Å overleve grusomheter

SkjønnlitteraturÅ overleve grusomheter

Tidlig på morgenen den 7. februar 1886 ble den kinesiske befolkningen i Seattle drevet ut av byen – de ble bedt om å dra tilbake dit de kom fra. Det var denne dramatiske hendelsen som utløste fantasien hos forfatter Kelli Estes, og som resulterte i debutromanen Jenta som skrev i silke.

Estimert lesetid 3min

Kineserne i Seattle var arbeidsinnvandrere, og ble sett på som god og billig arbeidskraft. Helt til det ble dårligere tider og amerikanerne i stedet oppfattet dem som en trussel og mente at de tok jobbene fra dem. De ble plaget og skremt, det var voldelige aksjoner og rene massakrer der mange ble drept.

Kelli Estes tar utgangspunkt i hendelsene denne februarmorgenen i 1886, og skaper en fortelling full av drama, kjærlighet og spenning. Hun håndterer det historiske stoffet med stor presisjon og eleganse, og befolker samtidig romanen med personer det er lett for leseren å bli glad i.

Broderi som terapi

jenta som skrev i silke
Les mer og bestill «Jenta som skrev i silke» på cappelendamm.no.

I Jenta som skrev i silke blir 347 kinesere tvunget om bord på et skip som skal frakte dem tilbake til Kina. Men kapteinen på skipet har sin egen agenda. Han bestemmer at kineserne skal kastes over bord så snart de kommer langt nok til havs. På den måten blir de ikke bare kvitt et problem, de kan også ta om bord nye passasjerer i neste havn og på den måten øke fortjenesten.

Mei Lien har en enorm styrke som hun bruker til å skape seg en ny fremtid.

Én person overlever denne tragedien, det er Mei Lien – jenta som skrev i silke. Dermed blir romanen først og fremst en historie om overlevelse. Mei Lien har en enorm styrke som hun bruker til å skape seg en ny fremtid. Hun greier å legge det vonde bak seg, samtidig som hun bærer historien med seg som en ballast. Som en rød tråd gjennom romanen går Mei Liens silkebroderi, der hun skildrer sin egen brutale historie med de vakreste sting og farger.

Over hundre år senere blir broderiet funnet, når hovedpersonen i nåtidshandlingen – Inara Erickson – går gjennom sin avdøde tantes ting.

Etter hvert som lag for lag av de hemmelighetene broderiet skjuler avdekkes, blir Inaras eget liv vevd inn i livet til Mei Lien. Til slutt avsløres en tragisk sannhet som vil ryste familien – og tvinge Inara til å gjøre et umulig valg.

Solid arbeid

Kelli Estes bor i Seattle, og er allerede i gang med en ny roman der hun nok en gang tar utgangspunkt i faktiske hendelser. Jenta som skrev i silke ble godt mottatt hos de amerikanske kritikerne. «En fristende blanding av historisk roman og samtidsdrama», mener Kirkus Reviews, mens Historical Novel Societys anmelder skriver: «Fortellingen om Mei Lien er overbevisende, og hennes tragiske historie var med meg lenge etter at jeg hadde lest boken.»

Historien har dessverre gjentatt seg mange ganger etter denne hendelsen for over hundre år siden. Det er derfor vi også hele tiden trenger romaner som minner oss på at vi ikke må tåle den uretten som ikke rammer oss selv.

Jenta som skrev i silke er oversatt til norsk av Guro Dimmen.

Les også:

Ukas boktips: Samtaler med katten
Ny, storslått roman fra Ken Follett
Ukas boktips: Et hus uten vinduer