesifisert tur til, ja, vi vet ikke mer enn at det er et sted under solen. De har pakket badebukser, kosedyr og solbriller – og vannpistol – i tilfelle det er troll i Syden, men det er det jo ikke. For troll tåler jo ikke sol, håper de da. I boka er vi med de hele veien, fra flyplassen, på flyet og under solen.

Karsten skal flytte

Karsten og familien skal flytte. Tenk om Karsten ikke skal gå i Duestien barnehage mer? I fortellingen Karsten skal flytte er det mye å ta inn for Karsten. Så mye at han ikke engang får sove. Det beste hadde vært om alt var som før. Familien leter etter et nytt sted, og en dag finner de den rette leiligheten. Karsten og Petra besøker den nye bygården og ser på rommet til Karsten. Kanskje det ikke blir så ille likevel? Boka passer fra tre år og oppover.

Hvem rumpet brunosten?

Erlend Loe og Kim Hiorthøy har levert vårens morsomste krimmysterium. I Hvem rumpet brunosten? har det kommet Kongen for øre at verdens beste brunost lages på gardsmeieriet til Lisen von Kvantum. Hun blir invitert til slottet med osten sin, og setter seg på toget. Men der oppdager hun noe fryktelig: Kongens ost er full av rumpespor! Hvem er den skyldige? Boka fikk terningkast 6 i VG, hvor anmelderen Kristine Isaksen skrev: «Boken er en eneste stor geip i ansiktet på leserne, og illustratørens tilsynelatende uvørne stil er med på å underbygge den fandenivoldske stemningen.»

Hvordan begynner man på skolen?

Hvordan begynner man på skolen? er en hjertevarm bok som tar barnas følelser på alvor. Det er en kjempefin sommerbok for alle høstens skolestartere. Anna Fiske skriver og illustrerer på barnas premisser. Her fortellingen om hvordan det er å starte på skolen. Og hun forteller de hvordan det er å gå der, skolen, den litt mystiske bygningen hvor de andre store barna også går. Anne Cathrine Straume i NRK har lest boka og sier om den at «enhver som føler seg litt engstelig før skolestart, vil bli beroliget av Anna Fiskes inkluderende og varme bildebok.! … Dette er en raus bok. Varm. Midt i blinken, vil jeg si, for den som snart skal begynne på skolen.»

En flue fløy

NRKs Anne Cathrine Straume skrev i sin anmeldelse at «akkurat i tide til nasjonaldagen serverer Sondre Lerche og Victoria Sandøy en fest av en barnebok.» Kanskje ikke så rart at anmelderen er begeistret, Sondre Lerches poetiske og lekne fortellerstemme og Victoria Sandøys nydelige illustrasjoner er en nydelig kombinasjon. Det er En flue fløy er et godt eksempel på. Denne gangen er det et korps og en flue det handler om. For det som skjer er at en flue forviller seg inn i det fargerike korpset, og og brått blir det både ulyder og feiltrinn. Passer fra tre år og oppover.

Jeg er brun

Jeg er brun er en bildebok med et tydelig budskap. Alle barn er verdifulle, akkurat som de er! Barn med brun hudfarge er like vanlige og enestående som alle andre. Boka er et speil for barn som kjenner seg igjen, og et vindu for alle de andre. En gledesstrålende feiring av den huden du er født med, av å være brun, fantastisk og av å være deg! «Du skal være temmelig hardhjertet for ikke å bli sjarmert i senk av denne energibomba av en bildebok, som handler om å være brun i huden.», skrev Dagbladets anmelder Maya Troberg Djuve om denne. Passer fra tre år og oppover.

Hva er et menneske?

I Hva er et menneske? forklarer arkeolog Vibeke Maria Viestad menneskehetens historie på en morsom og underholdende måte. Hva er det som skiller oss fra menneskeartene som har levd før oss? Hvordan har det seg at akkurat vi overlevde og ikke de andre?

Møt Pelle Propell!

I den første boka Pelle Propell klarer faktisk alt helt selv møtte vi Pelle Propell som er kjempeflink til å klare alt mulig. Nå er to oppfølgere ute, og i Pelle Propell blander alle smaker i hele verden er det bakedag. Pelle får besøk av vennen Bo. Men hva er morsomst – å blande så mange smaker som mulig eller å følge oppskriften? Det er vel egentlig ikke så nøye så lenge man har det gøy. Skaperen av Pelle Propell er Christine Sandtorv, hovedlåtskriver og vokalist i Ephemera. Nå debuterer som barnebokforfatter med serien om den sjarmerende gutten Pelle Propell. Passer fra tre år og oppover.

Her kan du lese mer om alle bøkene i serien om Pelle Propell!

For alle som liker Harry Potter

Tankespinneren er en drivende fantasyfortelling som tar leseren med inn i en magisk verden full av norrøne myter: Her er strikkepinner tryllestaver og veggtepper portaler til en annen dimensjon. Hovedpersonen i boka er Anna, og sammen med vennene hennes løser de hemmelige koder, stopper miljøkriminalitet og kjemper mot skumle skurker. Tankespinneren passer for lesere mellom 9 og 12 år og er første bok i en planlagt trilogi.

Her er Norge

I denne faktaboka om Norge får leserne masse morsom fakta om alt fra norsk mat til lokalkultur og storbyer. Her er Norge tar for seg alle regioner i Norge, og passer godt som en liten opplading til Norgesferien. Boka passer for alle barn mellom 6 og 12 år som bor i Norge eller som skal reise til Norge! Det er reiseskribenten Taraneh Ghajar Jerven som har funnet frem all denne morsomme kunnskapen om landet vårt.